Opinii

Nimic important

19.06.2006, 22:30 18

Este imposibil sa stim, cel putin acum, care este adevarul in cazul relatiei dintre Dan Voiculescu si Securitate sau dintre Dan Voiculescu si CNSAS. Cert este ca media vorbeste de colaborare, de politie politica, iar Dan Voiculescu vorbeste de procese, de curte internationala si de retragere de la guvernare.
Trecand peste detaliile ce tin de trecut, la care nu avem acces, trebuie remarcat ca Dan Voiculescu a jucat cel putin ciudat in ultimele cateva saptamani. Un om cu un trecut ca acela pe care-l sugereaza media care la randul ei citeaza CNSAS ar trebui sa fie foarte circumspect in solicitarile pe care le face. Dorinta sa de a deveni vicepremier dupa demisia lui George Copos, legitima din punct de vedere politic, a fost intampinata cu ostilitate exact pe acest palier al trecutului. Marius Oprea, care este una din armele lui Tariceanu in lupta cu dosarele obscure ale lui Traian Basescu, si-a anuntat demisia daca liderul PC ajunge in Cabinet. Dan Voiculescu a supralicitat si s-a cerut si mai abitir cautat de CNSAS anuntand ca daca va aparea ceva el va parasi cu tot cu partid coalitia. Afirmatie stranie si care frizeaza vag santajul. Ceva de tipul, daca scotociti prea bine s-ar putea sa nu mai aveti majoritate.
In acelasi timp, Voiculescu stie ca nu este exact tipul de partener politic foarte iubit sau foarte popular. Cu Traian Basescu se ciocneste inca din ianuarie 2005, cu PD-ul are relatii reci si incordate, UDMR-ul si este "recunoscator" pentru blocarea in toamna trecuta a statutului minoritatilor care trecuse discret de toata lumea. Cat despre PSD nu mai e nevoie sa reamintim istoria recenta a colaborarii celor doua partide. Reprezentantii acestor structuri populeaza CNSAS-ul si deci Voiculescu ar fi trebuit sa stie la ce sa se astepte. Cu toate acestea, a insistat in continuare... A jucat la cacealma? Parca nu e genul, dar nu stii niciodata. Sau Voiculescu e curat si a fost lucrat de oameni priceputi in asta... Cert insa este ca, la fel ca in cazurile DNA de la inceputul lui 2006, media a aflat date si informatii referitoare la subiect inaintea celui vizat, prin scapari bine controlate de la "organe".
Atat scaparile din diversele dosare ale lui Adrian Nastase, cat si acelea din dosarul lui Copos au fost evident instrumentate politic. Sa avem aceeasi mana si in spatele povestii de acum a lui Dan Voiculescu sau doar aceeasi tehnica? Fiindca in toata aceasta poveste cu sursele exista o ciudatenie. Media este perfect acoperita cand publica materialele primite astfel si are inclusiv justificarea profesionala: are o informatie, o scoate. Dar sursele comit o ilegalitate cand livreaza informatia catre jurnalist. Si, desi acest procedeu se tot repeta, nimeni nu ancheteaza infractiunea. Ceea ce te trimite cu gandul la o actiune concertata si aprobata chiar de cei care ar trebui sa declanseze ancheta avand ca scop macularea imagologica a personajului vizat cu mult inainte ca justitia sa zica oarece.
Care a fost miza la Nastase ne-am prins, la Copos de asemenea... Dar care e miza la Dan Voiculescu? Trecand peste basme, PC-ul e cam mort, de-abia daca trece de 2% si dincolo de vociferarile liderului sau nu incurca pe nimeni. Doar daca ideea iesirii de la guvernare, enuntata de Dan Voiculescu, este, de fapt, interesanta pentru diverse persoane. Ce se intampla daca iese Dan Voiculescu de la guvernare? In primul rand nu mai este majoritate. Dar nici nu se poate afirma ca PSD va putea coaliza cu PRM-ul, PC-ul, PIN-ul si celelalte structuri aflate in opozitie ca sa darame guvernul Tariceanu si sa puna in loc un guvern Blaga. Ce interes sa aiba aici PC-ul, de exemplu? Sa dea jos un premier cu care s-a inteles si sa puna in loc unul cu care sigur nu se intelege? Anticipate, atunci? Mircea Geoana vorbese de ele foarte des, dar anticipatele presupun un vot parlamentar.
Hai sa vedem: PNL-ul nu voteaza propria sa cadere (nici macar adversarii lui Tariceanu fiindca listele pentru anticipate tot el le face si atunci Boureanu si ceilalti nu se vor mai regasi pe ele), PC-ul nu, pentru ca nu mai intra, UDMR-ul nu fiindca nu are de ce sa cheltuiasca alti bani pentru o campanie iniante de termen ca sa obtina tot 6%, fugarii de la Vadim din jurul lui Ciontu nu fiindca nici ei nu mai intra. Cine ar vota pentru? Sa zicem ca PD-ul care e pe val si poate spera un scor mai mare ca acum si PRM-ul care si-ar recupera astfel voturile pierdute prin migratie politica. Desi liderul partidului zice ca anticipate, majoritatea parlamentarilor PSD stiu aritmetica. Ei au intrat in Parlament cu 37%. Acum partidul are cam 20% si nu are locomotiva electorala. O buna parte dintre ei, cei care ar vota anticipatele, nu s-ar mai gasi in viitor in Casa Poporului. Asta ca sa nu mai vorbim de ideea ca listele vechi au fost facute de Nastase, iar cele noi vor fi facute de Geoana si ca parerile lor despre oameni nu coincid deloc.
Pe baza acestui calcul nu iese de anticipate, chiar daca Voiculescu pleaca din coalitie. Si cu plecarea este de discutat, fiindca nu s-a intrunit inca structura de conducere a conservatorilor care sa voteze aceasta decizie. Plus ca e foarte posibil ca un numar mai mare sau mai mic de parlamentari PC sa paraseasca partidul daca Dan Voiculescu forteaza o iesire si atunci majoritatea sa nu fie deranjata. In aceasta necunoscuta intra si discursul de azi al lui Traian Basescu, si jocurile diverselor persoane din spatele partidelor, si miza serviciilor, si presiunea europeana, si forta de negociere a liderilor politici si bineinteles multe alte aspecte mai putin importante. Ati sesizat desigur ce lipseste din lista... Interesul general. Uneori acesta intra in posesia media, asa ca subiectele de la examenul de admitere. Si la fel ca si in acest caz, dupa putin scandal si o demisie neimportanta, este trecut sub tacere, fiindca, nu-i asa, nu mai suntem populisti. Suntem europeni.

Bogdan Teodorescu este directorul general al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO