Opinii

Obama-semizeu

05.11.2008, 19:39 48

Daca Barack Obama ar fi fost ales de intreg Pamantul, atunci ar fi castigat alegerile cu aproximativ 90% dintre voturi. Cel putin asa arata sondajele de opinie din intreaga lume devenite o moda mai ales in preajma acestor alegeri. Superlativele nu-si mai gasesc loc in paginile ziarelor.

Istoria isi iarta singura pacatele, americanii se iarta pe sine pentru greselile trecutului. Obama, primul afro-american ales la Casa Alba, a ajuns o mandrie nationala pana si pentru durul John McCain contracandidatul sau.In discursul prin care isi recunoaste infrangerea, McCain lauda spiritul american care si-a infrant sentimentele rasiste si a ales in fruntea tarii un afroamerican si nu un alb.
Toata lumea a laudat asa-zisul fair-play a lui McCain dupa aceste declaratii, dar nimeni nu a observat stupiditatea lor. Daca analizam acum lucrurile, McCain ar fi meritat sa piarda doar pentru aceste declaratii. Una din doua: McCain s-a prabusit sub povara obamaniei sau induce, de fapt, ideea ca nu el a fost slab, ci America a fost cucerita, nu se stie cum, de farmecul lui Obama.
Ceea ce imi pare acum mai vizibil este ca America si lumea nu aveau nevoie neaparat de Obama, ci de altceva. Iar schimbarea trebuia sa fie una soc. In asteptarea acestui soc, aproape nimeni nu s-a mai uitat la ce spune si ce sustine Obama in programele sale. Frumos si inca tanar, Obama a alimentat pana la urma o sete de aventura a americanilor.
 
Obama salveaza clasa de mijloc, Obama, da asigurari medicale la tot poporul (in conditiile in care se stie ca peste 50% dintre alegatorii americani nu au astfel de asigurari sociale).
Obama face, Obama drege. Cine a citit programele electorale ale celor doua partide ar fi vazut ca cel republican are o buna doza de coerenta, in vreme ce promisiunile lui Obama sunt promisiuni si atat.
In urma cu mai bine de 10 ani Romania cunostea o aceeasi euforie pe care o incearca acum America. Era vorba despre alegerea lui Emil Constantinescu in fruntea tarii dupa lunga domnie a lui Ion Iliescu.
Schimbarea pe care o asteapta acum americanii au incercat-o romanii atunci. Romanii s-au intors dupa patru ani din nou la Ion Iliescu. Constantinescu nu a avut calitatile unui semizeu cu care unii dintre noi il inzestraseram. Le are acum Obama? Fara discutie, noul presedinte american este un tip cu multa carisma, cu un discurs placut si fara indoiala ca este foarte inteligent. Dar este semizeu?
 
Din pacate pentru el, in Obama s-au pus prea multe sperante. Daca vor fi dezamagite? Fara discutie, depinde doar cand. Deocamdata, impatimitii de pariuri mizeaza pe el pentru un al doilea mandat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO