Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Criza noastră şi criza lor

Autor: Adrian Vasilescu

05.10.2010, 23:56 26

De câteva ori, în acest colţ de pagină, am fost în dezacord cuunele puncte de vedere susţinute public de domnul Mişu Negriţoiu.Şi iată că, de această dată, îmi încep comentariul citându-l pedomnul Negriţoiu. Domnia sa - vorbind marţi la Banca Naţională, încadrul seminarului organizat în colaborare cu Mediafax, tema fiind"Lecţiile crizei pentru autorităţi şi bănci" - a schiţat tabloullumii de astăzi. O lume a cărei dinamică are etape de creştere şietape de descreştere, crizele fiind inevitabile. Dar - citez -"criza noastră n-a venit din import; cauzele ei sunt cu deosebireinterne şi sunt structurale".

Să judecăm. Ciclul economic pe care îl vom încheia, sper, în 2011,dacă vom ieşi din recesiune, a debutat în anul 2000. Desigur, cufaza de avânt. România a avut şansa, până în anul 2008, inclusiv,să parcurgă nouă ani de neîntreruptă creştere economică, în tandemcu o continuă dezinflaţie. În toţi aceşti ani de boom economic, pefondul admiterii ţării în NATO şi al aderării la Uniunea Europeană,la care s-a adăugat liberalizarea contului de capital, s-auînmulţit intrările de valută. Iar băncile, sufocate de surplusuride lichiditate, cele mai multe în valută, au împărţit continuucredite companiilor şi populaţiei.

Unde am ajuns? Într-o primă fază, cea de avânt, la încadrareaRomâniei - târziu, mult prea târziu, în comparaţie cu numeroasealte ţări din Europa şi din lumea întreagă - într-o cursă pentrucreştere economică şi prosperitate pe care începutul secolului XXIo anunţa a fi de foarte lungă durată. N-a fost însă aşa. Avem acumcertitudinea că nici nu putea să fie aşa. Căci această cursă, încare uneori s-a riscat nebuneşte, nu avea cum să fie de foartelungă durată.
În anii de boom, Banca Centrală a României - atrăgându-şi de multeori nemulţumiri accentuate ale populaţiei, admonestări din parteabăncilor, chiar din partea unor cercuri politice şi economice orietichetări de "ortodoxism" sau "conservatorism" - a reuşit săstăvilească în bună măsură pătrunderea în sistemul nostru bancar ainovaţiilor financiare ce aveau să se dovedească a fi toxice. Şi aevitat, totodată, contaminarea politicii de creditare de virusul"exuberanţei iraţionale" ce pornise din America şi se răspândea înEuropa. Opţiunea BNR a fost pentru o reglementare raţională, caresă includă bunele practici europene, fără să fie însă opresivă. Şi,mai cu seamă, care să respecte angajamentul internaţional pe careRomânia şi l-a asumat prin declararea convertibilităţii totale amonedei naţionale. Având două scopuri: pe de o parte, să nu lase săne invadeze inflaţia; iar pe de altă parte, să tempereze ritmuldezlănţuit al creditării, care umfla cererea de consum şi risca săducă la supraîndatorarea populaţiei.

Cauzele crizei lor, ale actualei crize globale, ce a stins visulfrumos al creşterii economice pe termen foarte lung şi a datdeşteptarea pe întreaga planetă, sunt numeroase. Multe suntsubiective şi ţin de slăbiciuni omeneşti, între care voi amintiromantismul financiar şi economic, lăcomia furibundă şi credinţaoarbă a politicienilor şi bancherilor că se pot juca aşa cum vor culegităţile economice. Alte cauze sunt însă obiective. Lumea toată aprimit o lecţie aspră. Criza a sancţionat drastic iluzia indusă deteoriile potrivit cărora vremea ciclurilor economice, cu faze deavânt şi faze de declin, ar fi trecut; şi că ar fi început un timpîndelungat de creştere plus şi de prosperitate. Criza noastră elegată bineînţeles şi de criza lor. Când fluxurile financiare şi-auîncetinit ritmul, am constatat pe spinarea noastră cum boom-ul aînceput să se stingă. Faza de avânt s-a sfârşit. A început faza dedeclin. Recesiunea ne-a lovit numai
şi numai pentru că aici, la noi acasă, reforma structurală eraîntârziată, deficitul contului curent atinsese
13 la sută din PIB, iar deficitul bugetar o luase razna încă din2008. Aceste vulnerabilităţi interne s-au răzbunat şi au "pactizat"cu criza globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO