Opinii

Opinie: D-le Tariceanu, pacat, se putea si mai bine

18.12.2008, 18:46 19

 

La discursul de incheiere a mandatului, Nicolae Vacaroiu a marturisit candid in decembrie 1996: de fapt nu am inteles nimic din ce vrea FMI-ul asta de la noi.
Dupa patru luni, in martie 2007, leul pierdea 40% din valoare in fata dolarului, inflatia se dusese la peste 100% pe an, FMI-ul era de fapt cel care conducea sedintele de guvern, iar noul premier Victor Ciorbea facea prima lista cu companii care trebuiau lichidate.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a trecut prin experienta dura a anilor '97-'98 ca ministru al industriilor, nu a facut ieri nicio marturisire de genul celei facute de Vacaroiu. In paranteza, nici nu prea avea cui. Fata de publicul numeros de acum 12 ani, format chiar din multi directori de gazete, maxim 20 de jurnalisti au participat ieri la conferinta de presa prilejuita de incheierea mandatului lui.
Vremurile s-au schimbat. Acum dialogul se poarta de fapt (mult mai relaxant, pentru ca nu pun intrebari) cu camerele de filmat, ai caror operatori zbiara la tine daca indraznesti sa te misti in cadru. 
Tariceanu a avut ieri probabil cea mai buna zi din viata sa de om politic, la bilantul mandatului, dar abia anul viitor se va vedea daca discursul sau triumfalist era ca petrecerea de pe Titanic inainte de ciocnire sau nu. In timp ce premierul, ramas ca prin minune patru ani la conducerea Guvernului, vorbea ieri despre dublarea produsului intern brut si a salariilor in ultimii patru ani, agentiile de presa internationale relatau alunecarea spre haos economic a unui stat mare si apropiat -Ucraina. Hrivna, moneda locala, a scazut cu 15% in doua zile, Banca Nationala si-a epuizat 7 mld. dolari din cele 8 mld. dolari pentru a apara cursul, 60% din creditele facute in valuta se indreapta spre default in conditiile deprecierii cursului fata de euro cu 50% in total anul acesta.
Romania nu este Ucraina. Dar daca premierul Tariceanu si-ar fi incheiat mandatul in decembrie anul trecut, cand prognozele economice erau bune, in ciuda amenintarii de pe pietele internationale si a revenirii inflatiei, atunci acest ton triumfalist ar fi fost mai adecvat.
Sigur ca Tariceanu va ramane in istorie ca premierul in mandatul caruia Romania a intrat in UE, care a recuperat un sfert din puterea de cumparare a romanilor (a crescut in patru ani de la 34% la 43% din media UE) sau in care salariile si pensiile s-au dublat.
Si in care veniturile la bugetul de stat s-au dublat, iar investitiile straine au curs ca un suvoi: 75% din soldul celor aproape 50 mld. euro din prezent. Dar va ramane si premierul care, in pofida dublarii bugetelor de sanatate, de infrastructura si de educatie, nu a reusit sa scoata din criza aceste domenii, pentru ca nu le-a reformat. Oamenii cheltuie in continuare bani suplimentari pentru servicii de educatie, pe meditatii, merg in clinici private sau cu plicurile de bani la doctori - iar aceasta se intampla pe scara larga, nu accidental.
In plus, paradoxal, ramane inexplicabil cum un premier atat de indragostit de masini (de altfel a si subliniat ca o realizare a mandatului dublarea vanzarilor de masini noi, fara sa aminteasca nimic de sufocarea marilor orase), a fost atat de prost administrator al constructiei de sosele si autostrazi. Mai mult, calitatea proasta a infrastructurii i-a si provocat o suferinta fizica - a avut un accident de motocicleta.
Si iarasi paradoxal, in timpul unei guvernari liberale cantitatea de functionari publici la mia de locuitori a crescut cu 30% - in decembrie 2004 erau 154.000, acum sunt 212.800. De altfel, in tot discursul de ieri de 14 pagini au lipsit cuvintele "eficienta administratiei" sau "debirocratizare".
Mandatul Tariceanu, ca si al lui Vacaroiu, nu se poate judeca azi. El se va judeca peste sase luni, peste un an. In 2009 se va vedea daca investitiile record (o rata de peste 30% din PIB, ca pe vremea comunismului) au fost facute in capacitati productive sau in vile pe campuri noroioase care incep sa aiba lacatul pe usa.
"Nu puteam prevedea la mijlocul anului trecut (cand a inceput criza subprime in America, iar Bursa romaneasca s-a prabusit, in timp ce Guvernul a decis majorarea pensiilor cu 45% - n. red.) ca va urma o situatie atat de dificila pe pietele financiare", a raspuns ieri premierul la intrebarea ce masuri a luat pentru a preintampina o aterizare dura a economiei.
Si, oricum, Tariceanu afirma ca nu se intrevede o astfel de aterizare, in pofida scaderii accelerate a veniturilor la bugetul public in ultimele doua luni.
Cei 2.300 de cititori ai ZF care au raspuns ieri unui chestionar de pe site-ul zf.ro i-au dat nota 5,8 (medie ponderata) premierului pe o scara de la 1 la 10. Se putea si mai prost. Ce este pacat este ca se putea si mai bine.
 
Opinie de Sorin Paslaru - redactor sef ZF
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO