Opinii

Opinie Sergiu Neguţ: Cu reforma cum rămâne?

Opinie Sergiu Neguţ: Cu reforma cum rămâne?
17.01.2012, 00:04 1369

De 20 de ani, sistemul de sănătate a rămas în urma restului societăţii. Am fost impresionat când prima dată la un magazin cineva mi-a dat bună ziua la intrare şi s-a oferit să mă ajute. Apoi am fost impresionat pe rând, la ghişeele băncilor, la companiile de telefoane şi utilităţi, la serviciul paşapoarte. Parcă de câţiva ani nici poliţia nu mai încearcă să te jupoaie de şpagă, ci să ajute unde ai nevoie. Dar sănătatea?

Cu sănătatea e altceva. Impresionează negativ. Ne minţim că sănătatea este de stat şi gratuită. Spitalele funcţionează în continuare aproape ca nişte domenii feudale în care posturile se cumpără sau sunt rezultatul unor negocieri de interese. Administrarea spitalelor este de stat, dar echipamentele sunt cumpărate la suprapreţ de la firme private sau sunt operate de privaţi în incinta spitalelor. Consumabilele şi medicamentele nu ajung niciodată pentru toţi pacienţii internaţi. Ca pacienţi sau rude apropiate, ajungem să le cumpărăm printr-un sistem paralel, semiclandestin, privat şi el. Salariile medicilor sunt în continuare o mizerie. Ştim bine asta şi spitalele rămân astăzi unul din cele mai inverşunate bastioane ale şpăgii. Şi pentru că nu ne permitem să nu fim trataţi când avem probleme, nimeni nu crâcneşte.

Asigurările de sănătate private nu se dezvoltă în primul rând pentru ca toate aceste coplăţi, altminteri extrem de reale, nu sunt recunoscute şi instituţionalizate. Pentru că plata nu este oficială şi nu este suficientă. Pentru că trebuie totuşi să ştii "să te descurci" ca să-ţi cumperi medicamente, sau ca să vorbeşti cu medicul dorit. Dacă eşti singur pe lume, rişti să nu fii băgat în seamă. Ce trebuie în primul rând pus la punct este un sistem de băgat în seamă pacienţii. Sau, cum am zice mai nou, orientare către client, sau patient centricity.

Dacă la spital ar fi un "ghişeu unic" unde să primeşti factura pentru medicaţia pe care spitalul nu o are, şi să fii programat (contra cost) în agenda medicului dorit, am avea un sistem clar de coplată, fără a cheltui niciun ban public în plus. Asigurările s-ar dezvolta pentru că în calitate de pacienţi am avea nevoie doar de finanţare, nu şi de pile, intervenţii, aşteptări. În scurt timp, sub presiunea plătitorului asigurător şi costul consumabilelor ar fi mai mic. Nici medicii n-ar mai fi hărţuiţi pe culoare de zeci de pacienţi şi mulţi nu s-ar mai obosi să-şi deschidă şi să administreze cabinete private. Se poate? Sigur că se poate, pentru ca spitalele private o fac deja, şi se poate mai ieftin, pentru că la privat trebuie amortizat şi costul investiţiei. Avem însă nevoie de măcar încă un pic de reformă a sănătăţii. Un pic pe care îl aşteptăm de douăzeci de ani şi cam tot atâţia miniştri.

Mă întreb cum ar fi evoluat lucrurile dacă preşedintele Băsescu n-ar fi avut nefericita inspiraţie de a intra în conflict cu doctorul Arafat. Nimeni n-ar fi crezut că dezbaterea publică trebuie mutată în stradă. Doar spaima că cele mai discutabile aspecte ale proiectului vor rămâne nediscutate şi nemodificate a împins la vehemenţă. Observaţiile doctorului Arafat la titlul privind medicina de urgenţă (doar unul din cele 16 titluri) s-ar fi putut exprima în cadrul dezbaterii publice şi probabil ar fi fost luate în consideraţie.

Aşa sănătatea devine personaj secundar. După evenimentele din ultimele zile, riscăm să rămânem fără reformă, iar proiectul acesta, în loc să fie dezbătut - modificat - implementat, va fi încet încet uitat. Sau că, după bâlbele iniţiale, efortul de a face o reformă atotcuprinzătoare va fi atât de amplu, încât va dura un pic prea mult până vom vedea un nou proiect. Şi ministrul sau guvernul sau preşedintele se vor schimba între timp, şi asta din experienţa de până acum înseamnă să o luăm de la început.

Dacă Sisif reuşea să spargă bolovanul în mai multe bucăţi şi le căra pe rând, poate povestea lui se termina altfel. Avem o grămadă de probleme de rezolvat în sănătate şi multe din ele pot fi rezolvate pe rând. Ştim că nu urgenţa este cea mai urgentă. Dar spitalele şi finanţarea lor prin asigurări cu siguranţă sunt.


Sergiu Neguţ este proprietarul buticului de consultanţă SVP Consult. În trecut, Sergiu Neguţ a fost directorul general adjunct al operatorului de servicii medicale private Regina Maria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO