Opinii

Opinie Sorin Paslaru, ZF: Dobanda la BNR, atat de mare ca parca economia ar fi in supraincalzire, nu in supraracire

25.06.2009, 00:00 14
Economia aluneca pe zi ce trece catre praguri care pareau imposibile acum sase luni, in timp ce guvernul este tranchilizat de imprecatiile liderilor PSD la adresa partenerilor de coalitie facute la sfarsitul saptamanii trecute pe mosia lui Liviu Dragnea.
In acest timp, cea mai puternica institutie din Romania, Banca Nationala, asista (aproape) impasibila la cea mai drastica rasturnare a traseului economiei romanesti din ultimii 20 de ani: de la +9% in trimestrul III din 2008 la -9% in trimestrul II din 2009, asa dupa cum sunt ultimele estimari oficiale.
Cel mai dur scenariu, adica aterizarea dura negata cu atata nonsalanta si atata vreme nu atat de cel mai risipitor ministru de finante din istoria Romaniei, Varujan Vosganian, dar si de cei mai inalti reprezentanti ai Bancii Nationale, de cate ori au avut ocazia, se indeplineste.
In pofida acestei evidente, in pofida faptului ca incetinirea cresterii economice era vizibila din mai-iunie anul trecut (pe baza evolutiei volumului de credite, care incetinise brusc), BNR a continuat si continua sa afirme ca inflatia este mai periculoasa decat scaderea economiei. Ca urmare, practica o dobanda de politica monetara la un nivel sufocant pentru business, de 9,5%, cu peste 3,5% peste nivelul ultimei inflatii anuale, de 5,95% in mai.
De parca nu ar vedea nimic in jur, cum vanzarile de masini si de case se prabusesc si cum firmele private nu au curaj sa investeasca.
In acest timp, banca centrala a Poloniei a redus chiar ieri dobanda de referinta la minimul istoric de 3,5%, la o inflatie anuala de 3,6% inregistrata in mai. In Cehia dobanda bancii centrale este de 1,25%, sub inflatia de 2%.
La inceputul anului, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a explicat ca dobanda trebuie mentinuta sus si pentru ca altfel leul ar fi pus in pericol de catre investitorii speculativi care ar iesi cu valuta din tara.
Statul roman a luat intre timp un ajutor de urgenta de la institutiile financiare internationale de 20 mld. euro, cat jumatate din bugetul public, care a aratat ca administratia, inclusiv BNR, nu a administrat suficient de prudent banii tarii in perioada de crestere economica.
Imprumutul a fost justificat de oficiali tocmai prin necesitatea de a intari rezerva in fata atacurilor speculative. Bun. Si daca avem acum valuta si nu ne mai e frica de speculatori, de ce nu scade dobanda de politica monetara la 5-6%, astfel incat statul, firmele si populatia sa se imprumute in lei cu 50% mai ieftin?
In mai, inflatia lunara a coborat la 0,01%, ceea ce ar reprezenta o rata anualizata de 1,2%. Niciodata preturile nu au avut in Romania o evolutie atat de nefireasca intr-o luna de primavara, ratele mici de inflatie fiind caracteristice lunilor de vara. Este limpede ca cererea s-a prabusit. Astfel de politici, cand dobanda bancii centrale este mai mare cu mult decat inflatia, sunt necesare atunci cand economia este supraincalzita, nu supraracita cum este acum.
Banca Nationala a actionat timid si neconvingator de cand economia a intrat in valtoare: dobanda de politica monetara a scazut cu doar 0,25% in februarie si cu 0,5% in mai.
Cui foloseste aceasta dobanda de 9,5%, la care BNR imprumuta bani bancilor care la randul lor crediteaza Ministerul de Finante?
Din pacate, BNR, data (pe drept cuvant) exemplu de stabilitate institutionala, a fost prea stabila in acest an care a intors economia pe dos. Daca nu chiar imobila.
 
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO