Opinii

Opinie Sorin Pislaru: Daca dobanda nu scade la 3-4%, „prima casa" va fi „nicio casa"

26.05.2009, 00:00 22

Guvernul roman s-a trezit in sfarsit ca are o propunere de relansare a pietei imobiliare, prin asa-numitul program „Prima Casa", dar in afara declaratiilor politice, la nivel tehnic programul a inceput cu stangul.

Nu vorbim despre faptul ca proiectul este promovat de Ministerul Finantelor, si nu de cel al Locuintelor (care daca nu initiaza astfel de proiecte, atunci cu ce se mai ocupa?), dar sa arunci pe piata vorbe despre garantii de un miliard de euro fara sa pui la punct intregul sistem este foarte greu de inteles de la un aparat cu zeci de consilieri si sute de functionari.
Unul din purtatorii de cuvant de la Comisia Europeana explica recent ca, la fiecare din intalnirile zilnice cu presa, pregateste raspunsuri la cel putin 15 intrebari care ar putea aparea ca urmare a unui comunicat.
Presa are o tona de nelamuriri despre proiectul „Prima casa", dar oficialii spun: o sa discutam, de acum ne intalnim, sa vedem ce o sa facem. Pai nu mai bine discutati inainte sa vorbiti?
Rupti de realitate, pentru ca majoritatea stau in case de la Regia Protocolului de Stat sau in case subventionate de Agentia Nationala pentru Locuinte, membrii Guvernului, precum si secretarii de stat sau cine ii sfatuiesc nu cunosc mecanismele de functionare ale pietei imobiliare si ale finantarii bancare. Ca urmare, se poticnesc acum de fiecare data cand apare cate un element nou.
La cateva zile dupa ce au anuntat proiectul, ministrii si-au dat seama ca elementul cheie este de fapt dobanda.
Daca dobanda la creditele ipotecare va ramane la 9-10% (cat este acum la creditele in euro) sau va cobori foarte putin, cu un punct sau doua, pana la 7-8%, relansarea creditarii va fi zero.
Rata se va reduce doar de la 450 de euro (cum este acum spre exemplu la un credit de 60.000 de euro pe 25 de ani) la 410-420 de euro. Va fi un impuls masiv pentru cumparare? In niciun caz.
Dar daca dobanda va scadea, in urma garantiei oferite de stat, la 3-4%, astfel incat rata la acelasi credit sa fie de 200-220 de euro, atunci ar fi cu totul altceva.
Lamurit probabil din ziare cum sta treaba, ministrul de interne (iarasi, parca Internele se ocupau cu paza, nu cu locuintele), Dan Nica, a tunat ieri: bancile trebuie sa reduca dobanzile daca vor sa intre in program!
De cand prin apelarea la banii publici marile banci americane si europene ne-au stricat viziunea despre curatenia morala a capitalismului, care ar trebui teoretic sa-i sanctioneze pe risipitori si sa-i premieze pe cei prevazatori, se asteapta marea cu sarea de la stat, inclusiv in Romania.
O fi bun statul, dar acolo unde cei care sunt in fruntea sa sunt priceputi sau unde mecanismele de acces in functii publice nu sunt pervertite de asa natura incat competentele sunt ultimul lucru luat in calcul.
Indiferent de bunele intentii ale acestui program, capacitatea tehnica, expertiza, cunostintele celor care ar trebui sa adune toate informatiile si sa stabileasca unde este punctul nevralgic pentru ca statul sa intervina vor face diferenta.
Renasterea economica din ultimii 10 ani a Romaniei, ca urmare a liberalizarii, a privatizarii si a investitiilor straine, nu a schimbat mai nimic la nivelul expertizei tehnice din sectorul public.
Acelasi hei-rupism, aceiasi oameni care in anii '90 au constitut falanga de doctoranzi a lui Ion Iliescu, atunci de 40-45 de ani, acum de 60-65 de ani, dau directia.
Putinele zone cu expertiza economica valabila, cum este cazul Bancii Nationale de exemplu, cauta sa se tina cat mai departe de „factorul politic", cu care nu vrea sa aiba de-a face decat o data la cinci ani, cand Parlamentul ii decide conducerea.
Desi impulsionarea creditarii, inclusiv pentru case, ar trebuie sa fie facuta in primul rand prin reducerea dobanzii de politica monetara, deocamdata BNR nu a reactionat la propunerile „factorului politic".
Ghinionul economiei romanesti este ca a ajuns iar la mana statului, care a aratat timp de 50 de ani inainte de 1989, dar si vreo 7-8 ani dupa, cat de bine o poate administra. Bine macar ca „factorii politici" citesc ziarele si mai reactioneaza. Ceva-ceva tot se va alege.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO