Opinii

Pentru Canada este mai profitabil ca Romania sa fie in UE

31.05.2004, 00:00 18

Extinderea Uniunii Europene multumeste pe multi, dar nu pe toata lumea. 
 Fericiti ar fi sa fie, in mod normal, cei care se integreaza. Suparati, cei care raman pe de laturi. Si mai nemultumiti cei care au de pierdut de pe urma acestei extinderi. Este vorba de terti, care prin acorduri bilaterale puteau obtine, inainte vreme, un regim preferential al investitiilor, exporturilor, comertului, cu tarile emergente. Integrarea in UE noilor membri presupune si pentru acestia reguli stricte, aplicate la intreg spatiul Uniunii, si care nu permit usor derogari.
Unul dintre perdanti, Rusia, si-a manifestat din plin nemultumirea. Despre nemultumirile Canadei, de pilda, n-am auzit multe lucruri. Saptamana trecuta, la Bucuresti, s-a aflat Paul Dubois, adjunct al ministrului canadian pentru Europa. Un bun cunoscator al Uniunii Europene, dar si a altora tari (a fost ambasador al Canadei in mai multe tari asiatice) , Paul Dubois nu se nelinisteste pentru extinderea Uniunii si spune ca asteapta cu nerabdare integrarea Romaniei. Degajat, ca orice om venit dintr-o societate asezata pe principii solide, Dubois se arata a fi unul dintre marii partizani ai integrarii Romaniei in UE. Nu o face din complezenta, nu pentru ca vorbeste cu niste romani, vine cu argumente. Primul lucru pozitiv pentru Canada, spune el, este cresterea securitatii tarilor democratice, odata cu integrarea noilor mebri.
Intr-o discutie neprotocolara  cu cativa jurnalisti din presa economica Paul Dubois a vorbit la sfarsitul saptamanii trecute mai mult despre avantajele pe care Canada le are de pe urma extinderii Uniunii Europene decat despre dezavantaje. Si dezavantajele Canadei - subliniem ca este  doar un strudiu de caz - ar putea fi numeroase. Canada, - pentru care Uniunea Europeana este al doilea partener comercial dupa SUA - pierde dupa extinderea UE spre Est, avantajul dat de incheierea unor acorduri bilaterale privilegiate cu tarile foste extracomunitare. Poate pierde, de asemenea, investitii. UE este al patrulea investitor in Canada, dupa Stalele Unite, China si Elvetia. Riscul este ca o parte dintre investitiile care merg spre Canada sa se indrepte spre tarile nou venite in Uniunea Europeana. (Actualmente investitiile Uniunii in Canada depasesc 27 de miliarde de dolari canadieni, anual.) O crestere a competitivitatii companiilor europene din Est - competitia in interiorul pietei comune obliga la asta - este sinonim cu o crestere puternica a concurentei cu Canada pe terte piete. Este posibil multiplicarea surselor de conflict comercial intre Canada si Uniuniea Europeana prin simpul fapt ca largirea va fi insotita de o extensie a evantaiului de interese nationale aparate de Uniunea Europeana. Subventiile pentru produsele agricole in Uniunea Europeana sunt deja o sursa majora de conflict la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), Canada fiind unul dintre cei multi care reclama reducerea lor. Daca vorbim pe termen lung, putem sa credem ca, odata depasit socul extinderii, importanta Uniunii pe plan extern va creste considerabil. Prin urmare, puterea unor tari extracomunitare in cadrul organismelor internationale se va reduce proportional. Importanta Canadei, in particular, in organizatii precum OECD sau OMC este de asteptat sa scada. Sunt suficiente surse de neliniste? Par sa fie suficiente, dar Canada, spune Dubois, nu este nelinistita.
"Societarea canadiana este o economie de piata, stie ce este competitia si prefera sa lucreze cu tari din interiorul UE decat cu tari din afara ei. Exista in societatea canadiana impresia ca interesele investitorilor canadieni sunt mai bine protejate in interiorul Uniunii Europene decat in afara ei", spune Paul Dubois. Din acest motiv, afirma adjunctul ministrului canadian pentru Europa, investitiile canadine in Romania vor creste dupa aderare. "Va exista un principiu juridic care se va aplica in Romania la fel ca pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Atunci cand vin si investesc in Franta, eu creeez o companie frantuzeasca, dar care functioneaza dupa regulile Uniunii Europene. Mai stiu de asemenea ca produsele mele facute in Ungaria, de pilda, vor suporta aceleasi reguli le concurentei, asemenea tuturor produselor facute in Uniunea Europena. In plus de asta, daca eu produc ceva in Romania, stiu ca produsul meu poate ajunge in oricare dintre tarile Uniunii fara taxe vamale"., afirma Dubois. Si continua: in ciuda riscurilor enumerate mai sus, pentru afacerile canadiene, este mai important ca tarile din Est, inclusiv Romania sa fie in UE decat sa ramana in afara. "Avantajul deriva din aplicarea unor reguli comune", spune Dubois. Vorbind, in particular despre Romania el afirma ca, odata integrata in UE, comertul cu produse ilegale (afacerile mafiei, ii place sa spuna ministrului canadian - n.n.) venite din diferite tari va dispare, sau se va reduce semnificativ. Un alt avantaj pentru afacerile canadiene, care vor scapa de o sursa a concurentei ilegale.
 Canada este interesata, deocamdata, in Romania de investitii in sistemul energetic, farmaceutic, in telecomunicatii si telefonie, dar in viitor, cum Romania va fi parte a UE plaja de interes va creste considerabil, spune Dubois.
Pentru Canada, pentru canadieni, spune el, Estul si Vestul Europei, noul si vechiul, disputele din interiorul Uniunii privind situatia internationala nu au nici un temei. Referindu-se la dichotomia instituita de Donald Rumsfeld privind vechea si noua Europa, Dubois spune ca el si compatriotii lui privesc cu amuzament aceasta cearta, asa cum privesc orice poveste "simplista". Lucrurile sunt cumva explicabile spune el. "Cand explic Europa canadienilor ma gandesc mai degraba la Paris, la Franta. Pentru ca sunt francofon. Prietenii mei anglofoni se gandesc la Londra, la Marea Britanie. Dar Europa nu este Franta si nici Marea Britanie. Cei care nu sunt nici anglofoni nici francofoni se gandesc, atunci cand vorbesc de Europa, la tarile lor. In Canada sunt milioane de romani. Asta ne leaga. Fiecare vede Europa acolo unde este inima lui. Pentru noi, Europa este cea pe care o stim, dar si cea care se construieste acum. Uniunea Europeana este un mare proiect, Europa se afla in mari schimbari. Este superfluu pentru noi sa gandim Europa in termeni de nou si vechi".
Strict pragmatic, Canada pare sa fi gandit de mult Europa unita (veche sau noua?) , chiar inainte ca ideea sa se fi pus in practica. La schimbarea presedintiei semestriale a Uniunii, se organizeaza de fiecare data un summit Canada - UE. La ultimul, tinut la Otawa, la inceputul primaverii cele doua parti au semnat un proiect de acord sa reduca barierele tarifare in calea comertului dintre cele doua parti. De ce sa se teama atunci Canada de extinderea UE?



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO