Opinii

Perceptia mea: cresterea economica este sustenabila

07.06.2004, 00:00 20



Si in anul 2004, economia romaneasca si-a mentinut tendinta pozitiva inregistrata dupa 2001. Este al patrulea an consecutiv in care cresterea economica a fost consistenta in conditiile in care procesul de dezinflatie a continuat iar deficitul de cont curent s-a mentinut in limite sustenabile din punct de vedere al finantarii.



Produsul intern brut, conform datelor statistice provizorii, pentru trimestrul I 2004 a fost cu 6,1% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului precedent (cand a crescut cu 4,4%).



Aceasta accelerare a produsului intern brut este benefica creind conditiile cresterii vitezei procesului de convergenta economica reala fata de Uniunea Europeana si reducerii decalajului de bunastare care ne separa de tarile mai avansate din punct de vedere economic.



Factorii principali care au sustinut cresterea produsului intern brut au fost reprezentati de exporturi si investitii. In plus, in acest an s-a inregistrat o majorare consistenta a consumului efectiv al gospodariilor care a crescut cu 8,4%.



Aceasta crestere a consumului gospodariilor este normala pe de o parte datorita faptului ca cererea interna trebuie sa castige din ce in ce mai mult teren si sa isi aduca aportul intr-un grad mai ridicat la sustinerea cresterii economice, iar pe de alta parte acest proces trebuie sa fie resimtit intr-o masura din ce in ce mai pregnanta la nivel microsocial cu scopul consolidarii sprijinului social si castigarii increderii populatiei in ceea ce priveste promovarea masurilor de reforme economice.



Formarea bruta de capital fix s-a majorat - in termeni reali - cu 7,3% in conditiile in care rata de investitie determinata prin raportarea acesteia la PIB a fost de 16,7%, in crestere fata de nivelul de 16,4% inregistrat in trimestrul I 2003.



Procesul investitional a fost facilitat pe de o parte de continuarea procesului de crestere a imprumuturilor bancare si a gradului de intermediere financiara ca urmare a procesului de restructurare si privatizare a sistemului bancar cat si datorita cresterii importurilor de bunuri de capital utilizate in procesul de retehnologizare si modernizare economica. Reducerea suplimentara a ratei inflatiei si a dobanzilor din economie vor imbunatati accesul la imprumuturi nu numai al intreprinderilor mari si multinationale dar si al intreprinderilor mici si mijlocii.



In primul trimestru al anului 2004, productia industriala a inregistrat o crestere cu 5,8% fata de aceeasi perioada din 2003.



Cererea externa a avut o contributie negativa, intrucat volumul sporit de investitii orientate in special spre achizitionarea de utilaje si cererea de bunuri de consum au condus la cresterea importurilor. Contributia exportului net la cresterea reala a produsului intern brut a fost de -1,6 procente, drept rezultat a cresterii mai accentuate a importurilor de bunuri si servicii (+12,4%, in termeni reali) comparativ cu cel al exporturilor de bunuri si servicii (+10,2%).



In primele patru luni ale anului 2004, procesul de dezinflatie a continuat, trei luni consecutiv inregistrandu-se rate mai mici de 1%, astfel ca la sfarsitul lunii aprilie nivelul realizat al inflatiei a fost de 2,8%, comparativ cu 4,3% in aceeasi perioada a anului 2003. Aceasta performanta a fost obtinuta in conditiile ajustarii preturilor la energie si gaze naturale conform angajamentelor asumate fata de organismele internationale si a cresterii salariului minim cu 12% in ianuarie 2004.



Rata medie lunara a inflatiei in primele 4 luni ale anului 2004 a fost de 0,7% cu 0,4 puncte procentuale inferioara celei consemnate in aceeasi perioada din anul 2003.



Exista o probabilitate extrem de ridicata ca obiectivul de inflatie de 9% la nivelul anului 2004 sa fie atins tinand cont, pe de o parte de dezvoltarile din prima parte a anului si pe de alta parte de masurile de politica economica pe care vom continua sa le promovam pe parcurs.



Exporturile de bunuri au crescut in primul trimestru cu 554,7 mil.euro, respectiv cu 14,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea importurile au inregistrat o crestere de 20,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii deficitul comercial pe primele trei luni din 2004 a fost de cca. 1 mld. euro, mai ridicat cu 378,1 mil. euro fata de deficitul comercial din primele trei luni din 2003.



Ca urmare a acestor evolutii, deficitul contului curent pe trimestrul I 2004, respectiv de 269 mil. euro, prezinta o inrautatire de 120 mil. euro in raport cu aceeasi perioada din anul 2003. Aceasta crestere a deficitului de cont curent nu trebuie sa fie dramatizata in conditiile in care este finantata printr-un influx de investitii straine directe. Din acest punct de vedere ne asteptam ca volumul de investitii straine directe sa aiba o tendinta crescatoare in urmatorii ani ca urmare a avansarii procesului de negocieri cu Uniunea Europeana si armonizarii cadrului legislativ si institutional la normele acquis-ului comunitar.



Perceptia mea este ca acest proces de crestere economica este sustenabil si va continua in conditiile in care reformele structurale promovate in ultimii ani au imbunatatit elementele fundamentale ale economiei iar politicile macroeconomice care vor fi puse in practica vor fi caracterizate de prudenta, coerenta si consistenta.





* Mihai Tanasescu este ministrul finantelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO