Opinii

Prietenia Tariceanu-Patriciu e cu bucluc

14.11.2005, 18:06 15

Pentru Calin Popescu-Tariceanu s-a consumat ieri cea mai proasta saptamana de la primirea mandatului. Intr-o tara care aproape jumatate de secol a fost condusa prin "telefonul scurt", pretentia lui Tariceanu ca l-a chemat la telefon pe procurorul general Botos doar sa se informeze nu tine, nu-i prea convinge pe romani. Un premier are la dispozitie numeroase cai pentru a se informa, in primul rand la ministrul justitiei. Chiar daca informarea era intentia, un simplu telefon al primului-ministru este menit sa influenteze mersul anchetei. Si momentul ales era cu bucluc - 26 mai, adica dupa noaptea de pomina in care Dinu Patriciu fusese retinut in arest de organele judiciare. De altfel, atat doamna Monica Macovei, cat si presedintele Basescu socot incorecta interventia. In aparare au sarit doar liberalii - Orban, Hasiotti si Radu Stroe, iar Teodor Melescanu a si amenintat ca daca Tariceanu este in primejdie, PNL va trece in opozitie. Oamenii acestia politici nu prea se gandesc la opinia publica, ca daca s-ar gandi, ar face ciocu mic intr-o asemenea ocazie.

Tarasenia s-a complicat, pentru ca imediat procurorul general Botos i-a telefonat lui Basescu pentru a se plange de interventia lui Tariceanu. Presedintele l-a invitat pe Tariceanu la Cotroceni si s-au sfadit pana tarziu la 1 noaptea. A doua zi, amandoi au tacut malc. Pana in iunie, cand Basescu a dat faimosul interviu, pe care-l regreta acum, in care a incercat sa-l scoata basma curata pe Tariceanu, chipurile ca sa evite o criza.

Boala acestei guvernari este limbutia: liderii nu stiu sa taca, nu vor sa ramana filosofi!

Nici Dinu Patriciu nu are astampar. S-a repezit la Palatul Victoria si a dat buzna peste premier, ca doar acesta ii facuse un portret de luptator pentru democratie inca din anii ''90. Vizita lui Patriciu a fost comentata in fel si chip. Comunicatul oficial zice ca presedintele Rompetrol a pledat pentru prezumtia de nevinovatie si s-a plans de scurgerea de informatii de la Parchet la o companie rivala. Eu cred ca Patriciu se simte cu musca pe caciula, se teme de ceea ce ar putea sa scoata la iveala si achizitia Petromidia, si afacerile fabuloase ale Rompetrol. El tine sa se apere, prezentand Rompetrol ca o cauza de interes national, de care justitia n-ar trebui sa se atinga. A cerut audienta si la Cotroceni, dar presedintele Basescu i-a taiat-o scurt, invocand faptul ca motivele lui Patriciu nu intra in atributiile sefului statului. Am aflat astfel ca exista niste limite constitutionale pe care Basescu tine de asta data sa le respecte.

Dupa toate aceste peripetii, la care se adauga derapajul cu bugetul invatamantului, pozitia premierului Tariceanu e cam subreda. Basescu a tinut sa precizeze ca atunci cand a laudat performanta guvernului, nu a inclus si pe cea a primului-ministru, o distinctie care nu se gaseste in tratatele de politologie.

Dupa parerea mea, Tariceanu are sanse sa reziste la Palatul Victoria cel putin pana la primavara cand se asteapta noul Raport de tara si decizia summit-ului Uniunii Europene cu privire la primirea Romaniei. Nici opozitia nu e in stare sa se confrunte pana atunci cu alegeri anticipate si nici Basescu nu dispune de o alta formula a Aliantei. Dupa mai insa, va urma o perioada de mare tensiune politica cu evenimente imprevizibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO