Opinii

Puneţi-l pe poliţistul care deschide uşa la Ministerul Economiei şef la Privatizări şi puneţi un premier lângă el să-l păzească pentru a privatiza Oltchimul!

Puneţi-l pe poliţistul care deschide uşa la Ministerul Economiei şef la Privatizări şi puneţi un premier lângă el să-l păzească ca să privatizaţi Oltchimul!

Autor: Andrei Chirileasa

25.09.2012, 19:54 3321

Marţi, la ora 12:30, am mers la Ministerul Economiei pentru conferinţa primului-ministru Victor Ponta privind privatizarea Oltchim. La intrare, ofiţerul de serviciu mi-a cerut legitimaţia de jurnalist, un lucru care nu mi s-a mai întâmplat de foarte mult timp. După ce s-a uitat atent mi-a spus că legitimaţia e expirată şi prin urmare nu mă poate lăsa să intru. "Legitimaţia e expirată, deci nu puteţi dovedi că mai aveţi calitatea de jurnalist. Sus este domnul prim-ministru, este o conferinţă de presă, nu este o conferinţă publică la care poate participa oricine. Nu vă cunosc, deci nu vă pot lăsa să intraţi", mi-a justificat el refuzul.

Prima mea reacţie a fost de revoltă, mai ales văzând expresia de satisfacţie a poliţistului respectiv, care părea mulţumit că în sfârşit a găsit o cale să se răzbune pe jurnaliştii care au roit în jurul Ministerului Economiei în ultimele două săptămâni de când a început toată nebunia cu privatizarea Oltchim.

Apoi mi-am dat seama că are dreptate. În fond, nu-l cunosc şi nu mă cunoaşte. Nu m-a văzut la televizor, iar legitimaţia e într-adevăr expirată (greşeala mea că nu m-am îngrijit să mi-o reînnoiesc). Dacă ar încălca regula şi m-ar lăsa să intru, cineva l-ar putea da afară.

"Cum ştiu că sunteţi jurnalist şi nu unul dintre controlorii noştri interni?", m-a întrebat ca un argument suprem poliţistul.

Am încercat să vorbesc cu ofiţerul de presă de la Ministerul Economiei, dar mi-a răspuns că astea sunt regulile SPP-ului, care are rolul să-l păzească pe primul-ministru, şi că nu pot intra.

Deci există o regulă, iar cei care păzesc poarta ministerului o aplică.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care lucrează la etajele înalte din minister, altfel cum s-ar explica dezastrul privatizării Oltchim şi licitaţia câştigată de Dan Diaconescu, omul de televiziune care "nu are banii să plătească acţiunile", după cum anunţa public luni premierul Victor Ponta.

Şeful Guvernului şi-a mai temperat ieri discursul, ferindu-se să proclame eşecul privatizării Oltchim. "Mai aşteptăm până luni, poate Dan Diaconescu vine cu banii", le-a spus el jurnaliştilor prezenţi, prezentân­du-le totodată un plan de rezervă în caz că asta nu se va întâmpla.

Dacă aş fi putut intra la conferinţă l-aş fi întrebat pe domnul prim-ministru cine este responsabil pentru eşecul de la Oltchim. Cine va răspunde cu funcţia, dacă nu "cu capul, cu viaţa şi cu tot" pentru eşecul de a atrage un investitor capabil să scoată combinatul din criză?

Eu nu am fost lăsat să intru la conferinţa de la Ministerul Economiei pentru că nu am putut să demonstrez că sunt jurnalist. Nu m-au crezut pe cuvânt. Dacă le-aş fi dat o hârtie pe care aş fi scris pe proprie răspundere că sunt jurnalist, probabil că cei de la intrare mi-ar fi aruncat-o pe jos.

Şi totuşi, Dan Diaconescu a putut să intre la licitaţia pentru Oltchim şi chiar să o câştige fără să-i ceară nimeni să demonstreze că ştie să producă PVC, că ştie să conducă o companie cu afaceri de sute de milioane de euro şi că are banii, fără să-i verifice nimeni conturile, fără să sune nimeni la bancă. Şeful Privatizărilor, Remus Vulpescu, a citit vineri suma licitată de Dan Diaconescu şi s-a limitat să spună că "sper să aveţi şi banii", declarându-l câştigător, pentru ca luni premierul să spună că banii nu există, că Dan Diaconescu nu este un investitor serios. Dacă e aşa, de ce nu l-aţi oprit înainte să câştige licitaţia, la intrare la Ministerul Economiei? De ce nu l-aţi trimis la plimbare? De ce l-aţi crezut pe cuvânt?

Putea să dea în judecată Ministerul Economiei, aşa cum pot şi eu să-l dau în judecată pentru că nu am fost primit la conferinţă. Asta nu înseamnă că ar fi câştigat.

Putea face scandal la OTV şi la televiziunile de ştiri că sunteţi înţeleşi cu PCC sau cu altcineva să vindeţi combinatul pe nimic. Asta nu înseamnă că toată lumea i-ar fi dat dreptate.

Ministerul Economiei şi OPSPI spun că totul s-a făcut legal, că nu au putut fi impuse criterii de preselecţie pentru că Oltchim este companie listată, că nu permite Uniunea Europeană, că nu ne lasă FMI. Nişte explicaţii slabe. De ce la privatizarea CFR Marfă sau la vânzarea licenţelor telecom statul poate pune condiţii de preselecţie a candidaţilor, iar la Oltchim nu?

Premierul spune că dacă e cineva vinovat, acela este consultantul, care a făcut strategia de privatizare, consultant pe care l-a ales Emil Boc, nu actualul guvern, că a preluat procesul de privatizare în faza finală şi l-a dus la capăt aşa cum l-a primit. Totuşi, din mai şi până în septembrie a avut la dispoziţie patru luni pentru a schimba strategia şi pentru a-şi impune propriile reguli. De ce nu a făcut-o?

Şi totuşi, situaţia actuală putea fi lesne evitată dacă şeful OPSPI aplica strict regulile existente.

Dan Diaconescu a întârziat joi zece minute cu depunerea ofertei, deci ar fi trebuit să fie descalificat. Cu toate astea, după o negociere ca la tarabă, şeful OPSPI a decis să-i accepte oferta. Nu ştiu ce justificare are. Nici nu contează. Însă probabil că dacă în locul lui ar fi fost poliţistul care păzeşte intrarea în minister, acesta nu ar fi acceptat concesia. Mai ales dacă ar fi ştiut că din spate premierul îi urmăreşte atent fiecare mişcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO