Opinii

Raportul de monitorizare

17.10.2005, 19:30 19

Urmare a acumularii societatii romanesti in domeniul criteriilor de aderare la UE, in decembrie 2004, Consiliul European a constatat finalizarea negocierilor la toate capitolele, a recomandat semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in aprilie 2005 si considera ca Romania va fi capabila sa-si asume obligatia de membra a UE la data aderarii, adica la 1 ianuarie 2007.

Concluziile Consiliului European din decembrie 2004 au fost clare: analiza de etapa indreptatea deciziile de mai sus, dar pana la data aderarii directia pregatirii interne solicita o intensificare si accelerare a implementarii efective a legislatiei comunitare si indeplinirea angajamentelor asumate la capitolele de acquis. Un mesaj similar continea si raportul Parlamentului European, la sfarsitul anului trecut. Ambele foruri europene insistau asupra efortului deosebit in ariile Justitie si Afaceri Interne, Concurenta, Mediu.

Dupa o jumatate de an, CE transmitea semnale de avertizare pentru sapte domenii (celor trei de mai sus se adaugau Libera circulatie a bunurilor, Dreptul companiilor, Agricultura si Impozitare). Scrisoarea de avertizare, din 9 iunie a.c., a Comisiei Europene, atragea atentia ca evaluarea Romaniei se realiza pe baza monitorizarii implementarii si indeplinirii angajamentelor in relatia cu UE (intre timp aceste angajamente au fost cuprinse in Tratatul de aderare, semnat la 25 aprilie 2005). Iar zilele trecute, cu prilejul vizitei la Bucuresti, comisarul Olli Rehn a reiterat unele domenii care inca sunt pasibile de "stegulete rosii" deci asupra carora trebuie sa se insiste accelerat si consistent (justitie, administratie publica, securizarea frontierelor, agricultura etc.).

Raportul de tara al Comisiei Europene din acest an nu va fi din categoria rapoartelor emise de forul comunitar pana in 2004, privind evaluarea stadiului indeplinirii criteriilor de aderare de la Copenhaga. Acest document va fi un raport de monitorizare a aplicarii masurilor pe care Romania trebuie sa le mai indeplineasca pentru a fi bine pregatita pentru momentul aderarii. Totodata, raportul va fi o referinta despre capacitatea Romaniei de a implementa acquis-ul comunitar, deci de a face fata calitatii de membru al UE.

Potrivit mentalitatii, culturii politice autohtone, rapoartele de tara ale Comisiei Europene erau vazute prin dioptrii dihotomice, adesea nedepasind simplistele pozitiv-negativ, alb-negru, bun-rau, optimist-pesimist si altele. Tinand cont de stadiul pre-aderarii in care se gaseste Romania atat cronologic, dar si cantitativ si calitativ, vom aprecia ca raportul Comisiei Europene va fi bun atunci cand va consemna ca Romania este pregatita pentru aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007. Iar ambitia noastra de tara, societate si viitor membru al UE ar trebui sa fie aspiratia la o evaluare foarte buna, ceea ce va insemna constatarea ca Romania este gata sa faca fata cu brio fortelor concurentiale de pe piata interna si va putea sa functioneze performant, eficient, la 1 ianuarie 2007, in complexa masinarie integrata a UE. Orice alte interpretari/evaluari ale Raportului de tara ar putea trimite Romania spre zone de risc pe care nu ni le dorim si poporul roman nu le merita.

Raportul de tara din acest an mai are o semnificatie suplimentara: unele state membre au anuntat ca vor programa procedurile de ratificare a Tratatului de aderare a Bulgariei si Romaniei la UE in functie de concluziile Comisiei Europene, la 25 octombrie a.c. Si am putea sa mai adaugam faptul ca prin atributele codecizionale asumate/recunoscute de Parlamentul European, concluziile Raportului de tara din acest an ar putea urma o anumita directie a dezbaterii politice la nivel european.

Asadar, avem suficiente motive sa constientizam ca suntem in fata unor momente de asumare a unei responsabilitati publice care ar trebui sa depaseasca declamatiile caragialesti in favoarea unei mobilizari societale exemplare pro-Europa. Caci problema nu este atat spectrul "clauzei de salvgardare", cat mai ales eliminarea prezumtiei de dificultate in asumarea statutului de membru al UE, la data si in contextul convenit. Iar experienta aderarii celor 10 state la UE, in 2004, ne arata ca Romaniei ii va fi mai greu si pana la momentul aderarii, dar si in primii ani postaderare.

Si daca vom citi viitorul Raport de tara al Comisiei Europene cu aceste ganduri, ne vom evalua sansele noastre in Uniunea Europeana pe baze realiste. Ceea ce cred si sper ca ne dorim toti cetatenii acestei tari.

* Vasile Puscas este deputat PSD, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO