Opinii

Reforma sistemului contabil romanesc are nevoie de reguli clare

22.01.2003, 00:00 200

Principala provocare cu care se confrunta in prezent sistemul contabil din Romania nu consta in accelerarea introducerii reformelor necesare, ci in stabilirea unor politici clare in ce priveste reformele aflate in curs de implementare. Responsabilitatea pentru stabilirea acestor politici nu revine Ministerului Finantelor Publice ci unor organisme precum Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Bursa de Valori Bucuresti si profesia de audit.
Ca urmare a cresterii continue a numarului de societati afectate de modificarea Reglementarilor Contabile din Romania, a aparut necesitatea analizarii mai atente a modalitatii in care Ministerul Finantelor Publice (denumit in continuare "Autoritatea de reglementare") a implementat reforma. Aceasta problema a fost ridicata atat de catre cei care considera ca reforma are loc intr-un ritm prea alert cat si de catre cei care considera ca Autoritatea de reglementare intarzie prea mult procesul de adoptare completa a Standardelor Internationale de Contabilitate (engl. "International Accounting Standards" sau "IAS").
Problemele cu care se confrunta Romania la inceputul procesului de adoptare a IAS nu trebuie supraevaluate. Reglementarile contabile existente inainte de reforma aveau un caracter puternic prescriptiv iar punerea accentului pe furnizarea de informatii doar pentru Autoritatile Fiscale si Organismele Statistice ale Statului au descurajat exercitarea rationamentului profesional la implementarea practica a acestor reglementari.
Astfel, a fost necesara reorientarea raportarii financiare astfel incat aceasta sa raspunda cerintelor unor utilizatori de informatii financiare, precum actionarii, investitorii potentiali, clientii si furnizorii. Utilizarea ulterioara a unui cadru contabil bazat pe exercitarea rationamentului profesional, presupunand efectuarea de prezentari suplimentare si acceptarea existentei unor diferente semnificative intre profiturile contabile si cele fiscale a impus o modificare semnificativa a practicii contabile. De asemenea, s-a impus schimbarea mentalitatii astfel incat sa se reduca reticenta manifestata de cei care intocmesc informatii financiare fata de prezentarea unor informatii suplimentare fata de cele absolut necesare, in particular in ce priveste obligatiile potentiale (inclusiv datoriile fata de organizatiile de Stat), identificarea partilor afiliate si prezentarea anumitor informatii pe segmente.
Pentru a solutiona aceste probleme, Autoritatea de reglementare a utilizat o abordare care poate fi descrisa cel mai exact ca fiind graduala. Exista o serie de IAS importante care nu sunt inca obligatorii. Acestea includ dar nu sunt limitate la ajustarile la efectele inflatiei (IAS 29/SIC 19/SIC 30) si contabilitatea consolidarilor (IAS 22/IAS 27/IAS 28). in plus, s-au pastrat o serie de reglementari contabile care nu sunt prevazute de IAS, printre care cerinta de a utiliza un format foarte detaliat al situatiilor financiare primare.
Desi este posibil ca masurile mai sus mentionate sa indice o abordare retinuta si timida a procesului de implementare a IAS, acestea trebuie analizate din perspectiva stadiului de dezvoltare a sistemului contabil inainte de reforma. O adoptare rapida si simultana a tuturor standardelor risca intreruperea intregului proces de reforma deoarece atat contabilii cat si cei care intocmesc situatiile financiare ar fi opus rezistenta schimbarii. In Romania, au existat nenumarate situatii in care au fost adoptate pripit reforme prea indraznete sau prea radicale, fapt care a determinat intreruperea ulterioara a acestora ca urmare a impractibilitatii reformelor, acestea incluzand o metodologie gresita pentru calcularea impozitului pe profit in cazul marilor platitori de impozite care nu diferea semnificativ de IAS 29. Per total, prin faptul ca permite tuturor celor care intocmesc situatii financiare sa adopte treptat noul sistem contabil, abordarea Autoritatii de reglementare in vederea implementarii reformei trebuie considerata o solutie pragmatica pentru o problema dificila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO