Opinii

Restructurare sau remaniere?

29.05.2006, 00:00 11

Desigur, restructurarea este o cerinta majora a structurii politice romanesti, cu conditia ca ea sa aiba drept obiectiv reducerea numarului salariatilor publici si desfiintarea organismelor cu atributii paralele sau chiar identice.

In campania electorala, Alianta D.A. a promis astfel de masuri, dar cand s-a vazut cu sacii in caruta, a procedat invers. Din decembrie 2004 si pana acum numarul functionarilor din administratia publica in loc sa scada, a crescut cu 10.000 de oameni. In general, din bugetul public sunt platiti circa un milion de persoane, adica aproape un sfert din numarul total al salariatilor din Romania, ceea ce impune o reducere drastica.

Nu e de ajuns ca avem mai multe ministere decat tari ca Franta si Germania, dar s-au adaugat si ceea ce se numeste ministri-delegati, asa ca am ajuns sa avem 23 de portofolii ministeriale, in timp ce media in Europa Centrala este de 16 ministri. Emil Boc, seful Partidului Democrat, simte nevoia sa vorbeasca de o reducere la 15-17 ministri.

De altfel nu este necesar sa avem un ministru al economiei si altul al comertului, cand in multe tari comertul este doar o directie a Ministerului Economiei. De ce sa avem un ministru al transportului si constructiilor si altul pentru lucrari publice. Oare constructiile nu sunt si ele lucrari publice?

Cat priveste agentiile guvernamentale, ele sunt ca stuful din Balta Brailei:

- 31 de agentii sunt coordonate de cancelaria premierului

- 15 agentii sunt subordonate direct premierului, iar

- 4 agentii revin ministrilor-delegati

La varf, pe langa premier avem trei vicepremieri, si asta deoarece coalitia la putere este formata din patru partide. Numai ca algoritmul functioneaza bine la impartirea ministerelor in faza initiala, dar foarte greu cand este vorba de reducerea lor.

Forta motrice a restructurarii este Partidul Democrat. Trebuie sa fie o motivatie politica la mijloc. Emil Boc a recunoscut ca in prima urgenta trebuie avuta in vedere reducerea numarului vicepremierilor, contand si pe faptul ca se intrevede retragerea vicepremierului George Copos, amenintat sa compara in fata Curtii Supreme de Justitie. Boc se gandeste la un singur vicepremier in persoana lui Vasile Blaga, ministrul de interne; acesta ar urma sa devina o dublura a premierului, iar la momentul oportun sa devina unicat. Se pare ca dupa esecul gambitului Theodor Stolojan, candidatul la inlocuirea premierului Calin Popescu-Tariceanu a devenit Vasile Blaga.

Dar Tariceanu nu este omul care sa atipeasca in post. El a sesizat miscarea si de aceea nu se grabeste cu restructurarea. El a declarat ca mai intai trebuie ca Alianta sa stabileasca obiectivele politice ale restructurarii si numai dupa aceea sa se caute persoanele potrivite. Sa nu punem caruta inaintea cailor - a spus el cu schepsis.

Lui Tariceanu i se pare mai fezabila o remaniere, mai ales ca o restructurare masiva ar trebui sa fie confirmata de parlamentari, iar asa ceva el tine sa evite cu orice pret. De aceea, mi se pare ca o remaniere a ministrilor care nu sunt performanti este mai fezabila la ora actuala. In presa s-a citat numele catorva ministri, dar si aici va opera metoda algoritmului, asa incat trebuie sa avem putintica rabdare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO