Opinii

Reuniunea PSD, sub semnul compromisului

11.02.2005, 00:00 12

Dincolo de impunsaturile care au pigmentat discursurile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, Biroul Executiv Central al PSD a stat sub semnul compromisului. Speculatiile legate de batalia Iliescu - Nastase au fost ingropate prin stabilirea posturilor de presedinte, presedinte executiv si secretar general care vor fi ocupate in urma Congresului din aprilie. Din acest punct de vedere, viitorul presedinte executiv si viitorul secretar general au castigat puncte importante prin faptul ca vor fi titularii unor functii alese, altfel spus vor avea o putere mai mare conferita de legitimitatea votului acordat de Congres.


Rolurile de presedinte si cel de pretedinte executiv vor reveni, daca nu apare o surpriza de ultim moment, lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. In schimb, titularul pozitiei de secretar general ramane inca incert, fapt care ne va mai prilejui o perioada de tensiuni la nivelul PSD. De asemenea, este de asteptat ca disputele mediatice dintre diversele factiuni ale social-democratilor sa se transfere de la nivelul problemei presedintelui, la cel al vicepresedintilor, chiar daca la o intensitate mai redusa, impusa de apelul la liniste al lui Ion Iliescu.


O idee interesanta, lansata la Biroul Executiv Central, a fost aceea ca presedintele executiv sa coordoneze departamentele ce vor monitoriza activitatea Executivului. In fapt, este vorba de transpunerea in practica, in formula minimalista, a ideii lansate de Mircea Geoana potrivit careia presedintele partidului ar trebui sa fie viitorul prim-ministru si, totodata, vectorul principal in alegerile parlamentare din 2008. Altfel spus, presedintele executiv va avea rolul unui unui veritabil prim-ministru din umbra al opozitiei care va conduce un Guvern alternativ format, probabil, pe scheletul fostului cabinet Nastase. Ramane de vazut daca acest raport de forte va fi pastrat si dupa 2007 cand este de asteptat o redistributie a puterii in PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO