Opinii

Siaj si tangaj politic intr-o tara ploioasa

04.10.2005, 18:57 34

Comparatiile pluviale, devenite moda si repede tocite de cand avem un presedinte venit de pe ape (dar care niciodata nu va atinge popularitatea de care se bucura raposatul William al IV lea, sturlubaticul "rege-marinar" al englezilor) isi pastreaza actualitatea intr-o Romanie aruncata in desertul ploilor.

In aceste zile, schimbarile temperamentoase si manevrele largi ale politicienilor au parut ca exced dramele umane, ale celor care si-au vazut rostul si siguranta duse pe apa sambetei.

Astfel, am constatat ca putem avea un Parlament care poate lucra de la 8 dimineata - si inca in folosul opozitiei - un premier care a invatat sa se miste mai abitir decat o barca cu motor, un presedinte care da cu seninatate cu bata in balta, riscand sa ramana fara public din cauza stropilor, si un sef al PSD care inoata contra curentului, desi ai zice ca ii place sa se lase dus de val.

Pornind de la genul proxim, adica de la Parlament, nu se poate sa nu bagi de seama ca, dupa atatea stagii de practica sub diversele cupole ale Legislativului, inclusiv sub una din care a plouat, alesii - unii cu pretentii de experienta - inca se mai canonesc cu perfidul Regulament. Regulament care este folosit cu succes drept arma de "infamii" Nastase si Vacaroiu, care nu numai ca nu vor sa se dea debarcati, dar sunt personajele principale ale cosmarurilor diurne si nocturne ale coalitiei.

De fapt, ce se intampla si se va intampla in Parlament, ceva vreme de acum incolo, seamana cu o competitie de felul "cum sa te infund" cu Regulamentul. Probabil, dupa ce aceste obositoare, pana la urma, tribulatii se vor fi sfarsit, invingatorii si invinsii vor fi capabili chiar sa sustina un doctorat in meandrele reglementarilor menite sa le faca viata si activitatea in folosul public mai usoare. Deocamdata, profesorul incontestabil in aceasta materie ramane Adrian Nastase, actual si viitor fost presedinte al Camerei Deputatilor, un parlamentar de la care multi au de invatat cum sa citeasca si sa aplice eficient, din toate punctele cardinale, cartulia Regulamentului.

Trecand raul, la Guvern, nu pot sa nu constat ca premierul Tariceanu, in pofida unor aparente care nu-l recomanda drept o persoana simpatica, a invatat ceva de cand a dat piept cu inundatiile: sa se miste repede. A renuntat la tamaierile liberale-europene de la Bratislava si la o vizita oficiala intr-o tara cu mare parte din teritoriu sub nivelul marii (Olanda) intorcandu-se val-vartej la Bucuresti, atunci cand presedintele tuturor romanilor i-a incalcat teritoriul, ba a mai si marcat puncte, in stanga si-n dreapta. Ceea ce dovedeste ca incet, dar sigur, seful Guvernului isi mai pierde din crisparile pe care le are fata de seful Cotrocenilor.

In ce il priveste pe titularul de contract din dealul in care canta bufnita, se poate zice ca tine calea dreapta, chiar si atunci cand da cu bata in balta. Adica nu se dezminte. I-as putea spune Mr. Storm, pentru ca involburarile sunt elementul dumisale. Ultima data, a vrut sa bage la apa PSD-ul, in general, si pe Mircea Geoana, in special. In cel din urma caz, Traian Basescu a sarit calul (sau bordul, ca sa ma pastrez in elementul lichid). Cand faci referiri veninoase la buna-credinta si educatia de acasa ale adversarului, numai marinar si gentleman nu te numesti.

L-am lasat la urma (sau aproape de mal) pe Mircea Geoana. Pentru ca, zilele trecute, o nazbatie era sa-l transforme cu succes in material didactic pentru cursul de lipsa de inspiratie in politica. Diplomatul din dansul, care nu-i da pace (ca gena sa politica era la acel moment in letargie) l-a impins sa convoace niste consultari apropos de inundatii. Ce a urmat se cunoaste.

Este adevarat ca dupa nefericitul eveniment, cand lumea credea ca pe seful PSD l-a inghitit pamantul de suparare, dansul lua in piept noroaiele din Ganeasa si Sindrilita, dupa care aparea la Senat sa taie nodul gordian al Regulamentului, dupa care se duela cu Basescu, dupa care ii lua microfonul de sub nas colegului Nastase, dupa care iar se duela cu Basescu. Si urmeaza un sir de "dupa care". Asta l-a salvat de ridicol. Altfel, "prietenii" i-ar mai fi nascocit o porecla, pe langa duiosul apelativ cu care l-a blagoslovit bunicul Iliescu. Poate, inspirandu-se din versurile lui Baudelaire care au dat si titlul unui cunoscut roman politist, ar fi ajuns nu "regele unei tari ploioase", ci omul unor consultari plouate. Inceputul de saptamana are trei evidente: ploua din nou, nu toti din cei chemati vor merge la Palat si nimeni nu mai sta drepti, ca la inspectie, pe puntea vaporului.



* Indira Crasnea este sefa departamentului politic de la agentia de presa Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO