Opinii

Sorin Paslaru: Cand imobiliarele iau fata politicului, e bine

25.09.2007, 18:51 27

Cand rubrica imobiliara devine mai citita decat pagina de politica, suntem pe drumul cel bun. Si asta se intampla deja de cativa ani in Romania.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, marile teme nationale s-au evaporat.
Ce i-a ramas romanului dupa ce a dat jos comunismul, a devorat ziarele, a aderat la NATO, iar acum la UE? Ce tinta nationala, ce subiect comun mai poate avea?
Sa-si faca o casa. Sa vanda si sa cumpere apartamente, case si terenuri, sa construiasca o fantana arteziana in sufragerie, o scara interioara, sa aranjeze bucataria
feng-shui. Aceasta este noua mare pasiune nationala.
Chiar daca in goana dupa case cat mai mari, dupa gresie, parchet si faianta, dupa jacuzzi si termopane, oamenii uita ca se muta de la bloc la casa pentru o gradina. Mai mult, sunt in stare sa stea tot la bloc, dar in afara orasului.
Romania traverseaza o perioada nebuna, de febra imobiliara, in care simturile par ca se atrofiaza. Nu mai mirosim, nu mai vedem, nu mai auzim.
Cartiere intregi se dezvolta -in afara orasului, inconjurate de maidane - ca niste blocuri pe orizontala, cu ciment solid intre case. Dupa ce alearga acesti oameni? Dupa confort? Greu de crezut. Ei alearga de fapt dupa altceva. Alearga dupa o schimbare, dupa ceva mai bun, diferit. Vor sa fie altfel.
Ceea ce se intampla acum in societatea romaneasca reprezinta o reintoarcere a omului catre el insusi, dupa decenii in care problemele de partid si de stat erau mai importante decat faptul ca nu aveai apa calda decat o data pe saptamana.
Deocamdata, oamenii investesc o gramada de bani in materiale de constructie, dar, in timp, vor deschide ochii.
Pasul doi va fi intoarcerea spre comunitate. Abia cand oamenii se vor intoarce spre vecini, cand vor strica gardurile de beton de doi metri si se vor uita in jur, vor descoperi lumea. Iar cand vor descoperi lumea, vor descoperi ce inseamna calitatea vietii. Vor descoperi lumina, bolta de vita de vie, umbra de copac. Vor descoperi ca au nevoie sa se organizeze, sa faca presiuni pe liderii alesi ai comunitatii locale ca sa poata ajunge mai repede la birou, sa aiba strazi, scoli si spitale mai bune.
"Vand casa cu gradina si trei copaci". "Vand apartament orientat spre sud si panorama pe jumatate din oras".
Astfel de anunturi inca nu apar la imobiliare, pentru ca oamenii nu se uita la ce se vede pe fereastra cand cumpara un apartament, ci la chiuvete si hote.
Nu se uita pe fereastra pentru ca nu vor sa vada lumea, nu se simt inca parte a unei comunitati.
In Occident, comunitatile - si nu atat cele geografice, cat si de interes sau profesionale - ocupa mult timp in viata oamenilor. Multi nu stiu cine e presedinte, dar stiu cine e pastor la biserica din colt sau ies la bere cu frizerul.
Oamenii isi vor pierde treptat-treptat interesul pentru orice stire de la centru, pentru ca vor descoperi ca nu de ministri sau presedinte depinde calitatea vietii lor.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO