Opinii

Sorin Paslaru: Investitiile straine, furtuna pe piata muncii

27.10.2006, 18:36 10

Apropierea aderarii la Uniunea Europeana a adus furtuna pe piata managerilor si middle managerilor. Miscarile de "trupe" sunt mai incinse ca niciodata. Probabil ca daca ar fi un index al mutarilor dintr-o companie in alta, acesta ar fi la cel mai inalt nivel de pana acum.
Este numai si numai efectul investitiilor straine, de 5 miliarde de euro in 2004 si 2005 si 8 miliarde de euro in 2006, dupa ani de niveluri mediocre. Orice investitie noua cere oameni noi, cere manageri de resurse umane, operationali, de marketing, cere salarii si atractii mai mari pentru a avea angajati mai buni decat competitia.
Sunt generatii intregi de absolventi de Politehnica sau ASE pentru care rasturnarea regimului comunist a insemnat o slujba de zece ori mai bine platita sau lansarea in afaceri care valoreaza acum milioane de euro.
Absolventii de acum sunt vanati direct de pe bancile scolii. Tot mai multe mari companii inventeaza evenimente unde sa-si prezinte ofertele si programele de absorbtie. Companiile de consultanta, de servicii sau de soft recruteaza cu zecile sau sutele de oameni in doar cateva luni.
Spre exemplu, firma de consultanta si audit Ernst & Young a angajat 90 de oameni anul acesta in "campania" de la inceputul verii.
Iar salariile nu vor creste in continuare decat prin investitii straine. Acum zece ani, cand stocul de investitii straine atrase era de sub un miliard de euro, un salariu de manager era in jur de 1.000 de dolari. In prezent, exista situatii in care acesta este un salariu "de intrare" pentru tineri absolventi cu expertize de nisa si calificari in strainatate.
Dar la cel mai inalt nivel este cererea de persoane calificate, cu background tehnic dar si managerial, care sa se ocupe de investitii de la zero si care sa coordoneze echipe mari.
Adica oameni care nu numai sa indeplineasca foarte bine proceduri, ci sa le creeze si sa le imbunatateasca.
Pentru asta mai sunt necesari deocamdata expatii. Iar cei mai buni manageri din Romania, care detin deja aceasta expertiza, trec fara probleme dintr-o companie in alta sau chiar dintr-un domeniu in altul.
Doar productivitatea mult mai mare este cea care le permite investitorilor straini sa dea salarii mai mari.
Incet, incet, castigul de productivitate se transmite la nivelul intregii economii. In acest an, productivitatea in industrie, singura calculata de Institutul de Statistica, a crescut cu 11%, cel mai bun ritm din 1990 incoace.
Un softist bun produce acum 100.000 de euro pe an pentru compania sa. Peste cinci ani, probabil ca va trebui sa produca 200.000 de euro pe an pentru ca firma sa aiba o marja la fel de buna si el sa fie multumit cu castigul realizat.
Cu toate temerile ca aderarea la Uniunea Europeana va mari costurile si companiile nu vor mai dispune de suficienta forta de munca, daca productivitatea isi va pastra ritmul de crestere, majorarea salariilor va putea fi sustinuta.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO