Opinii

Uniune, Uniune, al cui proiect e mai frumos?

05.07.2000, 00:00 13



Declaratia de ieri a negociatorului-sef al Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana, Aurel Ciobanu-Dordea, ca neintelegerile pe banii de la UE pornesc, "probabil", de la posibilitatea intrezarita de protagonistii acestora de a canaliza fondurile catre "amici", demonstreaza ca una din conditiile de propasire a capitalismului a fost atinsa: exista concurenta.

Concurenta pentru bani de-afara, care vin la sigur. Dupa batalia dintre ministere la constructia bugetului, acum se da batalia pentru banii de la Uniunea Europeana. Bani care, pe hartie, trebuie sa vina, asa cum era vorba sa fie impartiti si in primavara, la buget, pe proiecte. Adica, vorba domnului Dordea, "probabil" pentru proiectele de vile ale celor care ii vor manevra. In joc este programul de relansarea a agriculturii, SAPARD, pentru care UE da 150 milioane euro annual, pana in 2007.

Este pentru prima oara cand un oficial guvernamental arunca o astfel de declaratie. Pana acum, luptele pentru posturile de mii se dolari din UMP-uri, adica Unitatile de Management al Proiectelor, sau pentru atribuirea, iarasi, de proiecte de reabilitare a drumurilor sau de inchidere a minelor, s-au dat pe tacute.

A transpirat ceva in afacerea Eurofinances, in care ministrul Industriilor si Comertului, Radu Berceanu, a fost acuzat ca ar fi dat spre administrare un proiect de constructie a unor hidrocentrale in Valea Jiului, de aproape un miliard $ ,fara licitatie, unei firme cu sediul intr-o garsoniera. Dovezi n-au fost, iar afacerea a fost inmormantata fara cutremure la nivel inalt.

Iarasi, semnele bataliei s-au aratat in restructurarea agentiilor guvernamentale. Dupa criterii politice, acestea s-au redus la numar si au fost impartite astfel incat sa se plieze exact la primire, dincoace de fileu, in asteptarea banilor care vin, nu-i asa, pe proiecte.

ai Ministerul Finantelor a avut o finantare pe proiecte. Banca Mondiala a imprumutat 50 milioane $ pentru punerea pe picioare a sistemului de impozitare globala, printr-o retea de calculatoare si pregatirea ofiterilor fiscali. Rezultatul: dati un telefon la Finante si interesati-va, in calitate de contribuabil, cat trebuie sa platiti dupa noua grila de impozitare. Raspunsul va fi simplu, ca al unui om ocupat, probabil, cu jocurile pe calculator anexat programelor informatice din, iarasi, proiectul de 50 milioane $: sunati la Monitorul Oficial.

In ultimii ani, in masa amploaiatilor din ministere s-a dezvoltat o noua clasa, invidiata probabil de ceilalti. Cei ce s-au miscat mai repede au ajuns in agentiile guvernamentale sau in departamentele care se ocupa cu gasirea de intreprinzatori sau organizatii neguvernamentale care sa aiba proiecte de cheltuire a fondurilor externe. Din Ministerul Agriculturii s-a desprins Agentia Nationala de Consultanta Agricola. Transporturile au UMP pentru banii de la Banca Mondiala. De la Munca si Protectia Sociala s-a desprins Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala. ai tot asa.

Fara indoiala ca vor urma reactii aprinse la declaratia lui Ciobanu- Dordea. Sau poate chiar acesta o fi scopul. Jocurile la acest nivel sunt suficient de complicate ca orice afirmatie sa nu fie facuta de dragul adevarului. Adevarul nu conteaza.

Oricum, miza este prea mare ca cei implicati sa dea inapoi. Ei au niste proiecte cu banii pe care-i asteapta, asa ca n-au cum sa nu gaseasca niste proiecte ca sa-i aduca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO