Pensii private

2008 va fi anul pensiilor private facultative

19.02.2008, 19:10 11

Companii ca Generali, BT Aegon, Omniasig sau Interamerican ar putea incepe sa vanda pensii facultative in acest an, alaturandu-se astfel celor sase jucatori prezenti deja pe aceasta piata: ING, Allianz-Tiriac, Aviva, OTP, BCR Asigurari si Raiffeisen Asset Management.
Parerile administratorilor de pensii despre evolutia pietei in cursul anului 2008 sunt impartite: estimarile incep de la 200.000 de clienti si ajung, in cel mai optimist scenariu, chiar si la un milion de cotizanti la fondurile facultative de pensii.
Bram Boon, seful ING Asigurari de Viata, companie care administreaza doua fonduri de pensii facultative, estimeaza ca numarul clientilor ar putea ajunge la 500.000 pana la sfarsitul acestui an sau, in cel mai bun caz, chiar si la un million de participanti.
Cei care se pregatesc sa intre pe aceasta piata au insa previziuni mai putin optimiste. "Potentialul pietei in 2008 cred ca este de 200.000 - 300.000 de participanti, urmand sa creasca in anii urmatori, iar ca active in 2009 se poate vorbi de 60 - 100 de milioane de euro la nivelul intregii piete", estimeaza Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii.
Compania analizeaza acum posibiltatea intrarii pe aceasta piata prin lansarea unui fond cu grad de risc mediu. "Pensiile facultative vor cunoaste o evolutie semnificativa in cursul anului 2008. Ne aflam intr-un moment in care publicul s-a confruntat deja cu ceea ce inseamna pensii private, a fost educat in acest sens si, implicit, nu ne vom confrunta cu reticenta din partea lui. Campania de pensii private obligatorii a constientizat nevoia de protectie si de venituri suplimentare la varsta pensionarii", explica Nitescu.
Sefa Omniasig Pensii considera ca printre primii interesati de pensiile facultative vor fi angajatorii, care le-ar putea folosi ca instrument de motivare si fidelizare a angajatilor. "Vanzarea de pensii facultative va fi in principal o vanzare corporate si mai putin retail. O parte din agentii de marketing folositi de companii in timpul campaniei de aderare la pilonul II (pensiile obligatorii - n. red.) vor fi instruiti corespunzator si vor fi autorizati pentru pensiile facultative. O importanta sursa de clienti pentru pensiile facultative va fi reprezentata de participantii fondurilor de pensii obligatorii", afirma Nitescu.
Besim Jawad, CEO al Interamerican Pensii, companie care se pregateste sa intre pe piata pensiilor facultative in prima jumatate a acestui an, estimeaza ca piata se va dubla in 2008, iar in urmatorii ani se va inscrie intr-un trend de crestere constanta.
"Comparativ cu pilonul II, pensiilor facultative le va lua ceva timp pana la dezvoltarea deplina. Totusi, acest moment al dezvoltarii finale este greu de prezis, mai ales daca tinem cont de rezultatele diferite inregistrate de tarile vecine Romaniei pe segmentul pilonului III", afirma Jawad.
El spune ca un factor important care a determinat cresterea acestei piete in tarile vecine este deductibiltatea fiscala, care in Romania este destul de redusa, de 200 de euro pe an, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
"In Bulgaria, aceasta deductibilitate atinge valoarea de aproximativ 200 de euro pe luna. Cresterea deductibilitatii pentru pensia facultativa ar asigura o dezvoltare mai rapida a acestei piete", considera Jawad. El spune ca 2008 ar putea fi anul pensiilor facultative, deoarece dupa campania de pensii obligatorii atentia se va muta pe pensiile facultative.
"Pe de alta parte, ar putea sa nu fie anul pensiilor facultative, pentru ca vorbim despre o piata complet diferita: nu exista perioada limita de subscriere si, prin urmare, nicio campanie gen 'big-bang', asa cum s-a intamplat pentru pilonul II. Piata pensiilor facultative se va dezvolta gradual. Rezultatele inregistrate de catre jucatorii care activeaza deja pe aceasta piata ne conduc catre aceleasi concluzii", afirma seful Interamerican Pensii.
Si Generali, ar treilea jucator de pe piata pensiilor obligatorii, ar putea lansa in acest an un fond de pensii facultative, aceasta decizie fiind analizata acum de actionari.
"Va fi cu siguranta un val al pensiilor facultative, pentru ca acum publicul este sensibilizat la acest subiect", spune Ioan Vreme, directorul general al Generali Pensii.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, numarul cotizantilor la fondurile de pensii facultative a ajuns la 60.000 la inceputul acestei luni, iar valoarea activelor - la 17,6 milioane de lei (aproape 5 milioane de euro). Numarul total de clienti de pe piata pensiilor facultative depaseste acum 70.000 de romani, diferenta fata de cei 60.000 de cotizanti reprezentand-o circa 10.000 de clienti pentru care nu a fost virata inca prima contributie.
Dupa numarul de clienti, liderul pietei este acum Allianz-Tiriac, cu peste 28.000 de cotizanti, din care 15.200 la fondul AZT Moderato, iar 12.200 la AZT Vivace.
ING Asigurari, a doua companie ca numar de clienti de pe aceasta piata, avea la inceputul lunii circa 9.200 de clienti la fondul ING Clasic si peste 5.100 la ING Optim.
Urmeaza in clasament fondul BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata, cu 11.500 de clienti, Pensia mea (Aviva), cu 5.300 de clienti si OTP Strateg (OTP Garancia Asigurari), cu 261 de participanti. Desi pe locul trei la numarul de clienti, BCR Viata este lider la capitolul activelor administrate.
Raiffeisen Asset Management, ultima din cele sase companii autorizate pe piata pensiilor facultative, inca nu a inceput vanzarea acestor produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO