Pensii private

7 banci au doar 9% din piata pensiilor private obligatorii

19.11.2007, 20:09 6

Cele 7 companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) infiintate de banci totalizeaza, dupa doua luni de la startul campaniei de vanzare, doar 9,2% din numarul de clienti care au aderat pana acum, conform datelor centralizate de ZF.
Situatia este asemanatoare celei de la sfarsitul primei luni de la start, atunci cand cele sapte companii de administrare infiintate de banci aveau impreuna doar 8% din numarul de clienti de pe piata.
Desi cifra pare mica, ea este de altfel corelata cu forta proprie de vanzare a bancilor, care reprezinta doar 8% din numarul total de agenti de marketing de pe piata.
Cu alte cuvinte, statisticile nu arata prea bine pentru banci, care au declarat la inceputul campaniei de aderare tinte ambitioase. La jumatatea drumului, dupa ce 2,25 milioane de salariati sub 45 de ani au aderat, bancile au strans doar 205.540 dintre acestia.
Piata totala ce va fi atinsa pana pe 17 ianuarie (cand ia sfarsit campania initiala de aderare) este aproximata acum la 3,5 milioane de clienti. Altfel spus, 66% dintre clientii vizati au semnat deja.
Companiile de administrare infiintate de asiguratori au luat pana acum crema pietei (peste 90%), iar bancile a trebuit sa se multumeasca cu restul.
Dintre banci, cea mai buna clasare de pana acum o are BT Aegon, joint-venture-ul infiintat de Banca Transilvania cu olandezii de la Aegon. BT Aegon se plaseaza dupa doua luni de cursa pe locul al saptelea, cu 65.391 de clienti atrasi, adica o cota de piata de doar 2,9%.
Urmatoarea clasata dintre banci este BRD (a doua institutie de credit de pe piata dupa dimensiunea activelor): locul opt in topul companiilor de pensii, cu 60.167 de clienti, adica o cota de piata de 2,7%.
BCR, cea mai mare banca locala, a atras prin intermediul companiei sale de pensii obligatorii circa 51.000 de clienti, adica 2,3% si un loc noua in clasament.
Cele trei banci sunt grupate strans la finele primei jumatati a topului celor 18 companii de pensii private.
Urmatoarele clasate sunt OTP (pozitia 11), Bancpost (12), MKB Romexterra (15) si Marfin (17).
Vanzarile de pensii au incetinit semnificativ in ultima perioada: intre 1 si 15 noiembrie doar 477.000 de clienti au semnat pentru fondurile private, fata de 615.000 intre 15 octombrie si 1 noiembrie si 688.000 intre 1 si 15 octombrie. Tendinta a fost resimtita si la nivelul bancilor, conform datelor preliminare adunate de ZF.
Clasamentul de dupa primele doua luni este insa deschis modificarilor, dupa cum spun atat reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), cat si ai pietei.
Lupta pentru clienti este dura, iar fondurile mici si medii anunta acum strategii de relansare a campaniei de vanzare, pentru a reveni pe final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO