Pensii private

Activele pensiilor facultative: aproape 2 mil. euro pana la sfarsitul anului

Activele pensiilor facultative: aproape 2 mil. euro pana la sfarsitul anului

Click pentru imaginea intreaga

26.11.2007, 20:39 15

Activele nete ale celor sapte fonduri de pensii private facultative (pilonul III) ar putea atinge 2 mil. euro pana la sfarsitul acestui an (7-7,2 mil. lei), daca pastreaza ritmul de crestere din ultimele saptamani. Pensiile facultative au trecut recent de pragul primului milion de euro in active nete administrate, cresterea acestora accelerand semnificativ, pe fondul majorarii numarului de cotizanti la fonduri.
Pe 16 noiembrie, cu o luna si jumatate inainte de finele anului, activele nete se apropiau de 4 milioane de lei, de 11 ori mai mari decat pe data de 3 august (prima raportare oficiala publicata de Comisia de Pensii Private).
CSSPP publica saptamanal evolutia pietei de pensii private facultative.
La jumatatea lunii noiembrie, aproape 25.000 de clienti virasera deja cel putin o contributie in fondul facultativ ales.
Numarul real de clienti ai acestor fonduri este insa mai mare, de peste 30.000, conform unor estimari, diferenta fiind facuta de clientii care au semnat contractul de pensie facultativa si pentru care inca nu a fost virata prima contributie.
Numarul de participanti la pensiile facultative a crescut cu aproximativ 133% in ultimele doua luni, adica fata de 17 septembrie, data de start a campaniei de vanzare pentru pensiile private obligatorii (pilonul II).
Diferenta inseamna mai putin de 15.000 de contributori atrasi de fondurile facultative in cele doua luni de suprapunere cu campania de vanzare a pensiilor facultative.
Cu alte cuvinte, fondurile de pensii facultative nu au avut prea multe de castigat de pe urma intalnirii agentilor de vanzare cu cei 2,2 milioane de clienti deja atrasi la pensiile private obligatorii.
Toti cei cinci administratori activi de pensii facultative se regasesc printre cei 18 administratori de pensii obligatorii, iar cei aproape 11.000 de agenti de vanzare ai pensiilor facultative se regasesc printre cei 254.000 de agenti de vanzare la pensiile obligatorii. Cu toate acestea, suprapunerea campaniei pentru pilonul II peste startul firav al pensiilor facultative nu a adus o sinergie deosebita intre cele doua produse.
La 16 noiembrie, lider pe piata pensiilor facultative ramane Allianz-Tiriac (cu peste 13.800 de participanti in cele doua fonduri gestionate si active nete de 2,18 mil. lei), fiind urmat de ING Asigurari de Viata (cu peste 7.700 de participanti in cele doua fonduri si active nete de 1,29 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO