Pensii private

AG2R lasa pensiile obligatorii pentru facultative

13.05.2008, 19:26 9

Seria iesirilor din piata pensiilor obligatorii continua cu francezii de la AG2R, care au cerut Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) retragerea autorizatiei de administrator.
Pana acum, alte trei fonduri au luat aceeasi decizie: Marfin, Zepter si MKB Romexterra.
AG2R, administratorul fondului de pensii Alfa, se numara printre cei mai mici jucatori din piata, cu 1.127 de clienti si o cota de 0,027%. Chiar daca se retrag din pensii obligatorii, francezii intentioneaza sa intre pe piata pensiilor facultative, potrivit unor surse din piata.
"CSSPP a demarat procedura de retragere a autorizatiei de administrare a AG2R Fond de Pensii, in urma solicitarii companiei de retragere de pe piata pensiilor private obligatorii. Aceasta procedura este aplicabila oricarui administrator, inainte de inceperea colectarii contributiilor participantilor la fondurile de pensii administrate privat", au precizat ieri oficialii Comisiei.
Fondul trebuie sa isi informeze participantii cu privire la retragerea sa de pe piata. Participantii vor fi repartizati in mod egal celorlalte fonduri de pe piata, iar in termen de 90 de zile de la aceasta repartizare ei se pot transfera la orice alt fond fara a plati penalitati.
Actionarii AG2R sunt AG2R Prevoyance (97%) si Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa (3%), capitalul social al administratorului de pensii obligatorii fiind de circa 3,5 milioane de euro. La momentul intrarii pe piata, francezii au anuntat ca urmaresc sa obtina 300.000 de clienti la fondul pe care il administreaza, investitia totala in compania din Romania fiind de 8 milioane de euro.
De asemenea, in septembrie anul trecut directorul general al AG2R Fond de Pensii, Gilles Sohm, declara ca grupul va infiinta o societate de asigurari care va activa pe piata pensiilor facultative, dar si pe cea a asigurarilor de sanatate.
Cei patru administratori care s-au retras din piata - Marfin, Zepter, MKB Romexterra si AG2R - au in total 4.854 de clienti la fondurile pe care le administreaza, numarandu-se printre cei mai mici jucatori. Dupa aceste retrageri, pe piata pensiilor obligatorii au ramas 14 jucatori, cei mai mari fiind ING, Allianz-Tiriac si Generali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO