Pensii private

Consiliul Concurentei, ancheta la fondurile de pensii private

Consiliul Concurentei, ancheta la fondurile de pensii private

Click pentru imaginea intreaga

06.12.2007, 19:41 26

Consiliul Concurentei (CC) a facut zilele trecute inspectii inopinate la cele mai mari patru companii de pensii private obligatorii, a declarat pentru ZF Alexe Gavrila, vicepresedintele institutiei.
Cele patru companii de pensii investigate sunt ING Fond de Pensii, Allianz Tiriac Pensii Private, Generali Fond de Pensii si Aviva Pensii. Pe langa acestea, si companiile de asigurare care le-au fondat au fost supuse inspectiilor, alaturi de APAPR (asociatia profesionala a companiilor de pensii) si UNSICAR (asociatia brokerilor de asigurare). In total, zece entitati au fost vizate de controlul CC. Piata pensiilor private are perspective uriase de crestere: activele administrate ar putea ajunge la 10 miliarde de euro peste zece ani.
Investigatia de fata vizeaza "posibilele intelegeri intre companii" privind nivelul comisionului de intrare in fondul de pensii, dar "si alte aspecte", a spus oficialul. Comisionul de intrare in fiecare fond de pensii este de 2,5% din contributiile virate si este identic pentru toate cele 18 fonduri de pensii private obligatorii de pe piata. De altfel, nivelul de 2,5% este si maximul permis de legea pensiilor private.
"Luni (4 decembrie, n. red.) am declansat o investigatie pe aceasta piata noua in Romania. Inspectia s-a efectuat pe baza unor informatii primare pe care le-am primit si am considerat ca este oportuna si o inspectie inopinata, de la care sa luam informatii pe care sa le confruntam cu cele primare", a precizat Gavrila, adaugand ca institutia sa a fost sesizata de catre o sursa externa.
CC este un organism foarte puternic in statele UE, cu forte si atributii comparabile cu ale Politiei. Inspectorii CC pot controla sedii, documente si computere pentru a culege informatii considerate relevante. In Europa, organismele de concurenta au dat amenzi de sute de milioane de euro.
Cu alte cuvinte, companiile de pensii sunt suspectate de CC ca s-ar fi inteles privind nivelul acestui comision, desi legea permite tuturor companiilor sa adopte acest nivel. Inspectorii CC au descins luni la sediile principale ale celor 10 entitati, au fotocopiat documente si dosare si au controlat inclusiv computerele de la aceste sedii.
Niciunul dintre managerii fondurilor de pensii nu a vrut sa comenteze oficial inspectia la care companiile au fost supuse. Unii dintre ei au facut insa declaratii, sub protectia anonimatului:
"Inspectorii nu au precizat motivul controlului. Au venit cu un ordin semnat de presedintele Consiliului Concurentei si au inceput controalele", a precizat un administrator. "Este revoltator, nu au oferit nicio motivatie, au fotocopiat documente importante, inclusiv de business si strategie, chiar si corespondenta oficiala cu CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, n.red.) si au intrat si in computerele noastre", a declarat altul.
"Noi am fost transparenti si le-am pus la dispozitie toate documentele cerute. Am pierdut o zi intreaga fara sa putem sa facem nimic, dar sunt sigur ca nu vom avea probleme, pentru ca nu exista nimic de ascuns", a afirmat un alt manager. Vicepresedintele CC spune ca investigatia s-ar putea inchide "nu mai devreme de mijlocul anului viitor". Totusi, o solutionare ar putea aparea mai rapid, daca nu a fost incalcata legea.
Daca solutia investigatiei va fi defavorabila companiilor de pensii, "eventuala sanctiune poate merge pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior", a declarat Gavrila. Veniturile companiilor de pensii sunt insa nule anul acesta, ele incepand sa colecteze comisioane abia anul viitor. "Da, asta ar putea fi o problema", a conchis Gavrila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO