Pensii private

Fondurile de pensii obligatorii asteapta randamente peste inflatie

Fondurile de pensii obligatorii asteapta randamente peste inflatie

Click pentru imaginea marita

19.02.2008, 19:00 16

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) vor avea cel mai probabil randamente peste inflatie in primul an de functionare, spun directorii de investitii ai companiilor de pensii din top. De altfel, si fondurile de pensii asemanatoare din regiune au inregistrat in cea mai mare parte a timpului castiguri medii peste rata inflatiei.
"Putem spune cu oarecare certitudine ca fondurile de pensii obligatorii vor performa peste media valorilor lunare ale ROBID/ROBOR (dobanzile de pe piata interbancara, n. red.), dar ajustate cu rezerva minima a Bancii Nationale", considera Dorin Boboc, director de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, a doua companie de pensii obligatorii de pe piata.
Luand in calcul estimarile sale, fondurile de pensii ar putea avea anul acesta randamente de circa 8%-8,5% (fata de o inflatie prognozata la 5,9% de catre Banca Nationala), pe baza dobanzilor interbancare existente.
Liviu Enache, director financiar al Generali Fond de Pensii (a treia companie de pensii de pe piata), spune ca randamentul mediu ponderat al pietei va depinde de ponderile randamentelor instrumentelor din componenta portofoliilor fondului. "O estimare conform profilului curbei randamentelor pe Romania, la data de 14 februarie 2008, releva un randament de 9,5% pe orizontul investitional de un an. Aceasta presupune ca o investitie facuta la momentul prezent poate aduce un randament in concordanta cu aceasta cifra", spune Liviu Enache.
Desi randamentele peste inflatie reprezinta in acest moment ipoteza cea mai probabila pentru fondurile de pensii obligatorii, conditiile de piata se pot inversa, iar randamentele instrumentelor cu venituri fix (preponderente in portofoliile fondurilor de pensii) pot aluneca si sub inflatie.
In plus, performantele fondului vor fi influentate si de conjunctura mondiala si de apetitul de risc vizavi de pietele emergente, afirma cei doi manageri de fonduri. In regiune, statele cele mai reprezentative pentru introducerea pensiilor obligatorii sunt Ungaria (care a facut aceasta reforma in 1998, prima din Europa Centrala si de Est) si Polonia (in 1999, fiind cea mai mare piata de pensii obligatorii din regiune).
In Ungaria, randamentul mediu ponderat al pietei fondurilor de pensii obligatorii a fost in sase din cei zece ani de la reforma peste nivelul inflatiei, in timp ce in Polonia media pietei a depasit in fiecare din cei noua ani rata inflatiei.
Fondurile poloneze au avut randamente medii de 11%-16% in perioada 2002-2006, performanta medie de anul trecut fiind mai slaba, de numai 6,2%, dar totusi peste inflatia de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO