Pensii private

Pensiile obligatorii: bilant oficial dupa trei luni

Pensiile obligatorii: bilant oficial dupa trei luni

Click pentru imaginea intreaga

28.12.2007, 19:08 17

Peste 2,9 milioane de clienti la pensiile private obligatorii (pilonul II) au fost validati de catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS) dupa primele trei luni ale campaniei de vanzare.
Acesta este numarul total de participanti la cele 18 fonduri de pensii obligatorii care au aderat pana pe data de 17 decembrie, potrivit datelor publicate ieri de institutie.
Clasamentul oficial nu a adus surprize comparativ cu topul celor 18 fonduri realizat de ZF pe baza informatiilor furnizate de companiile de administrare. Primele cinci fonduri au atras aproape 2,4 din cele 2,9 milioane de clienti, adica 82,5% din total.
Validarea definitiva a celor aproape trei milioane de clienti inseamna ca acestia pot fi siguri ca raman in fondul de pensii ales. Orice alt act de aderare ulterior validarii pe care unul dintre acesti clienti il semneaza va fi nul de drept.
Potrivit datelor oficiale de la CNPAS, topul companiilor de pensii este dominat autoritar de liderii din asigurari ING (lider pe asigurari de viata) si Allianz-Tiriac (cea mai mare companie de asigurari generale). ING conduce plutonul, cu aproape 959.000 de clienti validati, fiind urmat de Allianz-Tiriac (cu 750.000 de clienti validati) si de Generali (275.000). Aviva si Interamerican incheie lista companiilor din top 5.
Cea mai bine plasata companie de administrare deschisa de o banca este BT Aegon, prezenta abia pe locul sapte, cu 87.000 de clienti validati. BT Aegon a reusit deocamdata sa surclaseze liderii pietei bancare (BCR - locul 8 si BRD - locul 9).
Cumulat, cele sapte banci care s-au implicat pe aceasta piata prin deschiderea unei companii de administrare a pensiilor private obligatorii au obtinut in primele trei luni un numar de 277.000 de clienti (validati definitiv), adica o cota de piata de 9,5%.
Statistica oficiala arata ca doar companiile din top 10 au reusit sa obtina cote de piata mai mari de 1%.
Impreuna, cele mai mari 10 fonduri de pensii private au atras 98,2% din numarul total de clienti, restul de opt fonduri disputandu-si 1,8% din piata.
Urmatoarea raportare oficiala bilunara va avea loc pe 7 ianuarie 2008, iar topul celor 18 companii de pensii private obligatorii, dupa numarul de participanti, va fi disponibil in ZF a doua zi. Ultima raportare va avea loc pe 25 ianuarie 2008, aceasta fiind urmata de inca o validare a clientilor atrasi.
Dupa aceasta validare urmeaza loteria pensiilor private si o ultima validare definitiva a tuturor participantilor.
Estimarile de piata arata ca, dupa loterie si ultima validare, numarul total de clienti ce vor fi atrasi ar putea fi de 3,2-3,5 milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO