Pensii private

Pensiile private, prima lovitura grea pentru statul paternalist

Pensiile private, prima lovitura grea pentru statul paternalist

Luni s-a dat startul sistemului de pensii private obligatorii, o afacere care va strange 20 de miliarde de euro in 20 de ani

18.09.2007, 18:57 13

Ieri s-a dat startul sistemului de pensii private obligatorii, acesta marcand inceputul sfarsitului pentru statul "paternalist". Efectele privatizarii sistemului de pensii se vor face simtite nu doar pe piata fortei de munca, prin responsabilizarea angajatorilor, cat asupra mentalitatii romanilor care vor deveni investitori pentru propria pensie.
"Statul paternalist primeste o lovitura grea prin lansarea sistemului de pensii private, o parte din responsabilitatile de asigurari sociale ale statului revenind sectorului privat de acum inainte," a declarat presedintele Traian Basescu (foto stanga) in cadrul conferintei "17 septembrie - startul pensiilor private obligatorii in Romania", care a avut loc ieri.
Sistemul public de pensii deficitar si vulnerabil atat prin modul inechitabil de calcul al pensiilor, cat si prin managementul deficitar al contributiilor salariatilor va fi inlocuit de noul sistem al pensiilor private. "Sistemul de pensii de stat a fost puternic afectat de pensionarile anticipate, de inechitatea in calculul pensiilor, precum si de pensionarile fortate. Pensiile private obligatorii reprezinta un sistem sanatos si echitabil prin care fiecare contribuabil este responsabil de propria pensie", a declarat Basescu. Lansarea sistemului de pensii private marcheaza finalul procesului de tranzitie de la economia socialista la capitalism, creand premisele unei stabilitati economice de durata, a fost de parere Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. "Privatizarea sistemului public de pensii va face astfel trecerea dinspre populism spre garantarea libertatii si a demnitatii pensionarilor",
a continuat Vosganian.
Rolul pe care statul il va juca de acum inainte in functionarea sistemului privat de pensii va fi de garant al pietei, si nu de actor principal ca pana acum. Statul va continua sa reprezinte un punct de sprijin in evolutia sistemului privat de pensii prin asigurarea conditiilor pozitive de dezvoltare atat pentru administratorii fondurilor de pensii private, cat si pentru piata de capital in ansamblu.
Listarea marilor companiii de stat, a Fondului Proprietatea devine tot mai necesara tinand cont ca " Bursa va fi prima tinta a fondurilor de pensii", crede Basescu. "Listarea Fondului Proprietatea va deveni o realitate a pietei pana la sfarsitul primului semestru al lui 2008", spune Vosganian. "Este esential ca dincolo de sprijinul pe care statul trebuie sa il dea in continuare, contributiile sa fie marite, imediat ce va fi posibil.
Fondurile de pensii vor administra cateva miliarde de euro in urmatorii ani, totusi 2% este una dintre cele mai reduse contributii la fondurile de pensii. Cresterea anuala de cate 0,5% va incuraja dezvoltarea sistemului de pensii private, dar nu suficient", a continuat Basescu.
Dupa primii trei ani de functionare, sistemul privat de pensii se va stabiliza, in conditiile in care vor fi eliminati de pe piata administratorii care nu au reusit sa stranga minimum 50.000 de participanti la schema de pensie privata.
"In prezent, pe piata fondurilor de pensii private are loc o concurenta acerba intre administratori pentru cote de piata. Dupa trei ani se va stabiliza piata, administratorii de fonduri care nu au reusit sa obtina minimum 50.000 de contribuabili urmand a fi eliminati din piata, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Sistemul de pensii private va atinge o capitalizare de peste 20 de miliarde de euro peste 20 de ani, moment in care vor avea loc primele plati, a estimat ministrul economiei si finantelor.
Impactul lansarii sistemului de pensii private se va resimti prin cresterea corectitudinii pe piata municii, incurajand astfel angajatii sa nu mai accepte munca la negru sau salarii scriptice mai mici decat cele incasate. Un alt beneficiar va fi piata de capital, care va primi o infuzie consistenta de investitori. Seminarul "17 septembrie - startul pensiilor private obligatorii in Romania", organizat de Ziarul Financiar, a avut parteneri companiile: ING, Allianz, Omniasig, Interamerican, AIG, Bancpost, OTP si BT. La eveniment au participat de asemenea: BRD, Generali, BCR, KD, Prima Pensie. In prezent au primit autorizatia de functionare 14 fonduri de pensii private, printre care si Aviva Fond de Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO