Pensii private

Randamentele anuale ale fondurilor de pensii poloneze depasesc 10%. Cele romanesti ce vor face?

Randamentele anuale ale fondurilor de pensii poloneze depasesc 10%. Cele romanesti ce vor face?

In 2006 pe piata ungara erau active 18 fonduri de pensii private pe pilonul II si 70 de fonduri pe pilonul III

26.04.2007, 19:52 18

Majoritatea statelor membre UE din Europa Centrala si de Est au lansat fondurile de pensii private cu cel putin sapte ani inaintea Romaniei, permitand pietei romanesti sa beneficieze de experienta unor tari care acum au ajuns la un anumit nivel de maturitate.
Una dintre tarile est-europene cu care se aseamana cel mai bine economia Romaniei este Polonia. Aceasta a introdus sistemul de pensii bazat pe trei piloni la 1 ianuarie 1999.
Piata poloneza este dominata de cinci fonduri (Commercial Union BPH WBK, ING Nationale- Nederlanden, PZU, AIG, Winterthur) dintre 15 fonduri active, care detin o cota de 75% din piata. Cele 15 fonduri active administrau la sfarsitul lui 2005 active in valoare de 86 miliarde zloti polonezi (22 miliarde euro). Din aceste active administrate de fondurile de pensii private circa 20 miliarde de zloti polonezi (5,2 miliarde euro) au fost investiti pe Bursa de la Varsovia.
Una dintre principalele diferente dintre sistemul pensiilor private din Romania si cel din Polonia este legata de loterie, respectiv numarul persoanelor care nu au aderat la niciun fond de pensii obligatoriu pana la o anumita perioada determinata. Daca la inceputul introducerii acestui sistem, impartirea acestor participanti se facea proportional cu cota de piata a fondurilor de pensii, din 2004 Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Fondurilor de Pensii din Polonia a decis ca la aceasta loterie sa particpe doar companiile care au generate randamente mai mari decat media pietei in ultimii doi ani si ale caror active nu au depasit 10% din totalul activelor de pe piata, impartirea participantilor fiind egala intre fondurile selectate.
O alta deosebire dintre sistemul de pensii polonez si cel la care va trece Romania in 2008 este varsta la care participanti sunt obligati sau au optiune sa adere la pilonul II. Spre deosebire de sistemul pensiilor private local, unde persoanele sub 35 de sunt obligate sa adere la pilonul II, iar cele intre 35 si 45 de ani au aceasta optiune, in Polonia intervalele de varsta au fost putin diferite: pensii obligatorii pentru cei sub 30 de ani si optional pentru cei intre 30 si 50 de ani. Astfel, ca la sfarsitul lui 2005, 11,8 milioane de polonezi dintre cei circa 13 milioane de angajati au aderat la pilonul II.
Contributia pentru pensiile private obligatorii din Polonia este de 7,3% din veniturile brute, aceasta fiind scutita de impozitare. Pe pilonul II fondurile sunt scutite de impozitare, iar beneficiile sunt impozitate. In cazul pilonului III, insa, beneficiile si fondurile sunt scutite de impozit, in timp ce contributiile sunt impozitate.
Randamentele anuale ale fondurilor private de pensii poloneze variaza intre 10% si 13,5%.
Pe piata poloneza, pilonul III este format din Programul Pensiilor pentru Angajati, care include si Planurile de Pensii Voluntare organizate de angajatori si Conturile Individuale de Pensionare introduse in septembrie 2004.
Planurile de Pensii pentru Angajati sunt inregistrate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Fondurilor de Pensii din Polonia. In cadrul acestor planuri, prima contributie este platita de angajator, angajatul avand posibilitatea sa plateasca contributii suplimentare. Dar, accesul la capital este restrictionat pana cand angajatul implineste 60 de ani, putine exceptii fiind posibile. Pentru aceasta contributie, angajatorul este obligat sa plateasca impozit pe venit deoarece aceste contributii sunt considerate parte din salariul angajatului. Aceste Planuri de Pensii pentru Angajati se bazeaza pe intelegeri dintre fonduri de investitii, companii de asigurare si fonduri de pensii ale angajatilor, cu toate acestea pana acum au fost inregistrate doar 1.000 de planuri de acest fel.
Introduse in septembrie 2004, Conturile Individuale de Pensionare sunt blocate pana la implinirea varstei de 60 de ani, perioada minima de economisire este de cinci ani, iar formele de economisire sunt legate de polite unit-linked, conturi de investitii la case de brokeraj, conturi bancare. Plata anuala la acest sistem este limitata la 150% din salariul brut mediu lunar din tara, acesta fiind in prezent de 3.521 de zloti (900 euro) pentru a avea scutiri de impozit pe venit. Ca urmare a nivelului scazut de cotizare doar 430.000 de angajati au aderat la acest sistem, companiile din sistemul financiar, dar si participantii cerand niveluri mai mari pentru a stimula cererea.
Bulgaria, tara care a intrat in UE in acest an odata cu Romania, a trecut la sistemul pensiilor administrate privat la inceputul lui 2000. In prezent, in Bulgaria sunt active opt companii de pensii din care patru au actionariat strain: Allianz, ING, grupul financiar ungar OTP si cel olandez TBIH. Cotizatia platita de angajati pentru a adera la pilonul II este de 7,42% din salariul brut.
Piata pensiilor private din Bulgaria a fost in valoare de 1.517 miliarde de leva (778 milioane euro) in 2006 potrivit autoritatii de reglementare a sistemului de pensii din Bulgaria. Liderii pensiilor private obligatorii din Bulgaria sunt Doverie si Allianz cu o pondere de 32,78% si 32,42% din piata.
Numarul bulgarilor care fac parte din sistemul pensiilor private obligatorii a crescut cu 8% in 2006 pana la 3,2 milioane de persoane, in timp ce circa 566.000 de bulgari alesesera in 2006 sa adere la sistemul pensiilor private facultative.
La sfarsitul lui 2005, pe piata bulgara erau prezente opt societati de pensii, fiecare dintre acestea putand sa controleze doua fonduri de pensii obligatorii si unul facultativ, pe piata fiind active 24 de fonduri de pensii.
Ungaria a introdus sistemul pensiilor private in 1998 prin lansarea pilonilor II si III. Piata pensiilor private obligatorii ca active administrate este evaluata la 5,47 miliarde de euro in conditiile in care cotizeaza 2,65 milioane de persoane. Acestia practica o contributie de 8% din venituri brute pe pilonul II, acestea fiind scutite de impozitare, ca si in cazul fondurilor si al beneficiilor. Scutirile de impozite s-au pastrat si in cazul pilonului III pana la 1 ianuarie 2006, acesta fiind unul dintre factorii care au determinat 1,36 milioane de persoane de cetatenie ungara sa adere la acest sistem. Scutirile de impozite s-au redus la inceputul anului trecut la jumatate din salariul minim pe economie pe luna. Fondurile de pensii ungare administrau in 2006 active de circa 2,6 miliarde de euro pe pilonul III, cel mai mare fond fiind al grupului financiar OTP.
In 2006 pe piata ungara erau active 18 fonduri de pensii private pe pilonul II si 70 de fonduri pe pilonul III. Cotizatia pe pilonul II este obligatorie pentru toate persoane care intra pe piata muncii si este optionala pentru cei care au peste 30 de ani. Cel mai mare fond de pensii din Ungaria este a celor de la OTP, ce administreaza active de 1,3 miliarde euro, urmata de ING cu 908 milioane euro si Aegon cu 865 milioane euro.
In ceea ce priveste pilonul III, contizatiile angatilor si cele ale angajatorilor trebuie sa fie de acelasi nivel. Incepand de la 1 ianuarie 2006 Ungaria a introdus de la 1 ianuarie 2006 cel de-al patrulea pilon, denumit Contul de Pensii pentru Preeconomisire, din dorinta guvernului ungar si a Bursei de la Budapesta de a promova economisirea pe termen lung pe bursa. Acest pilon permite persoanelor sa cotizeze la fonduri care investesc exlusiv in actiuni de pe piata ungara. Acest pilon beneficiaza de aceleasi reduceri de impozite ca si pilonul III. Pana in prezent, cinci banci (OTP, MKB, K&H, Erste si HVB) ofereau pensii pe pilonul IV.


Pensii private pe scurt

Ungaria
Reforma implementata la mijlocul anului 1998 prin introducerea pilonilor II si III; a fost ea mai inaintata tara in reforma pensiilor
12,65 milioane de persoane au aderat la pilonul II
1,36 milioane de persoane au aderat la pilonul III

Polonia
Tara cu cea mai mare piata din regiune
Reforma a inceput in 1999 prin introducerea pilonilor II si III
11,6 milioane de polonezi au aderat la fondurile private de pensii obligatorii
0,8 milioane de polonezi au aderat la pilonul III

Bulgaria
Reforma a inceput in 2001, prin introducerea concomitenta a pilonilor II si III
3,2 milioane de persoane au aderat la pilonul II, adica peste 80% din salariati
566.000 de persoane au aderat la pilonul III

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO