Piata energiei

BERD: Vă rugăm să stabiliţi o structură clară pentru sectorul energetic

BERD: Vă rugăm să stabiliţi o structură clară pentru sectorul energetic

Nandita Parshad, director al diviziei de energie din cadrul BERD: „Nevoia de investiţii este uriaşă, vorbim de miliarde de euro, dar principalul blocaj vine din faptul că sunt multe incertitudini legate de structura sectorului.“

Autor: Roxana Petrescu

18.04.2011, 23:55 88

"Ne uităm la o paletă foarte bogată de proiecte eoliene. Înprezent anali­zăm parcuri cu o ca­pa­citate instalată de peste2.500 MW care ar avea nevoie de finanţări de peste 3 miliarde deeuro. Dacă legea se va aplica în următoarele două luni, neaştep­tăm că în următorii doi ani de zile să putem acorda finanţăride 750 de milioane de euro. Această sumă poate susţine dezvol­tareaa 600 MW în parcuri eoliene. Vorbim despre proiecte care deja autrecut printr-un proces iniţial de evaluare realizat de către BERDşi pentru care avem un mandat semnat cu sponsorii", spune NanditaParshad, director al diviziei de energie din cadrul BERD.

Legea despre care vorbeşte Parshad este Legea 220/2008 princare este stabilită schema de sprijin pentru investiţiile înenergia regenerabilă.

Toate statele europene care au promovat investiţiile în energieverde au adoptat anumite scheme de suport.

Principalul motiv este faptul că investiţiile în acest gen deproiecte sunt mult mai mari comparativ cu formele con­ven­ţionalede producere a energiei electrice, ceea ce le face nerentabile înabsenţa unei astfel de scheme.

În România, deşi legislaţia a fost publicată în MonitorulOficial încă din 2008, aceasta nu se aplică în absenţa avizuluiComisiei Europene. Această situaţie blochează foarte multe proiectepentru că în absenţa unui cadru legal coerent, dezvoltatorii nu-şipot calcula recuperarea investiţiilor, iar băncile nu sunt dispusesă-şi asume acest risc.

Potrivit celor mai recente declaraţii din partea AutorităţiiNaţionale de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE), legea areşanse ca de la 1 iulie să intre în aplicare.

Primii bani pentru EDP

În ciuda acestei instabilităţi sunt unele companii care au datdrumul unor proiecte eoliene de anvergură, unele dintre acesteaurmând să primească finanţare chiar din partea BERD.

"Avem două proiecte eoliene care sunt într-o fază avansată deanaliză, dezvoltate de către grupul Energias de Portugal şiamplasate în localităţile Peştera şi Cernavodă (din judeţulConstanţa). Până la finalul lunii aprilie ar trebui să semnămcontractul de finanţare pentru ambele", spune Parshad.

Potrivit reprezentanţei BERD va­loarea finanţării se va ridicala 100 de milioane de euro din care 70 de mi­lioane de euro vorproveni din partea BERD, iar restul va fi strâns de la alte băncico­mer­ciale.

În total, investiţia în cele două parcuri eoliene realizate deEnergias de Portugal se ridică la 300 de milioane de euro, conformBERD.

Sfatul BERD

Dacă în ceea ce priveşte partea de energie regenerabilăprincipala pro­vocare văzută de BERD este insta­bilitatealegislativă, în cazul energiei convenţionale blocajul este cauzatde incertitudinile care înconjoară procesul de reorganizare asistemului de pro­ducere.

De-a lungul ultimilor ani, s-a trecut de la ideea înfiinţăriiunui campion ener­getic la aceea a formării a două companiinaţionale pentru ca mai nou să fie luată în calcul crearea numai adouă complexuri ener­getice mari pe cărbuni. Niciodată un plan nu afost dus până la final.

"Nevoia de investiţii este uriaşă, vorbim de miliarde de euro,dar prin­cipalul blocaj vine din faptul că sunt multe incertitudinilegate de structura sectorului energetic din România. Dacă ar fi sădăm un sfat auto­rităţilor din România, acesta ar fi: vă rugăm săstabiliţi o structură clară în viitorul apropiat pentru sectorulenergetic pentru a facilita investiţiile pe termen lung. Noi cabancă nu suntem aici să judecăm aceste decizii, dar vrem ca piaţasă se dezvolte", a mai spus repre­zentanta BERD.

Discuţii cu Hidroelectrica şiTranselectrica

În ciuda acestei instabilităţi, BERD este în discuţii cu maimulte companii de stat pentru acordarea unor finanţări.

"Până la mijlocul acestui an cred că vom putea să acordăm ofinanţare de circa 110 de milioane de euro pentru Hidro­electricapentru un proiect de reabi­litare cu o valoare de 135milioane deeuro", a spus Parshad.

În afară de Hidroelectrica, BERD mai este în discuţii şi cuTranselectrica, tran­s­por­tatorul naţional de energie electrică,în vederea unor posibile finanţări pentru proiecte deinter­conectare cu ţările vecine.

"Avem discuţii şi cu Transelectrica în legătură cu proiecteregionale de inter­conectare, dar de obicei astfel de investiţii auo perioadă mai lungă de realizare. Vorbim cu ei în legătură cuinter­conectările cu Serbia şi Moldova, dar şi despre proiectul deinter­conectare cu Turcia", a mai spus reprezentanta BERD.

Pe lista proiectelor energetice care au primit finanţare dinpartea Bancii Euro­peane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltarea seaflă şi centrala pe gaze de 860 MW pe care o realizează Petrom laBrazi.

Din investiţia totală, care se ridică la 500 de milioane deeuro, BERD a finanţat Petrom cu 200 de milioane de euro. Centrala,care este mai mare decât un reactor al centralei nucleare de laCer­navodă, va intra în funcţiune în a doua parte a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO