Piata energiei

De 100 de ori mai multa energie tranzactionata pe OPCOM in primul trimestru din 2007

De 100 de ori mai multa energie tranzactionata pe OPCOM in primul trimestru din 2007

Click pentru imaginea intreaga

30.03.2007, 21:23 35

Inceputul anului 2007 a adus cel mai mare grad de lichiditate inregistrat de la deschiderea operatorului pietei de energie electrica din Romania. Comparativ cu primul trimestru al anului 2006, in primele trei luni din anul acesta pe platforma contractelor bilaterale gazduita de OPCOM au fost organizate 25 de licitatii pentru vanzare sau cumparare de energie electrica.

In total, cantitatea de energie tranzactionata anul acesta pe OPCOM a ajuns la aproximativ 3,4 milioane de TWh, de peste 100 de ori mai mult fata de primele trei luni ale anului 2006. Un alt lucru extrem de important este faptul ca toate contractele au fost atribuite, adica s-au incheiat, cumparatorii si vanzatorii intelegandu-se la pret. In primele trei luni ale anului trecut, doar doua licitatii din cele 12 organizate au fost atribuite, restul ramanand nefinalizate din lipsa participantilor.

Inceputul anului 2007 a adus cel mai mare grad de lichiditate inregistrat de la deschiderea operatorului pietei de energie electrica din Romania. Comparativ cu primul trimestru al anului 2006, in primele trei luni din anul acesta pe platforma contractelor bilaterale gazduita de OPCOM au fost organizate 25 de licitatii pentru vanzare sau cumparare de energie electrica.

Unul dintre principalele motivele care au stat la baza acestei cresteri de lichiditate a fost ordinul dat de ministrul economiei si comertului la jumatatea anului trecut, prin care toti producatorii de energie electrica au fost obligati sa tranzactioneze cantitatile de energie disponibile doar pe OPCOM. Masura a fost luata pentru a transparentinza piata energiei electrice pe care majoritatea contractelor incheiate au fost directe, participantii nefiind cunoscuti, iar preturile de inchidere cu atat mai putin.

Pe de alta parte, multe dintre companiile de distributie si furnizare a energiei electrice privatizate au inceput sa fie din ce in ce mai active pe Bursa, dat fiind faptul ca la inceputul anului Electrica anunta un deficit de energie de aproximativ 600 de MW pana la sfarsitul anului. Electrica, companie ramasa inca in portofoliul statului, inca achizitioneaza energie pentru fostele sale filiale, aflate acum in proprietate privata. La inceputul anului, ministrul economiei si comertului a emis un ordin prin care toti producatorii de energie erau obligati sa-si prelungeasca contractele incheiate cu Electrica pana la sfarsitul primului trimestru al anului acesta, altfel compania riscand sa nu-si poata indeplini obligatiile contractuale fata de consumatorii sai. Practic, aceasta presiune a scos Electrica pe bursa. Acelasi lucru s-a intamplat si cu filialele privatizate si cu cele ramase inca in portofoliul Electrica.

O alta modificare majora care a avut loc pe operatorul pietei de energie electrica OPCOM a fost luarea deiciziei de a publica preturile de atribuire ale contractelor cu energie electrica si nu doar preturile de pornire ale tranzactiilor.
Astfel, de pe 9 februarie anul acesta, OPCOM a obtinut de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei avizul favorabil de a publica preturile de inchidere ale tranzactiilor derulate pe platforma contractelor bilaterale. Alaturi de plusul de transparenta adus tranzactiilor cu energie, masura a mai avut un efect pozitiv: stabilizarea preturilor. Dupa ce spre sfarsitul lunii februarie, preturile la contractele cu energie au escaladat pana la 184 de lei (54 de euro) pe MWh, in prezent acestea s-au stabilizat la aproximativ 170 de lei (50 de euro) pe MWh, in scadere cu 8%.

Pretul minim atins anul acesta a fost de 162,90 lei (48 de euro) pe MWh.

Majoritatea tranzactiilor incheiate anul acesta pe OPCOM au fost de vanzare, singurele tranzactii de cumparare atribuite fiind realizate de Electrica Transilvania Sud, filiala neprivatizata a Electrica, si de catre compania-mama Electrica.

Majoritatea tranzactiilor de cumparare de pe OPCOM raman neatribuite din cauza neintelegerilor de pret dintre participantii la licitatii. Cumparatorii vor pretul cel mai mic, iar vanzatorii vor maximul de pret pe care stiu ca-l pot obtine din tranzactiile de vanzare. De asemenea, tot tranzactiile de cumparare sunt cele asupra carora planeaza cele mai multe semne de intrebare. La vanzare, pretul poate sa fie cel putin egal cu cel propus de vanzator, acest tip de licitatie fiind preferat de companiile de profil care pot obtine mai mult decat pretul dorit.
La licitatiile de cumparare, de foarte putine ori pretul pe care este dispus sa-l ofere cumparatorul este acceptat de vanzator, lucru care duce la un numar mare de contracte neatribuite.

O alta masura care va schimba bursa de energie este lansarea unei noi platforme de tranzactionare de tip forward (la termen). Aceasta se numeste Piata Centralizata a Contractelor la termen cu livrare Fizica (PCCF). Data lansarii a fost 15 martie, dar deocamdata nu a avut loc nicio tranzactie. Marele avantaj al acestui tip de tranzactionare este faptul ca permite participantilor negocierea in timp real. Practic, vanzatorii si cumparatorii ajung mai repede la un acord in ceea ce priveste pretul, ceea ce va duce la un numar mai mic de contracte neatribuite. Prima companie care si-a anuntat intentia de a participa pe acest tip de platforma este Complexul energetic Craiova. Producatorul de energie intentioneaza ca la inceputul lunii aprilie sa tranzactioneze 50 de contracte de vanzare de electricitate. Fiecare contract cuprinde o cantitate standard de 1 MW.

Sesiunea este programata pentru 2 aprilie. Contractele forward (la termen) incheiate pe piata bilaterala cu negociere continua reprezinta o tranzactie in care cumparatorul si vanzatorul convin asupra livrarilor de marfa, intr-o cantitate, calitate si termen specificate, iar pretul poate fi convenit fie in avans, fie la data livrarii. In cadrul acestei platforme, identitatea participantilor la licitatii este anonima pe toata perioada sesiunilor de licitatie, iar ofertele si termenele de livrare sunt standardizate.
OPCOM este interesat sa tranzactioneze si certificate de emisii de bioxid de carbon si pentru eficienta energetica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO