Piata energiei

Top 15 antreprenori cu apetit pentru energie

Top 15 antreprenori cu apetit pentru energie. Cine sunt românii care se bat cu giganţii internaţionali din petrol şi electricitate

Top 15 antreprenori cu apetit pentru energie. Cine sunt românii care se bat cu giganţii internaţionali din petrol şi electricitate

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2011, 00:06 1237

Grup Servicii Petroliere, compania construită de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, ocu­pă primul loc în acest clasament, firma specializată în forajul marin fiind de altfel şi cel mai mare business realizat de un antreprenor local, depăşindu-l anul trecut pe Zoltan Teszari, proprietarul RCS&RDS.

Totodată, GSP a fost afacerea cu cea mai mare rată de creştere, de 150%. Astfel, într-un an, business-ul GSP a crescut de la 219,5 milioane de euro la 549,2 mil. euro.

"Creşterea vine în primul rând din contractele de pe pieţele internaţionale pe care activăm, în care am derulat anul trecut proiecte semnificative de construcţii marine cum sunt gazoductul DLS (Dzhubga - Lazarevskoe-Soci), dar şi producţia, transportul şi instalarea celei mai mari platforme fixe de producţie din Marea Neagră, în Turcia", explică Radu Petrescu, director de comunicare al Upetrom Group, umbrela sub care au fost adunate toate afacerile lui Comănescu.

Creşterea a venit într-o perioadă în care multe afaceri au fost măcinate de criza economică şi s-a bazat mai ales pe identificarea unor noi pieţe.

"După criza aparută în 2007 au apărut oportunităţi noi pentru companie, care a reuşit să intre pe o piaţă nouă, aceea a construcţiilor marine", explică Petrescu.

George Brăiloiu, KDF Energy, a ajuns în atenţia publicului după ce a cumpărat manuscrisele lui Cioran.Mai tare ca Eni

Oscar Downstream este al doilea business din energie dezvoltat de un antreprenor român, Alin Niculae, iar anul trecut a ajuns să facă afaceri de 394,5 milioane de euro din comerţul cu produse petroliere.

Cu acest nivel de afaceri, compania controlată de Niculae a făcut un rulaj de aproape patru ori mai mare decât cel al italienilor de la Eni România, proprietarii brandului de benzinării Agip, care au în spate un gigant de talie internaţională.

Comerţul cu energie este un alt domeniu în care antreprenorii români sunt din ce în ce mai agresivi, cel mai mare trader privat de anul trecut fiind Tinmar IND, o afacere controlată de Augustin Oancea. Anul trecut, Tinmar IND a depăşit rulajul înregistrat de Energy Holding, poate cea mai cunoscută afacere cu energie electrică care este conectată direct la curentul ieftin al Hidroelectrica şi care a fost pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu.

Bani din dioxid de carbon

Alte domenii legate de sectorul energiei în care oamenii de afaceri români au reuşit să-şi construiască afaceri de zeci de milioane de euro sunt tranzacţionarea cu certificate de emisii de CO2, realizarea şi furnizarea de soluţii energetice sau construcţiile din domeniul gazelor.

George Brăiloiu, omul din spatele KDF Energy, o firmă specializată în tranzacţionarea certificatelor de emisii de CO2, a ajuns în atenţia publicului când în 2009 a crescut de la unu la 100 de milioane de euro.

Brăiloiu a devenit şi mai cunoscut însă după ce a achiziţionat manuscrisele lui Emil Cioran în cadrul unei licitaţii la Paris, donându-le ulterior Bibliotecii Academiei.

Lucrări pentru CEZ made in Cluj

Anul trecut businessul lui Brăiloiu nu a mai mers la fel de bine, ajungând de la 100 de milioane de euro la 58,6 milioane de euro, dar cu toate acestea face parte din cele mai mari afaceri din energie dezvoltate de un antreprenor român.

"Evoluţia operaţiunilor KDF este strâns legată de evoluţia pieţei generale a certificatelor de emisii de CO2, care a înregistrat o scădere la nivel european. Factorii care au condus la această scădere sunt micşorarea preţului pe certificat şi diminuarea volumului de certificate tranzacţionate. Acestea două, alături de constrângerile impuse României au condus la evoluţia operaţiunilor derulate de traderi pe această piaţă. În plus, 2010 a fost al treilea an în care s-au tranzacţionat certificate de dioxid de carbon pe piaţa românească şi primul cu un volum normal de tranzacţionare", a explicat Brăiloiu evoluţia companiei sale.

Clujenii de la EnergoBit, care prin lu­crările lor conectează cel mai mare parc eolian care se construieşte în România, cel al cehilor de la CEZ, la sistemul energetic, se află şi ei pe lista celor mai mari afaceri româneşti din energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO