Politică

Activitatea SIPA ar putea fi limitata

17.12.2003, 00:00 13



Activitatea Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) de pe langa Ministerul Justitiei ar putea fi limitata si personalul sau ar putea fi obligat sa transmita "de indata" informatiile obtinute accidental privind alte domenii catre serviciile de informatii competente.



In aceste sens, deputatii din Comisia de aparare au inaintat ieri Guvernului o propunere de modificare a hotararii de guvern care reglementeaza functionarea SIPA. In urma cu doua luni, in jurul SIPA a izbucnit un scandal legat de faptul ca, desi este un serviciu secret, drept urmare controlat de Parlament, nu a depus nici un raport de activitate de la infiintarea sa. Seful SIPA, generalul Marian Ureche a demisionat dupa ce a rezuzat sa prezinte un raport de activitate in fata Parlamentului. Ureche nu a lamurit nicioda relatia sa cu fosta Securitate comunista. El este acuzat ca a facut politie politica. Asupra serviciului pe care l-a condus a planat suspiciunea ca foloseste informatii secrete in alte scopuri decat cele legale.



Presedintele Comisiei de aparare din Camera, Razvan Ionescu a precizat ieri ca analiza si controlul efectuat asupra SIPA s-au soldat cu elaborarea unui raport, care este clasificat ca secret de serviciu. SIPA functioneaza in baza a patru acte normative: Legea sigurantei nationale, o hotarare de guvern, din 2003, privind organizarea si functionarea MJ, un ordin din 1997 al ministrului Justitiei privind Regulamentul SIPA si care este clasificat secret de stat si o alta hotarare de guvern din 2001. Actul guvernamental emis in 2003 este, potrivit deputatilor, neclar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO