Politică

Alegerile din Romania, vazute de presa internationala

13.12.2004, 00:00 21

Presa internationala a acordat ieri spatii largi celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania.
Agentia France Press relata ca romanii sunt chemati la urne sa aleaga intre continuitate si stabilitate, cu premierul in exercitiu, Adrian Nastase, si schimbare, care s-ar concretiza prin lupta "impotriva coruptiei", cu primarul Capitalei, Traian Basescu. Combaterea "coruptiei endemice" si negocierile pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 au fost principalele teme de dezbatere in campania electorala. Ambii candidati sunt pro-europeni convinsi, noteaza Agentia France Press, insa temperamental si din punctul de vedere al discursului sunt foarte diferiti ceea ce a contribuit la polarizarea accentuata a electoratului. Diplomat, licentiat in drept, Adrian Nastase, 54 de ani, este considerat un politician distant si autoritar. Adversarul sau, Traian Basescu, fost capitan de marina comerciala, 53 de ani, s-a impus prin stilul direct si spontaneitate. Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, ales senator pe listele PSD la alegerile legislative din 28 noiembrie, cand a avut loc si primul tur al prezidentialelor, i-a indemnat pe romani sa voteze pentru Adrian Nastase, "pentru a continua lucrurile bune realizate in ultimii patru ani". Ultimele luari de pozitie luate de Ion Iliescu, la final de mandat prezidential, au fost marcate de apeluri adresate romanilor de a nu aduce la putere "aventurierii" de centru-dreapta caare au condus Romania in perioada 1996-2000.
Associated Press, intr-un comentariu semnat de Alison Mutler, apreciaza ca invingatorul alegerilor prezidentiale, care ii va succeda presedintelui Ion Iliescu, aflat la putere in Romania 11 dintre ce 14 ani, va trebui sa raspunda provocarii de a adopta masurile de reforma  necesare Romaniei pentru a adera la Uniunea Europeana in 2007. Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care s-a calificat Adrian Nastase si Traian Basescu, a fost marcat de acuzatiile de fraudare a alegerilor aduse de opozitie. PSD a raspuns ca a fost vorba despre nereguli minore iar acuzatiile lui Basescu aduc prejudicii de imagine Romaniei. Fost ministru de externe, neo-comunistul Adrian Nastase este protejatul presedintelui Ion Iliescu. Traian Basescu este liderul opozitiei si al Aliantei de centru Dreptate si Adevar.
BBC noteaza ca romanii sunt chemati la urne sa aleaga intre primul ministru Adrian Nastase si primarul Bucurestilor Traian Basescu, dupa ce primul tur de scrutin a fost marcat de acuzatii privind fraudarea alegerilor. Cel de-al doilea tur de scrutin este monitorizat de aproximativ 3.000 de observatori. BBC apreciaza ca in confruntarea televizata dintre cei doi prezidentiabili, invingator a iesit Traian Basescu. Insa, Adrian Nastase are sustinerea masiva a votantilor din mediul rural, mai putin favorabil opozitiei. Guvernul a incheiat, saptamana trecuta, negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, fapt subliniat de Adrian Nastase. Dar, Traian Basescu considera ca incheierea negocierilor este "prematura" intrucat Romania nu a indeplinit obiectivele necesare integrarii. 
Le Monde relateaza intr-un articol semnat de Mirel Bran ca romanii sunt chemati sa aleaga pentru mandatul de presedinte intre "Popey" si un "vanator". "De o parte un vanator, de cealalta un marinar. Aceasta imagine rezuma singura confruntare dintre cei doi candidati din turul doi al alegerilor prezidentiale din Romania". Cotidianul francez mai precizeaza ca daca Traian Basescu s-a convertit la politica dupa ce a navigat pe mari si oceane, Adrian Nastase apatine tinerei generatii a nomenclaturii comuniste care a preferat universitatile occidentale scolilor din tara. Le Monde citeaza in acest articol un fragment din confuntarea televizata dintre cei doi candidati in care Traian Basescu afirma ca poporul roman este blestemat sa aleaga intre doi fosti comunisti.
Referiri la alegerile din Romania, in termeni similari, au mai existat si la CNN, Reuters, Le Figaro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO