Politică

Alegerile europene au loc la sfarsitul toamnei

23.08.2007, 18:01 13

Guvernul a decis, in sedinta de ieri, ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie organizate la 25 noiembrie. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a discutat, luni, cu reprezentantii partidelor parlamentare asupra datei de organizare a euroalegerilor, propunerile prezentate fiind ca acest scrutin sa aiba loc la finele lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie.
De la intalnire au lipsit reprezentantii PD. Guvernul a adoptat, la jumatatea lunii martie, o ordonanta de urgenta prin care alegerile pentru Parlamentul European, programate initial la 13 mai, au fost amanate, Tariceanu explicand ca motivul pentru amanare este instabilitatea politica - Parlamentul urma sa se pronunte asupra suspendarii presedintelui Traian Basescu, care a fost in cele din urma reconfirmat prin referendum la 20 mai.
Tariceanu a declarat ieri ca guvernul va lua toate masurile necesare pentru ca alegerile europarlamentare sa fie organizate in bune conditii, inclusiv pentru a preveni aparitia unor eventuale fraude.
El a aratat ca este necesara o dezbatere pe fond legata de probleme europene, in campania pentru euroalegeri.
PSD a criticat alegerea Guvernului, explicand ca autoritatile nu vor avea suficient timp pentru pregatirea campaniei. Campania electorala dureaza o luna de zile, deci ar trebui sa inceapa la 25 octombrie, daca Guvernul nu va decide altfel.
Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a afirmat ca pentru PSD stabilirea pentru 25 noiembrie a datei de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European nu constituie o problema din punct de vedere politic si electoral, social-democratii considerand ca au timp suficient pentru a pregati campania electorala.
El a ridicat, totusi, problema timpului scurt in care autoritatile trebuie sa puna la punct unele aspecte tehnice legate de organizarea alegerilor. El sustine pozitia, mentionand ca in textele actelor normative care reglementeaza alegerile europarlamentare exista incoerente tehnice care pot duce la riscul fraudarii alegerilor, din cauza unei pregatiri necorespunzatoare sub aspect tehnic, aceasta fiind, de altfel, si motivatia principala pentru care PSD a pledat pentru organizarea alegerilor europarlamentare pe 9 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO