Politică

Alianta amana decapitarea serviciilor secrete

08.11.2005, 20:14 12

Schimbarile din functie a sefilor de institutii centrale si a celor de servicii secrete se fac conform legii, in functie de competente. Acesta este raspunsul cu care liderii PD au stopat, ieri, la reuniunea liderilor Aliantei, entuziasmul partenerilor din PNL in privinta inlocuirilor din functie a demnitarilor numiti de PSD.

La sfarsitul saptamanii trecute, conducerea liberala a adoptat o rezolutie in care se angaja sa promoveze legea lustratiei si sa asaneze institutiile centrale si serviciile secrete de oamenii numiti de PSD.

Cererea liberalilor insa nu a fost primita cu entuziasm in tabara democratilor, care au scos la inaintare, in discutiile cu partenerii din Alianta, argumentul ca legea trebuie respectata. Astfel, o decizie va fi luata in cateva saptamani, dupa ce presedintele Traian Basescu va fi informat despre intentiile Aliantei, au declarat pentru Mediafax surse din interior.

Ieri, purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu (PNL), a anuntat ca liderii PNL si PD au decis sa gaseasca cea mai potrivita masura pentru solutionarea "in cadrul legislatiei si al competentelor legale a depesedizarii administratiei centrale si locale".

Intrebat daca liderii Aliantei ii vor cere presedintelui Traian Basescu schimbarea sefilor serviciilor secrete, Nicolaescu a spus: "decizia Aliantei este ca totul sa se realizeze potrivit legii".

La randul sau, presedintele PD Emil Boc a declarat ca Alianta a decis sa accelereze procesul de depesedizare a administratiei centrale si locale, "cu respectarea prevederilor si reglementarilor legale" si in conformitate cu competentele autoritatilor statului.

Intrebat daca este vorba inclusiv despre schimbarea sefilor de servicii secrete si a sefilor unor institutii precum Curtea de Conturi, institutii pe care le-a nominalizat premierul Calin Popescu Tariceanu la sfarsitul saptamanii trecute, Boc a spus doar ca trebuie lasate persoanele competente sa se pronunte.

"Daca raportul din Parlament al Curtii de Conturi va fi negativ, noi vom vota ca atare, iar daca raportul va fi pozitiv, vom vota ca atare", a afirmat liderul PD, sugerand faptul ca partidul si Alianta nu se vor impune in fata constiintei propriilor parlamentari. El a adaugat ca el nu are informatii pentru a se pronunta in privinta sefilor serviciilor secrete.

Marko Bela, scos de PD la inaintare in negocierile cu sindicatele

Tot ieri, la sugestia PD, liderii Aliantei au decis sa-l promoveze pe vicepremierul Marko Bela (UDMR) in pozitia de negociator cu sindicatele de invatamant, in locul ministrului de stat care coordoneaza activitatile economice Gheorghe Pogea.

Conform unor surse din Alianta, democratii nu sunt de acord ca partidul lor sa-si sacrifice mediatic ministrul in negocierile cu sindicatele, care au intrat de ieri in greva generala, atat timp cat liderul UDMR, Marko Bela, este cel care raspunde de coordonarea activitatii Educatiei si a Integrarii Europene.

Pe de alta parte, PD a facut abia ieri o nominalizare la Invatamant dupa demisia lui Mircea Miclea, reusind astfel sa-si protejeze viitorul ministru de negocierile cu sindicatele din Invatamant.

Prefectul de Cluj Mihail Hardau a fost nominalizat, luni, de Colegiul Director al PD pentru functia de ministru al educatiei, a anuntat liderul PD Emil Boc. Mihail Hardau are 58 de ani, este casatorit si are doi copii. El este seful catedrei de Rezistenta materialelor din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Hardau este membru PD din anul 1996 si prefect de Cluj din ianuarie 2005, dupa ce a fost timp de doua mandate consilier local.



Democratii se au bine cu liberalii

Pe de alta parte, liderul PD Emil Boc a afirmat, la insistentele presei, ca liberalii si democratii se impaca bine in cadrul Aliantei, desi "mai sunt si persoane mai limbute".

El a comentat astfel declaratiile de sambata ale vicepresedintelui PNL Teodor Melescanu care sustinea ca liberalii ar putea iesi de la guvernare in cazul in care premierul Calin Popescu-Tariceanu ar fi inlocuit.

Boc a sustinut, ieri, ca Alianta si-a reafirmat sustinerea pentru ministrii Cabinetului Tariceanu tocmai pentru a elimina suspiciunile privind neintelegerile intre cele doua partide.

Liderul PD a mai spus ca nu exista nici un fel de discutie politica in privinta schimbarii din functie a premierului Tariceanu si nici vreo discutie privind modificarea raporturilor de forte in interiorul Aliantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO