Politică

Alianta D.A. prefera mai multi patroni in Parlament decat sindicalisti

03.11.2004, 00:00 10

Liderii Aliantei PNL-PD au prezentat ieri reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii intentiile de guvernare, aratand ca au in vedere revizuirea Codului Muncii, reducerea impozitului pe venit si profit, precum si diminuarea contributiilor cu forta de munca.
Reprezentantii IMM-urilor nu au spus daca vor sprijini politic vreunul din cele doua blocuri politice, alianta de opozitie sau partidul de guvernamant. Presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Ovidiu Niculescu, a aratat ca seria de intalniri cu oamenii politici va continua atat cu reprezentantii Aliantei D.A. cat si cu cei ai Uniunii PSD+PUR.
Insa, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele interimar al liberalilor, a aratat ca dialogul cu reprezentantii IMM-urilor va continua iar, dupa alegeri se va incheia un protocol de colaborare. Care vor fi termenii acestei intelegeri, Tariceanu nu a detaliat.
Discutia de ieri a deschis un nou subiect legat de posibilitatea patronilor, ori a reprezentantilor lor, de a patrunde in Parlament, fapt imposibil acum din cauza legislatiei. Mai exact, legea incompatibilitatilor interzice oamenilor de afaceri care-si administreaza firmele sa ocupe functii de demnitate publica. In schimb, sindicatelor le permite sa trimita in forul legislativ reprezentanti, care pot candida fie independent, fie pe listele unui partid sau a unei aliantei politice.
Calin Popescu-Tariceanu, presedinte interimar al liberalilor, nu a spus explicit daca Alianta D.A. va modifica legea incompatibilitatilor. Insa, a aratat ca "nu este oportuna o prezenta atat de mare" a sindicatelor in Parlament, in conditiile in care patronilor nu le este permis acest lucru. "Trebuie sa vedem cum procedam pentru a da dreptul patronilor sa patrunda in Parlament. Eu cred ca ar fi normal sa eliminam legea incompatibilitatilor si sa punem in loc o lege privind conflictul de interese", a spus Tariceanu.
Unele dintre propunerile Consiliului National al IMM-urilor, au vizat modificarea Codului Muncii, considerat de oamenii de afaceri unul "asimetric", favorabil sindicalistilor. Nemultumiri de acest fel au fost auzite si cu o zi in urma, cand liderii Aliantei D.A. s-au intalnit cu Consiliul Investitorilor Straini.
Drept raspuns, Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. a spus ca liberalii si democratii intentioneaza sa revizuiasca Codul Muncii astfel incat sa elimine obligativitatea patronilor de a crea un fond special de salarii. "Este o aberatie", spune el, sa blochezi in fondul special de salarii bani pe care ii poti investi, in conditiile in care regulile falimentului sunt acoperitoare pentru plata salariilor.
Traian Basescu afirma ca daca va ajunge la guvernare, Alianta D.A. intentioneaza sa schimbe si alte prevederi ale Codului Muncii, cum ar fi limita de 48 de ore de munca pe saptamana si cresterea atributiilor managerilor in ceea ce priveste restructurarea societatilor.
Intre cele 52 de propuneri ale Consiliului National al IMM-urilor este si cea cu privire la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. Alianta PNL-PD nu are nici o referire expresa cu privire la profitul reinvestit, programul de guvernare prezinta intentia diminuarii impozitului pe profit de la 25% la 16%.  Calin Popescu-Tariceanu a spus ca scutirea de impozit pentru profitul reinvestit este o propunere "interesanta", insa nu a facut nici un angajament in acesta privinta.
Reprezentantii IMM-urilor au mai propus, de asemenea, liderilor aliantei diminuarea cu 75% a contributiilor sociale in primii doi ani de la infiintarea unei firme, corelarea gradului de fiscalitate cu salariul mediu pe economie. O alta propunere vizeaza promovarea unei legi a contractelor. Presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu, a argumentat aceasta propunere aratand ca mii de firme au dat faliment in ultimii ani intrucat nu a existat posibilitatea legala ca societatea care a vandut o marfa sa-l execute, intr-o perioada de timp rezonabila, pe beneficiarul care nu si-a achitat datoria.
Aceste propuneri nu au primit inca un raspuns din partea liberalilor si democratilor. Liderii Aliantei PNL-PD vor continua seria intalnirilor cu oamenii de afaceri, astazi fiind programata o discutie cu reprezentantii Camerei de comert romano-americane.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO