Politică

Alianta indica tinte false pentru redistribuirea unui miliard de euro la Educatie

01.11.2005, 20:03 17

Alianta PNL-PD nu a reusit sa identifice, ieri, mai multe surse de finantare pentru completarea bugetului Educatiei. Fondurile redirectionate din bugetele celor doua Camere ale Parlamentului si ale Serviciilor Secrete sunt de 20 de ori mai putin decat ar fi necesar pentru ca Educatia sa ajunga de la 3,7% (3,3 mld. euro) la 5% (4,5 mld. euro) din PIB.

Liderii Aliantei au hotarat sa diminueze si suma repartizata pentru cancelaria primului-ministru, astfel incat sa se stranga in total 1.700 mld. lei vechi (47 de milioane euro a 0,05% din PIB) pentru educatie, au declarat pentru ZF surse din conducerea Aliantei.

In prezent, ministerului Educatiei si Cercetarii ii sunt alocate 3,3 mld. euro, iar pana la atingerea procentului de 5% din PIB ii mai sunt necesare 1,2 mld. euro.

Directiile indicate pentru economisire sunt pur si simplu niste tinte false, avand in vedere sumele necesare. Bugetul total alocat cancelariei primului-ministru este de 150 de milioane de euro, cel al serviciilor secrete de 400 de milioane de euro iar cel aflat la dispozitia primului-ministru de 100 de milioane.

Liderii principalelor partide la guvernare au refuzat insa sa dezvaluie cifrele exacte, motivand ca acestea trebuie aprobate mai intai de premierul Calin Popescu-Tariceanu si de ceilalti lideri ai coalitiei la guvernare, in reuniunea saptamanala programata sa aiba loc aseara. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a declarat dupa incheie-rea sedintei liderilor PNL si PD ca dis-cutiile s-au axat exclusiv pe modul in care poate fi majorat bugetul Educa-tiei. El a spus ca au fost discutate mai multe variante de lucru si ca liderii au ajuns la doua solutii prin care bugetul Educatiei pentru anul 2006 poate fi "satisfacator".

Parlamentarii coalitiei vor fi mandatati sa sustina aceste modificari in comisiile parlamentare de buget, care vor incepe astazi dezbaterea bugetului de stat pe anul 2006, a mai spus Nicolaescu.

Saptamana trecuta comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor au respins proiectul de buget prezentat de Guvern, intr-o sedinta la care a participat si ministrul demisionar al educatiei, Mircea Miclea. El si-a inaintat demisia de onoare din Executiv in urma cu trei saptamani dupa ce ministerului i-au fost acordate 2,031 miliarde de lei noi din cele 3,449 miliarde de lei solicitate.



Miclea sustine ca nu va accepta sa-si continue mandatul la Ministerul Invatamantului in cazul in care bugetul va fi totusi majorat, iar democratii au decis in urma cu doua saptamani sa nu faca nominalizari pentru acest portofoliu pana ce nu vor fi gasite resursele pentru majorare.

Potrivit unor surse din Alianta, liberalii i-au amenintat, ieri, pe democrati sa se grabeasca cu desemnarea unui nou ministru al invatamantului, in caz contrar, PNL urmand sa faca nominalizarea si sa lase PD cu un portofoliu in minus.

Presedintele PD Emi Boc a infirmat insa aceste discutii din reuniunea conducerii Aliantei. "Eu va las pe dumneavoastra sa faceti ce afirmatii doriti. Aflu de la dumneavoastra ca PD si-ar schimba ministerele cu PNL, ba ca schimbam ministrii transporturilor. Eu nu am cunostinta de asa ceva. Noi nu avem nici un fel de discutie in partid, pe nici una dintre temele mentionate de dumneavoastra", le-a spus presedintele PD jurnalistilor, dupa ce mass-media au speculat ca PNL si PD vor face schimb intre ministerele Apararii si Educatiei si ca ministrul transporturilor Traian Dobre va fi inlocuit cu actualul viceprimar Razvan Murgeanu.



Democratii interzic migratia alesilor locali

Conducerea democrata a decis, ieri, sa initieze un proiect de lege privind migratia alesilor locali pentru care intentioneaza sa obtina si sprijinul partenerilor de guvernare.

"Principiul de baza pe care dorim sa-l impunem este acela ca primarul, consilierul local sau judetean care paraseste partidul pe listele caruia a fost ales sa piarda de drept mandatul respectiv, urmand ca in acele situatii partidul sa nominalizeze supleantul de pe lista", a precizat Boc.

doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO