Politică

Ambasada SUA estimeaza victimele Holocaustului Din Romania la 400.000

12.10.2004, 00:00 22

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a salutat, printr-un comunicat, comemorarea, pentru prima data in Romania, a Holocaustului. Este vorba despre o serie de manifestari oficiale care sunt organizate, pentru prima data la noi in tara, in urma unei hotarari de Guvern. Parlamentul va organiza, in acest sens, o reuniune, la care vor participa autoritatile statului roman, istorici si reprezentanti ai comunitatii evreiesti din Romania.
Ambasada Statelor Unite saluta, in acelasi mesaj, capacitatea Romaniei de a-si auma o drama istorica. Aceasta este o referire la un capitol din istoria Romaniei, disputat sub mai multe aspecte de catre politicienii si istoricii din Romania.
In primul rand, Romania a parcurs o perioada de negare a Holocaustului, o ramasita a propagandei national-comuniste supravietuind pana recent. Cel mai controversat moment a fost considerat acela in care presedintele Iliescu a acordat, vara trecuta, un interviu unui cotifdian de mare tiraj din Israel, in care afirma ca nu se poate vorbi de Holocaust in Romania, ci de prigonirea evreilor, deopotriva cu cea a comunistilor ilegalisti. Si in momentul in care se negocia intrarea Romaniei in NATO, la cererea expresa a autoritatilor americane de a fi asumat acest capitol al istoriei, au existat comunicate guvernamentale, care formulau ambiguu acest moment.
In toata aceasta discutie exista inca o controversa privind numarul victimelor Holocaustului in Romania. Aici, lipsa documentelor, dar si scolile diferite de gandire, vehiculeaza cifre intre care se casca o prapastie.
In comunicatul amintit al Ambasadei americane la Bucuresti apare informatia ca in Romania, in timpul Holocaustului, ar fi murit circa 400.000 de evrei. Aceasta cifra a fost, de-a lungul timpului, limita maxima care a aparut in cercetarile istoricilor. Este apropiata de o evaluare a istoricului israelian de origine romana Jean Ancel, care este de parere ca au pierit, in al doilea razboi mondial, 410.000 de evrei romani, din care 170.000 se falau pe teritoriul actualei Ucraine. Ancel este profesor la o prestigioasa institutie din Ierusalim, consacrata Holocaustului - Muzeul Yead Vashem. O alta personalitate cu autoritate in domeniu, Radu Ioanid, de la Muzeul Holocaustului de la Washington, este de parere ca numarul victimelor din randul comunitatii evreiesi se ridica la 250.000, la care se adauga si circa 20.000 de romi.
Aceste evaluari sunt insa controversate in randul istoricilor din Romania. Aici, cifrele sunt foarte diferite. Istoricul Gheorghe Buzatu, care in prezent este senator PRM, a apreciat ca numarul victimelor Holocaustului pe tertoriul romanesc nu poate fi mai mare de 3.500. Din aceasta perspectiva mai exista inca o problema. Mai multi istorici, dintre care cei mai multi se afla in randul celor care accepta un numar de cateva mii de victime, sustin ca nu autoritatilor romane (nu generalului Antonescu in mod special) li se poate reprosa ca au acceptat deportarea evreilor. Acestia sunt de parere ca autoritatile  care reprezentau aici Germania nazista sunt cele care treuie responsabilizate de acest genocid.
Mai exista si estimari intre 100.000 si 200.000 a numarului victimelor Holocaustului, carora subscriu istorici cum sunt Andrei Pippidi, Dinu C. Giurescu sau Florin Constantiniu.
De asemenea, mai exista o disputa si in privinta teritoriilor pe care le avea Romania in acel moment, de vreme ce nord-vestul tarii era sub dominatie horty-ista, iar cele mai multe deportari au avut loc din Basarabia si Bucovina in Transnistria.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO