Politică

Ambasadorul Bulgariei: Consiliul monetar ne ajuta sa facem fata crizei. Nu avem nevoie de imprumuturi externe.

Ambasadorul Bulgariei: Consiliul monetar ne ajuta sa facem fata crizei. Nu avem nevoie de imprumuturi externe.

Criza este o buna oportunitate de a strange relatiile economice dintre Bulgaria si Romania pe fondul "inchiderii" pietelor vest-europene, sustine Valentin Radormirski

21.04.2009, 00:00 817

Fata de celelalte state din zona est-europeana Bulgaria nu a fost afectata atat de mult de criza financiara, in primul rand gratie consiliului monetar (moneda Bulgariei a fost legata initial de marca germana si apoi de euro - n.n.), care a ajutat leva "sa nu se devalorizeze cu nicun procent", sustine ambasadorul Bulgariei in Romania, Valentin Radormirski, intr-un interviu pentru ZF.

Care sunt avantajele unui consiliu monetar pe timp de criza? Pentru ca a avea consiliul monetar iti reduce in mod drastic marja de manevra. De pilda, Bulgaria a avut in ultimii ani excedente bugetare, dar inflatia a crescut si ea, cam 7-8% pe an. Banca Nationala a Bulgariei nu poate folosi parghii precum dobanda de referinta, deficitul de cont curent nu poate fi "reglat" din curs. Avantajul? Nu exista riscul de curs care sa antreneze credite neperformante care, la randu-le, sa loveasca bancile, iar acest lucru il subliniaza si ambasadorul Bulgariei - o tara care a intrat in tandem in UE impreuna cu Romania, cele doua state continuand sa fie tratate "la pachet" de multe dintre membrii mai vechi ai Uniunii. Dar nu este aceasta stabilitate una aparenta?
"In primul rand se pot face predictii mai clare si ajuta Bulgaria sa aiba o economie mai stabila. De asemenea, limiteaza posibilitatea Bancii Nationale Bulgare sa emita moneda si astfel este tinuta sub control si inflatia", sustine Radomirski.
Este adevarat ca politica unui consiliu monetar este restrictiva, dar ea a limitat efectele crizei in Bulgaria, spune ambasadorul.
In ceea ce priveste efectele crizei financiare, ambasadorul a argumentat ca bulgarii simt mai mult efectele crizei economice si nu ale celei financiare, sistemul financiar fiind stabil.
"Companiile noastre, in baza cursului stabil al valutei nationale, pot sa-si prognozeze activitatile economice, precum si formarea volumului produselor lor", spune diplomatul. Inchiderea pietelor din statele occidentale, cum ar fi Germania, este o premisa ca Bulgaria si Romania sa-si dezvolte mai mult relatiile comerciale, argumenteaza el.
Bancile-mame au niste politici restrictive pentru bancile-fiice din Bulgaria si este foarte greu sa mai iei un credit: "Astfel, criza este resimtita in Bulgaria din doua motive - inchiderea pietelor straine si imposibilitatea de a mai lua credit pentru productie".
Chiar si in aceste conditii, Bulgaria nu are somaj mare, iar Guvernul de la Sofia incearca sa le garanteze locurile de munca bulgarilor: "Unele dintre masurile anticriza luate de Guvern a fost pastrarea job-urilor, chiar daca asta a insemnat mai putine ore de munca si concedii mai lungi".
Este un lucru necesar pe care trebuie sa-l facem, pentru a nu-i pierde pe muncitori, asa cum s-a intamplat in criza de la inceputul anilor '90, cand bulgarii au plecat in strainatate si nu i-am mai putut recupera, a mai spus ambasadorul.
Cu toate acestea, exista posibilitatea ca Bulgaria sa fie afectata si mai tare de criza financiara, pentru ca "o piata deschisa nu poate fi izolata", recunoaste diplomatul bulgar: "In ultimul semestru al anului trecut, Bulgaria a avut una din cele mai mari cresteri economice, in timp ce celelalte state erau in criza".
"Este clar ca Bulgaria nu are nevoie momentan de imprumuturi. Asta e redat si de faptul ca cea mai pesimista prognoza de crestere economica pentru Bulgaria in 2009 este de 2,5%, in schimb pentru Romania este de -5%", a mai spus diplomatul bulgar.
Cum pot colabora mai bine Romania si Bulgaria? Ambasadorul a argumentat ca trebuie eliminate barierele pentru intreprinderi si trebuie redusa birocratia, pentru ca domeniul de business sa se dezvolte.
"Romania si Bulgaria trebuie sa continue sa fie furnizori de stabilitate in Balcani, astfel atragand cati mai multi investitori", a mai spus Valentin Radomirski.
Potrivit ambasadorului, criza economica ar trebui sa fie un prilej pentru cele doua tari sa-si dezvolte mai mult relatiile comerciale, precum si infrastructura sau podurile de peste Dunare. Acest lucru ar ajuta foarte mult companiile bulgare si romanesti sa-si aduca marfa pe piata din statul vecin.
Radomirski spune ca integrarea celor doua tari vecine in Uniunea Europeana in 2007 a dus la o explozie a relatiilor comerciale dintre ele, fiind eliminate mai multe bariere.
"Daca valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua state era in 2002 de 341 de milioane de euro, anul trecut a ajuns la 3 miliarde de euro", a declarat diplomatul bulgar, care a adaugat ca Romania se afla pe locul 5 in topul partenerilor comerciali ai Bulgariei si de asemenea in primele locuri ale investitiilor romane directe din tara vecina.
Strainii investesc in Bulgaria deoarece aici exista un climat favorabil pentru companii, a mai spus ambasadorul. Principalele instrumente care atrag investitorii sunt taxa corporativa de 10% si taxa unica de impozitare de 10%.
"Multi s-au temut ca prin plafonarea acestor taxe vor scadea cheltuielile bugetare, dar ele s-au marit. Cu cat taxele sunt mai mici, veniturile cresc, se maresc cheltuielile si se atrag investitii mari", a declarat Radormirski.
Potrivit ambasadorului, Bulgaria se simte pregatita sa intre in zona euro, argumentand ca a indeplinit patru din cele cinci cerinte necesare pentru aceasta aderare.
"Cea de-a cincea, referitoare la mentinerea inflatiei la un nivel scazut, este foarte restrictiva, si nici macar statele membre nu o pot indeplini in conditii de criza", a declarat reprezentantul Bulgariei in Romania.
In privinta turismului, un domeniu la care romanii se uita cu jind la bulgari, ambasadorul a declarat ca cele doua tari au peisaje frumoase, dar in afara de asta, iti trebuie o publicitate buna si apoi servicii bune.
Greseala pe care bulgarii o fac, potrivit ambasadorului, este ca au construit prea multe hoteluri, transformand statiunile in hoteluri.
Turismul aduce o buna parte din veniturile de la buget, reprezentand 17% din PIB-ul Bulgariei. Ambasadorul a tinut sa "desfiinteze" mitul potrivit caruia vin mai multi romani in Bulgaria decat invers.
 "Anul trecut au venit peste 1 milion de romani in Bulgaria si 470.000 de bulgari in Romania. Dar, in raport cu numarul populatiei, 4,5% romani au mers in Bulgaria si 6,7% bulgari in Romania", spune ambasadorul.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO