Politică

Amenintarea cu taierea fondurilor pentru agricultura ramane deasupra capului Romaniei

28.06.2007, 19:26 13

Romania a evitat, pentru moment, aplicarea clauzei de salvgardare pentru Justitie, insa risca sanctiuni financiare in agricultura unde ar putea pierde un sfert din fondurile europene. Comisia Europeana (CE), mentine avertizarea ca fondurile Agentiei de Plati din Agricultura ar putea fi reduse cu 25%, in raportul privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria la 6 luni de la aderarea la UE publicat ieri.
Oamenii politici de la Bucuresti au comentat diferit raportul. PNL a spus, intr-un comunicat, ca documentul recunoaste eforturile si determinarea guvernului roman in indeplinirea obiectivelor convenite cu Comisia. Seful PSD Mircea Geoana a declarat ca deocamdata "am scapat de o rusine mare, dar nu si de una mica". Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca raportul demonstreaza incapacitatea Guvernului Tariceanu de a scapa Romania de monitorizarea pe Justitie.
Comisia Europeana nu propune clauze de salvgardare, dar oficialii europeni vor ramane vigilenti in monitorizarea celor doua tari a spus presedintele Comisiei, JosŽ Manuel Dur?o Barroso. El a recomandat Romaniei si Bulgariei sa puna in aplicare legile pe care le-au adoptat pana acum.
O decizie va fi luata in laboratoarele de la Bruxelles dupa verificarile unor experti europeni in lunile iunie si iulie. Potrivit raportului, Romaniei i se reproseaza faptul ca nu a dus la bun sfarsit implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) care presupune fotografierea intregului teritoriu al Romaniei si structurarea informatiilor obtinute intr-o baza de date care va fi folosita pentru acordarea platilor directe catre fermieri. "Din primul raport primit de la autoritatile romane in martie 2007 reiese ca sistemul nu este inca realizat integral, doua din cele patru module IACS fiind disponibile numai ca prototip. De asemenea, modulul de verificari administrative nu pare sa dispuna de toate functiile necesare. Raportul indica probleme considerabile legate de functionarea sistemelor informatice", se mentioneaza in raport.
Referirile la agricultura sunt numai un capitol al observatiilor Comisiei, care remarca de asemenea lipsa de progres in combaterea coruptiei, instabilitatea politica si nereformarea Justitiei. Totusi, in ceea ce priveste Justitia discutia despre aplicarea clauzei de salvgardare - care presupune in primul rand nerecunoasterea sentintelor din tribunalele romanesti in cele din restul statelor europene - este amanata pana la toamna, cand CE va prezenta rezultatele unei noi evaluari.
Comisarul pentru justitie Franco Frattini a spus ieri ca Romania si Bulgaria trebuie sa prezinte CE rezultate concrete in ceea ce priveste aducerea in justitie a persoanelor care incalca legea si verdicte mai rapide.
Ieri, ministrul justitiei Tudor Chiuariu a vorbit despre modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale in sensul limitarii posibilitatii de a sesiza acest for pentru erori legislative, care duce la tergiversarea proceselor si la aglomerarea judecatorilor de la Curtea Suprema. Cel putin doua procese de coruptie, cel al lui Dan Ioan Popescu si cel al lui Adrian Nastase, au fost amanate dupa sesizari la Curtea Constitutionala.
Romaniei i-au fost recunoscute progrese in reforma judiciara si progrese deosebite in infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Insa "progresul in abordarea de catre justitie a coruptiei la nivel inalt este insuficient", se arata in raportul CE.
Executivul UE va realiza cate un raport la fiecare sase luni, privind indeplinirea de catre cele doua tari a unor obiective privind reforma justitiei, coruptia si crima organizata, asumate in baza Tratatului de aderare. Comisia va mai prezenta, in cursul acestui an, cate un raport pentru fiecare dintre cele doua tari, referitor la capacitatea acestora de a administra si absorbi fondurile alocate prin ajutoarele regionale si subventiile agricole, ceea ce ar putea duce la o suspendare partiala a sumelor alocate de Bruxelles, au declarat oficialii UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO