Politică

Avem buget pentru 2006

15.12.2005, 20:53 14

Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul de promulgare a legii bugetului de stat pe 2006, in aceeasi zi in care Curtea Constitutionala a respins contestatia impotriva proiectului de buget formulata de opozitie.

Opozitia a contestat la Curte faptul ca Executivul a incalcat dreptul constitutional al camerelor parlamentare de a-si stabili singure bugetele. In negocierile cu sindicatele din Invatamant, Guvernul a decis sa micsoreze bugetele pe care le-au stabilit parlamentarii si sa acorde diferenta pentru proiecte din Invatamant.

Aceasta decizie a starnit la vremea respectiva nemultumirea mai multor deputati si senatori din toate partidele cu reprezentare parlamentara, insa numai PRM si cativa dintre senatorii PSD au contestat pro-iectul de lege.

Contestatia depusa in urma cu doua saptamani de senatorii opozitiei venea dupa ce proiectul de lege privind legea bugetului de stat fusese folosit drept pretext si moneda de negociere in Parlament. El a fost depus in Legislativ in luna octombrie, insa adoptarea lui a fost intarziata mult din cauza absenteismului si a celor peste o mie de amendamentelor depuse de PRM.

Discutii mari a nascut bugetul alocat Educatiei, care in proiectia gandita la Palatul Victoria avea 3,7% din PIB, ulterior PD amenintand cu un vot negativ asupra legii in cazul in care acest minister nu va primi echivalentul a 5% din PIB. In acest moment a fost inregistrata si demisia ministrului educatiei, Mircea Miclea (PD). Presedintele Traian Basescu nu a facut decat sa inflameze situatia, amenintand la randul sau ca nu va promulga bugetul, daca va constata ca acesta nu respecta prioritatile anuntate de Alianta D.A. din timpul campaniei electorale, una dintre acestea fiind Educatia.

Conform premierului Calin Popescu-Tariceanu, legea bugetului a fost alcatuita in conformitate cu prioritatile strategice ale Romaniei in vederea integrarii in 2007: dezvoltarea infrastructurii, modernizarea agriculturii, reforma educatiei si a sanatatii, securizarea frontierelor, asigurarea unui sistem judiciar independent. Premierul a spus ca in 2006 punctul de pensie va fi majorat cu 9,3% la 1 ianuarie si consumul de medicamente compensate va creste cu circa 15%, dupa evaluarea managerilor din spitale. Potrivit lui Tariceanu, mai putin de 15% din spitale concentreaza peste 70% din datoriile totale acumulate.

In ceea ce priveste domeniul infrastructurii de transport, Guvernul va grabi constructia autostrazii Bucuresti-Constanta. "Dorim sa continuam si contractul pentru Brasov-Bors, dar in masura in care va fi reformulat astfel incat sa respecte prevederile legale ro-manesti pentru plata avansului, iar cheltuielile sa fie mai apropiate de realitatile romanesti. Exista o res-ponsabilitate a utilizarii banului public", afirmase Tariceanu la prezentarea legii bugetului de stat in Parlament. Proiectul de buget propus de Guvern pentru anul viitor este unul echilibrat si permite Romaniei sa reduca in continuare decalajele de dezvoltare fata de alte tari, a apreciat primul-ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO