Politică

Bani gratis: de ce unele ţări se gândesc serios să adopte venitul universal de bază

Bani gratis: de ce unele ţări se gândesc serios să...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2017, 19:20 1072

Imaginaţi-vă cum ar fi să primiţi o sumă de bani în fiecare lună de la guvern, fără niciun fel de condiţii. Conceptul poate părea radical, însă ideea venitului universal de bază (UBI) continuă să prindă teren, scrie CNBC.

Experimente în acest sens sunt în curs de desfăşurare în mai multe ţări în condiţiile în care guvernele resimt presiuni puternice pe forţa de muncă şi sistemele de protecţie.

Fondul Monetar Internaţional defineşte venitul universal de bază drept “transferul unei sume egale către toţi cetăţenii unei ţări”. UBI diferă de alte transferuri guvernamentale prin faptul că suma acordată cetăţenilor este aceeaşi. beneficiarii o pot cheltui cum vor şi nu li se cere socoteală în această privinţă.

Magnaţi tech ca CEO-ul Tesla Elon Musk şi CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg se numără printer cei mai mari susţinători ai acestei idei. Aceştia spun că banii gratuiţi ar putea oferi flexibilitate muncitorilor ale căror slujbe sunt ameninţate de roboţis au automatizare.

Ideea este însă veche de secole. Filosoful Thomas Paine a propus ca plăţi “să fie făcute fiecărei persoane, bogate sau sărace” în lucrarea sa “Agrarian Justice” din 1797.

În 1967, Martin Luther King Junior propunea un “venit garantat” legat de venitul median ca modalitate de combatere a sărăciei.

Campionul pieţelor libere Milton Friedman a susţinut de asemenea această idee ca modalitate de simplificare a sistemului de protecţie socială şi reducere a birocraţiei.

Astăzi, ideea este susţinută de politicieni de orientări diferite. Senatorul Bernie Sanders de exemplu a caracterizat UBI drept o “idee foarte corectă” pentru soluţionarea problemei inegalităţii veniturilor şi salariilor.

Potrivit OCDE, nicio ţară din lume nu a instituit UBI ca “principal pilon de susţinere a populaţiei de vârstă activeă”. Mai multe ţări experimentează însă în acest domeniu implicând un mic procent din populaţie.

Finlanda a lansat un test la începutul acestui an în care 2.000 de persoane fără un loc de muncă primesc 560 de euro pe lună timp de doi ani. Cercetătorii vor evalua cum îi încurajează aceşti bani pe beneficiari să muncească, iar guvernul finlandez speră să reducă în acest fel birocraţia din sistem.

Alte experimente cu UBI sunt în curs de desfăşurare în Olanda, Kenia, Canada şi SUA.

Costurile implicate de un astfel de venit sunt un subiect de dezbateri aprinse.

Cercetătorii din Finlanda spun că ar fi nevoie ca alte beneficii să fie reduse pentru instituirea unui UBI la nivel naţional.

Totuşi, într-un raport din 2017, OCDE relevă că reducerea beneficiilor existente pentru plata unui venit de bază ar putea avea de fapt un impact negativ asupra nivelului sărăciei.

În loc să înlocuiască programele existente, unii spun că UBI ar trebui să fie un beneficiu complementar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO