Politică

Barroso apara din nou portofoliul lui Orban

16.11.2006, 19:13 13

Pentru a explica cat de important este mandatul "multilingvismului" - care ar cuprinde si "interculturalismul" - atribuit comisarului roman, Leonard Orban, seful Comisiei Europene Manuel Durao Barroso a recurs la un exercitiu inedit: a vorbit in fata Parlamentului European in portugheza.
Comisia Europeana a fost surprinsa de cererea grupului socialist din Parlamentul European (al doilea ca pondere in Legislativul de la Strasbourg) privind extinderea mandatului atribuit comisarului desemnat din partea Romaniei, ("multilingvismul"), care, in opinia socialistilor, ar trebui sa contina si domeniul "minoritatilor". Potrivit EUObserver, in fata acestei cereri Barroso a anuntat ca mandatul lui Orban contine, de fapt, si "interculturalismul" sau ceea ce el numeste "dialogul intre culturi".
Portofoliul atribuit lui Leonard Orban va cuprinde traducerile, interpretarea si oficiul pentru publicatiile oficiale ale UE. Acestea sunt chestiuni concrete, exista directii in acest sens in cadrul Comisiei. Si atunci de ce acest post se numeste "multilingvism" si ce inseamna, practic, "multilingvismul" in cadrul UE - aceasta a fost o intrebare care a persistat de la anuntarea mandatului lui Orban. De asemenea, o alta intrebare care s-a pus a fost urmatoarea: era nevoie de un comisar pentru a conduce asemenea directii sau un simplu functionar era suficient?
Pentru a elimina aceste reticente, Barroso a declarat marti seara, in fata Parlamentului European, citandu-l pe filosoful italian Umberto Eco: "Traducerile constituie limba Europei". Si a mai spus seful Comisiei Europene: "Intr-o Uniune Europeana cu 23 de limbi oficiale, multilingvismul trebuie privit ca o noua oportunitate".
Pentru a fi mai convingator, portughezul Barroso le-a vorbit pentru cateva minute parlamentarilor nu in limbile engleza sau franceza pe care le foloseste curent, ci in portugheza materna.
"Avem nevoie de o comunicare mai eficienta intre diferitele state si culturi", a explicat seful Comisiei, adaugand ca activitatea lui Leonard Orban nu va fi strict administrativa, el avand in subordine trei directorate generale cu cel mai mare numar de functionari, inclusiv domeniul "interculturalismului".
Liderii socialisti au cerut de mai multe zile extinderea mandatului comisarului desemnat de Romania, insistand ca lui sa-i fie acordat si portofoliul "minoritatilor". Socialistii cred ca portofoliul acordat este prea putin important pentru o tara mare cum este Romania. "Suntem destul de nemultumiti de faptul ca reprezentantul unei tari atat de mari si importante a primit un mini-portofoliu politic, ca sa spun asa", afirma recent vicepresedintele grupului socialist, austriacul Hannes Swoboda, citat de BBC News.
"In conditiile in care tendintele xenofobe si rasiste sunt in crestere, minoritatile au nevoie sa fie protejate de propriul comisar", a argumentat marti seara, in Parlamentul European, Martin Schultz, presedintele socialistilor europeni.
Comisia Europeana a fost surprinsa de cererea socialistilor, iar surse din cadrul Executivului european au explicat pentru EUObserver din ce cauza nu poate exista un post de comisar pentru minoritati.
"Nu avem un set particular de politici care sa se concentreze exclusiv pe minoritati si nu exista structuri administrative concrete care sa abordeze aceasta problematica", a afirmat o sursa de la Bruxelles, citata de EUObserver. "Cu un portofoliu axat pe minoritati, va fi foarte dificil de spus ce va face noul comisar si ce directorate generale va avea in subordine. Problemele privind drepturile minoritatilor sunt distribuite la sectii diferite, nu exista toate la acelasi departament", a explicat oficialul european.
Publicatia electronica aminteste ca inventarea portofoliului "multilingvism" (constituit prin reimpar-tirea portofoliului comisarului pentru educatie, formatie, cultura si multilingvism, detinut de slovacul Jan Figel) a fost perceputa cu rezerve de multi analisti europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO