Politică

Basescu a vrut „un exercitiu de putere” a poporului, Geoana si Antonescu au cerut schimbarea, iar finala este cea asteptata

Basescu a vrut „un exercitiu de putere” a poporului, Geoana si Antonescu au cerut schimbarea, iar finala este cea asteptata
22.11.2009, 23:05 15

Am trait ieri la vot o aventura similara cu cea din 2004, inprimul tur al alegerilor prezidentiale, cand am facut turulBucurestiului in taxi cautand cea mai scurta coada de la cele sasesectii speciale existente atunci, cate una pe sector.

Azi mi-a luat doar o ora si jumatate si doar trei vizite lafacultatea de drept si la doua spitale, intr-o masina cu numar deHunedoara, impreuna cu alti trei colegi din provincie. Eu dinBuzau, ceilalti din Bacau, Gorj, Hunedoara.

Am auzit mai tarziu de la domnul Vanghelie, liderul PSDBucuresti, ca se incearca fraudarea alegerilor in Capitala. Ca pelistele speciale de la spitale, voteaza de 3-4 ori mai multepersoane fata de bolnavii internati. "La sectiile speciale dinsectorul 3 (aflate toate in spitale) voteaza de trei-patru ori maimulte persoane decat cele internate in spitale. Ne intrebam cumeste posibil acest fapt?! Fata de cele de mai sus, va solicitam saluati toate masurile legale ce se impun", afirma liderulsocial-democrat.

Recunosc, nu am buletin de Bucuresti si am votat la sectiaspeciala de la Spitalul Angelescu, a Ministerului de Justitie. Amfraudat, nu? Se poate numi turism electoral plimbarea prinBucuresti de la Facultatea de Drept la Spitalul Coltea apoi laSpitalul Angelescu (la 5 minute de mers pe jos fata de redactiaZF)? Mai ales cand esti intr-o masina mica cu numere de provinciesi locuiesti de patru ani de zile in sectorul 5, al domnuluiVanghelie, unde nu functioneaza decat o singura sectie de votspeciala? Poetii ar spune ca da, eu si colegii mei am facut turismelectoral.

Sectiile de votare speciale sunt infiintate prin hotarare deguvern, la solicitarea Primariilor, care evalueaza singure caticetateni cu drept de vot ar putea fi prin tranzit in sectorul lorin ziua alegerilor.

HG 1.051 care stabileste sectiile de votare speciale pentrualegerile prezidentiale a fost adoptata in 23 septembrie 2009 si afost semnata atat de premierul Emil Boc, cat si de fostul ministrual administratiei si internelor, Dan Nica, cel care a acuzat ca sevor frauda alegerile.

Pot sa ma intreb daca a fost o coincidenta ca primarulsectorului 5, Marian Vanghelie, a facut sesizarea de mai sus,legata de votul in spitale, in conditiile in care pe raza acestuisector nu exista decat o sectie speciala, la Facultatea de Drept?Spre comparatie in sectorul 6 sunt 15 sectii de votare (cele maimulte la caminele studentesti din Regie, Grozavesti si Leu).

La 11.30 la Facultatea de Drept 200 de oameni asteptau la coadapentru a vota. Procesul a fost mult ingreunat de faptul ca fiecaredintre votanti a trebuit sa completeze doua declaratii pe proprieraspundere (una pentru votul prezidential, una pentru referendum)ca nu vor incerca sa fraudeze votul.

Bine, pot sa spun ca si ideea cu cele doua sectii de votare inaceeasi incapere a fost o idee proasta. Nu pentru ca n-as fi deacord cu organizarea referendumului. Ci pentru ca si in sectiile devotare sunt orgolii, este concurenta. De pilda, o doamna care seocupa de buletinele de vot pentru referendum mi-a atras atentia sanu subtilizez pixul cu care urma sa ma semnez pe lista pentru votulpentru prezidentiale. Si evident, membrii sectiei de votare si-audat ochii peste cap cand i-am intrebat de ce nu distribuiedeclaratiile pe propria raspundere celor care asteapta pe hol, casa mearga votul mai repede.

Cu perfuzia la vot

Paradoxul este ca pacientii internati in spitale nu pot vota insectiile speciale daca sunt internati in localitatea de resedinta.De pilda, cei care au buletin de Bucuresti si sunt internati laFundeni si care nu au domiciliul in raza aceleiasi circumscriptiide care apartine si Fundeniul ar trebui sa plece cu perfuzia incircumscriptia de care apartin pentru a-si exprima dreptul lavot.

Sunt multe intrebari legate de organizarea votului in Romania.Ma intreb de pilda de ce nu pot sa votez pe o lista speciala laorice sectie de votare din tara. In conditiile in care toatapolitia este mobilizata pentru a preveni fraudele, de ce cetateniiobisnuiti continua sa fie tratati ca potentiali infractori.

Sectie "speciala" pentru fanii filmelor degroaza

Fanii filmelor de groaza au avut ieri amenajata propria sectiespeciala de votare, la Spitalul Coltea. Asezata in spatelespitalului, un loc care nu a fost atins de renovarile aflate inplina desfasurare, sectia speciala de votare nr. 632 arata ca ocladire parasita, cu geamurile sparte, care dintr-un moment saualtul avea sa se darame.

La ora 11:00 sectia era inconjurata de o coada de 15 metri, carese marea vazand cu ochii. In mare parte tineri, cei care auvenit

sa-si exercite dreptul de vot au asteptat pana la doua orepentru a vota. Multi au renuntat insa, sperand ca pana searamultimea se va "dilua". "Doua ore de asteptat? Eu am plecat. O savin diseara la 9 fara zece. Sigur nu va mai fi coada asta", seplangea o tanara la telefon, Unii au ales Coltea drept "refugiu"(un loc unde sa stea mai putin), fugind de alte sectii de votareunde cozile erau infernale, cum ar fi Facultatea de Drept.

Altii erau mai curajosi si nu au renuntat. "Las ca mai binestam. Sa scapam odata cu tot. Acelasi lucru va fi si diseara",discutau doua femei.

Dupa aproximativ o ora de stat la coada, alegatorii intrau incladire, unde aveau sa infrunte insa alta "sesiune de asteptare".Intrarea se facea pe o usa veche, care scartaia si care de-abia setinea in balamale. Sectia propriu-zisa era de fapt un amfiteatruvechi, plin de praf, in fata caruia se afla un lobby la fel de"primitor". Intr-o incapere foarte joasa cu tavanul crapat, de careatarnau diferite fire, luminata partial si cu scaune vechi siprafuite, alegatorii asteptau sa fie primiti, cate doi, in sectiade votare. In fundul holului se puteau observa doua automate decafea, de unde membrii comisiei veneau si se aprovizionau, si maimulte vestiare vechi. "Foarte primitoare incaperea. Mai bine nu maiveneam", glumea un tanar. Sectia de votare era pazita de unpolitist, dar si de operatorul de sondaje, care statea pregatit infata usii cu chestionarul pentru a nota raspunsurilealegatorilor.

"Inca doi va rog!", era indemnul hotarat care-i chema pealegatori in sectia de votare si care-i trezea din starea deplictiseala. In sala de vot, prin care se intra printr-o usa dublade care atarnau buletinele de vot specimen si o tablita pe carede-abia se mai putea citi cuvantul "amfiteatru", se aflau membriicomisiei, care erau foarte tineri, si observatorii care priveaumersul alegerilor de pe randurile de sus ale amfiteatrului.

Alegerile pe scurt

  • 18.300.000 de romani au fost asteptati ieri la urne.
  • Prezenta la prezidentiale pana la ora 16.00 era de 36,19%, iarla referendum de 33,86 procente. Cea mai mare prezenta la vot, panala ora 13,00 la alegerile prezidentiale, a fost inregistrata injudetul Teleorman, respectiv 44,12% din totalul alegatorilorinscrisi in liste, in timp ce cea mai mica prezenta la vot a fostconsemnata in judetul Covasna, respectiv 26,16%. In comparatie, laalegerile prezidentiale din anul 2004, prezenta la vot pana la ora14.00, la nivel national, a fost de 27,18 % din totalulalegatorilor.
  • In total au fost 34 de sectii speciale in Bucuresti, createpentru cei care nu au domiciliul in Capitala.
  • Pe de alta parte, au existat si acuzatii de fraudare aalegerilor si au avut loc diferite incidente la vot.
  • Liderii PNL Norica Nicolai si Ludovic Orban au semnalat o seriede incidente la sectiile de votare din Italia si Spania, underomanii sunt transportati la vot si li se ofera o masa, si dinRomania unde se practica transportul electoral si metoda"suveica".
  • Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a semnat in jurde douazeci si sapte de constestatii si sesizari pentru nereguli lavot in Bucuresti. El a facut sesizatii, printre altele, in legaturacu "votul cu mai multe maini", turism electoral sau votul cu actede identitate false.
  • Un membru in sectia de votare nr. 321 din comuna Farcasa,judetul Maramures, s-a ales cu dosar penal dupa ce Politia aconstatat ca acesta ar fi vrut sa voteze si in numele sotiei, cazulfiind semnalat de reprezentantii PSD.
  • Un barbat din Hunedoara este cercetat de politisti dupa ce unvecin al sau a reclamat ca acesta imparte pizza si bere la dozavecinilor de bloc pentru a vota cu unul dintre candidati.
  • PD-L Vrancea a sesizat Biroul Electoral Judetean siInspectoratul Judetean de Politie cu privire la frauda electorala,comisa de Emil Tacu, primarul social-democrat al comunei Corbita.Acesta ar fi fost surprins coordonand turismul electoral.
  • Un barbat in varsta de 28 de ani din judetul Alba a fostretinut de politisti, dupa ce a fost prins votand a doua oara, la osectie speciala amenajata in Gara Simeria, judetul Hunedoara,acesta exprimandu-si dreptul de vot si in Alba.
  • Presedintii de la cinci sectii de votare din judetul Hunedoaraau anuntat Biroul Electoral Judetean ca s-a desprins cauciucul depe stampile, nefiind insa perturbat procesul de vot.
  • Reprezentantii PSD Bistrita-Nasaud au facut mai multe sesizarila Politie in legatura cu transportul de persoane la vot, fie cumicrobuze, fie cu autoturisme, indicand faptul ca printre cei carese ocupau de transporturile respective au fost si lideri judeteniai PD-L.
  • Amprentele a doua stampile de vot au disparut de la doua sectiide votare din municipiul Petrosani.

Candidatul Traian Basescu sustinut de PD-l a votat la LiceulA.D. Xenopol din Capitala, el apreciind ca scrutinul de ieri esteunul dintre cele mai importante, pentru ca romanii pot spuneParlamentului cum sa functioneze (cu referire la referendumulpentru un Parlament bicameral) si, in acelasi timp, isi vor alegepresedintele. Traian Basescu a venit la sectia de votare impreunacu sotia sa, Maria, si cu cele doua fiice ale lor. Basescu aadaugat ca acest scrutin este "un exercitiu de putere extraordinar"si si-a exprimat convingerea ca romanii isi vor exercita"suveranitatea in interesul lor". La aceeasi sectie de votare si-auexprimat votul si sotia sefului statului, Maria Basescu, precum sifiica cea mica, Elena Basescu. Inainte de a vota, cei trei au datmana cu toti membrii sectiei de votare. Traian Basescu, sotia sa sifiica cea mica au votat atat la alegerile prezidentiale, cat si lareferendum. Seful statului a fost asteptat in curtea Liceului A.D.Xenopol de aproximativ 150 de simpatizanti care si-au manifestatsustinerea, aplaudandu-l si strigand "Basescu, presedinte!" si"Presedintele". Unul dintre acestia i-a oferit Mariei Basescu unbuchet de trandafiri albi.

Candidatul PSD la presedintie Mircea Geoana a votat la liceulJean Monnet din Capitala, dupa care a vorbit despre o presupusa"masiva incercare de fraudare" a scrutinului de ieri si a facut unapel la vigilenta ONG-urilor, a presei si a institutiilor statului.Geoana a ajuns la sectia de votare in jurul orei 10.30 alaturi desotia sa si de cei doi copii. Dupa ce a votat el a afirmat ca "dupacinci ani de scandal poporul roman are sansa de a decide calea deurmat". Geoana a spus ca a votat si pentru Presedintie si pentrureferendum, insa a apreciat ca "aceasta suprapunere a alegerilorprezidentiale cu referendumul reprezinta o forma de siretlicelectoral". "Doresc de asemenea sa multumesc presei siorganizatiilor non-guvernamentale pentru vigilenta si spirituldemocratic pe care le-au dovedit impotriva acestei masive incercaride fraudare. Vreau sa fac un apel la adresa institutiilor statuluiroman sa nu se lase intimidate de puterea trecatoare a momentuluisi sa dam, la 20 de ani de la Revolutie, alegeri libere sicorecte", a spus Geoana.

Crin Antonescu, Candidatul PNL la Presedintie, a declarat, dupace a votat, ca si-a exprimat votul pentru un lucru pe care ilasteapta de cinci ani, o schimbare reala, un alt fel de a facepolitica, o alta Romanie. "Am votat pentru un lucru pe care ilastept de cinci ani sau poate chiar de 20 de ani unii dintre noi: oschimbare reala, profunda, un alt fel de a face politica, un altfel de a trai in societatea romaneasca, o alta Romanie", a declaratAntonescu. Crin Antonescu a votat la sectia 376 de la ScoalaGenerala nr. 73 din Capitala. El a votat pentru alegerileprezidentiale, cat si pentru referendum. Antonescu a venit lasectia de votare impreuna cu sotia sa, Adina Valean.

Candidatul UDMR la presedintia Romaniei, Kelemen Hunor a votatieri in comuna sa natala Carta din Harghita, afirmand ca doreste"schimbarea in bine pentru viitorul Romaniei".

Candidatul independent Sorin Oprescu a spus ieri dimineata ca avotat pentru primul presedinte cu adevarat independent aldemocratiei romanesti. "Am votat pentru schimbare."

Primarul Sibiului Klaus Iohannis, care a fost propus premier dePSD, PNL si UDMR, nu a votat la referendum. "Astazi am votat pentrunormalitate. Nu mi s-a parut util referendumul."

Premierul desemnat Liviu Negoita (PD-L) a declarat ieri ca avotat "pentru un presedinte sincer si un Parlament maieficient".

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu s-a incurcat ieri subtirul jurnalistilor si a declarat ca a votat cu "Basescu... pentruGeoana". El a spus ca nu a votat la referendum. "Acest referendumeste inutil si este un capriciu al domnului Basescu."

Fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu a votat la GrupulScolar nr. 5 din Capitala atat pentru presedinte, cat si pentrureferendum, desi majoritatea liberalilor au ales sa ignoreconsultarea populara.

Premierul interimar Emil Boc a votat la Cluj-Napoca alaturi desotia sa. "Am votat pentru un Parlament de bun simt atat inprivinta numarului, cat si a structurii. Am votat pentru unpresedinte care, in continuare, sa fie capabil sa redea Romaniaromanilor."

Candidatul PNG-CD la presedintie, George Becali, a votat atatpentru prezidentiale, cat si pentru referendumul national si cellocal din Voluntari, declarand, la iesirea din sectia de vot, ca avotat "ca sa scap tara de diavoli".

Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM si candidat lapresedintie, a continuat sa isi sustina sloganurile care i-audevenit platforma: "Indiferent care alt presedinte va iesi in afarade mine, va fi un hot. Sa stea marile puteri la aceeasi masa cu unhot?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO