Politică

Basescu il propune pe Razvan Ungureanu drept sef al spionilor

27.11.2007, 19:42 19

Fostul ministru nu a comentat ieri aceasta propunere, dar apropiatii sai au afirmat pentru ZF ca el nu va face declaratii pana ce Parlamentul nu-l va fi validat in functie. Aceleasi surse au precizat ca Ungureanu (fost membru al PNL si cunoscut in partid ca apropiat al presedintelui Traian Basescu) a acceptat functia.
"Totul depinde de Parlament acum si de jocul politic al liberalilor (de a nu bloca aceasta nominalizare - n.n.)", au afirmat sursele apropiate fostului sef al diplomatiei romane.
Conform Constitutiei Romaniei, pentru a fi numit la conducerea SIE, Ungureanu urmeaza sa fie audiat de comisiile de specialitate, iar propunerea presedintelui va fi votata de ambele camere ale Parlamentului. In prezent, interimatul la conducerea SIE este asigurat de adjunctul Silviu Predoiu.
Functia de director al Serviciului de Informatii Externe a ramas vacanta in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu in martie 2007.
Mihai-Razvan Ungureanu, in varsta de 40 de ani, a absolvit in 1992 Facultatea de Istorie-Filozofie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Si-a continuat studiile obtinand un an mai tarziu un masterat in studii ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universitatii Oxford, iar in martie 2004 a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi. Dupa absolvirea facultatii, Ungureanu a fost pentru o scurta perioada profesor la un liceu din Iasi, pentru ca apoi sa fie angajat cadru didactic universitar de istorie moderna a Romaniei la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi.
In perioada 1998-2001, fostul ministru de externe a fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, fiind numit apoi in functia de director general - emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2004) si coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est-Europeana (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.
A fost numit ministru al afacerilor externe la data de 29 decembrie 2004 in Guvernul Tariceanu. El a demisionat din functia de ministru in februarie 2007, la doua zile dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut demisia, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori in Irak. Mihai-Razvan Ungureanu este in prezent reprezentantul roman la SECI. Ungureanu este membru al PNL, dar s-a autosuspendat din partid pentru ca era incompatibil cu functia detinuta la SECI.
Partidul National Liberal a anuntat ca in cadrul intalnirii saptamanale a Biroului Politic Central va fi discutata si propunerea lui Ungureanu la postul de director al SIE.
Potrivit unor surse din partid, mai multi lideri PNL si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca Mihai-Razvan Ungureanu nu a venit in fata conducerii partidului din care a facut parte pentru a cere sprijinul. De altfel, este cunoscut faptul ca o parte a vicepresedintilor PNL il considera pe fostul ministru de externe "tradator" din cauza apropierii acestuia fata de presedintele Traian Basescu.
Cu toate acestea, vicepresedintele liberal, Norica Nicolai, a declarat ca Ungureanu este o optiune buna pentru SIE si ca liberalii il vor sustine pe acesta.
In ceea ce priveste celelalte partide parlamentare, Ungureanu se poate bucura de sprijinul Partidului Democrat. Vicepresedintele democrat, Cezar Preda, a declarat ca PD il va sustine pe Ungureanu pentru postul de director al SIE si ca interimatul la conducerea acestei institutii trebuie sa se incheie.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca exista posibilitatea ca formatiunea sa sa il sustina la conducerea SIE, dupa ce va discuta cu membrii de partid. "Il cunosc bine pe Mihai-Razvan Ungureanu si il consider o persoana bine pregatita si capabila. In legatura cu SIE, eu n-am cunostinte detaliate ce trebuie sa faca un sef al SIE, dar in general Mihai-Razvan Ungureanu e un tanar politician bine pregatit. Vom discuta cu colegii din UDMR, dar cred ca l-am putea sustine pe Mihai-Razvan Ungureanu in grupurile parlamentare ale UDMR", a declarat Marko Bela.

Ungureanu este considerat in PNL omul lui Traian Basescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO