Politică

Basescu: Justitia ori face reforma, ori isi asuma amanarea integrarii!

05.07.2005, 19:37 10

Justitia poate pune piedica integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007 si de aceea magistratii trebuie sa actioneze cu responsabilitate in urmatoarele luni pentru reforma sistemului judiciar. Acesta a fost mesajul transmis direct magistratilor de presedintele Traian Basescu, ca si de alti oficiali, printre care ministrul justitiei Monica Macovei si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, duminica seara la Snagov, la aniversarea Zilei Justitiei.

Ieri, reprezentantii a sapte organizatii nonguvernamentale au criticat contestarea pachetului de legi privind Justitia la Curtea Constitutionala si s-au pronuntat pentru adoptarea legilor, astfel incat Romania sa gaseasca "drumul corect" catre Europa. Curtea Constitutionala isi va da verdictul maine asupra celor trei contestatii formulate de PSD, PRM si de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la pachetul de legi pentru Proprietate si reforma Justitiei pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in Parlament.

"Dumneavoastra sunteti cei care veti decide intrarea sau amanarea aderarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 (...) Raportul de tara de la sfarsitul acestui an este esential", le-a spus seful statului celor 200 de magistrati prezenti la reuniunea de duminica seara de la Snagov.

Justitia si Afacerile Interne (JAI) este capitolul de aderare cel mai des mentionat de oficialii europeni atunci cand vine vorba de neindeplinirea de catre Romania a conditiilor de aderare la Uniunea Europeana. Comisarul european pentru integrare Ollie Rhen a trimis in urma cu o luna o scrisoare de avertizare autoritatilor de la Bucuresti prin care le cere sa ia masuri concrete pentru reforma Justitiei daca vor sa adere in 2007.

"Justitia este de departe domeniul problema. Repet, este domeniul-problema! Este singurul pe care Guvernul nu poate actiona, este singurul care, prin propria constiinta, trebuie sa rezolve lucrurile", a spus Basescu, explicand ca Executivului i se poate reprosa lipsa de performanta in Justitie, desi nu are parghiile de a o controla administrativ. "Insasi soarta, evolutia Romaniei in procesul de integrare depinde de dumneavoastra si nu numai de corectitudinea cu care rezolvati cazurile pe care le aveti, ci depinde si de viteza cu care o faceti. Tehnica nesfarsita a amanarilor unor procese este un alt punct negru al Justitiei", a rezumat seful statului si

i-a rugat pe magistrati sa se autodepaseasca pana in octombrie, cand va fi facut public Raportul de tara al Comisiei Europene.

Monica Macovei a pledat la randul sau pentru independenta si responsabilitate si

le-a cerut magistratilor procese corecte si rapide. "Reforma este inevitabila, ea trebuie facuta rapid. Suntem in al 12-lea ceas in care putem sa o facem. Legile atat de discutate in ultima vreme au primit note maxime... daca vom intarzia in aplicarea lor, nu va costa doar magistratura, ci intreaga tara", a declarat ministrul. Unul dintre cei care a luat apararea acestui pachet legislativ este seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a pledat duminica seara pentru responsabilitate din partea magistratilor. El a cerut CSM sa se manifeste ca un factor de echilibru institutional si ca un garant al promovarii intereselor generale ale sistemului judiciare.

Socialistii europeni: Politicul tinde sa controleze justitia

PreSedintele Partidului Socialistilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen, aflat in Romania la invitatia PSD, s-a declarat ingrijorat, ieri, de faptul ca se vede o presiune asupra administratiei publice locale si asupra sistemului judiciar. "Vad chiar o hartuire asupra administratiei locale si sunt ingrijorat sa vad acest lucru", a spus presedintele PES, in conferinta de presa organizata la sediul PSD si a invocat totodata tendintele de control politic asupra sistemului judiciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO