Politică

Basescu: Nu vreau premier tehnocrat si nu ma gandesc la anticipate

Basescu: Nu vreau premier tehnocrat si nu ma gandesc la anticipate
25.11.2008, 18:54 17

Presedintele Traian Basescu (desen) a spus luni seara ca nu doreste sa numeasca un premier tehnocrat dupa alegerile legislative de la finele acestei saptamani si spera ca noul Executiv sa fie instalat inainte de Craciun. El a vorbit, intr-o conferinta de presa la Cotroceni si apoi la o emisiune la Realitatea TV, despre impactul crizei financiare globale asupra Romaniei si despre vizitele pe care le-a facut la mai multe companii din tara si a spus ca Romania are sanse sa nu fie afectata prea mult de criza, desi considera ca aprecierile agentiei de rating Moody, potrivit carora Romania ar putea intra la anul in recesiune sunt corecte.
Seful statului a spus ca viitorul guvern va trebui sa vina cu o noua conceptie bugetara, adica economisirea banilor in sistemul public si ca unul din obiectivele pe care doreste sa le atinga in contextul desemnarii viitorului premier este continuarea reformelor in administratie in educatie si sanatate.
El a mai spus ca nu are in vedere desemnarea, dupa alegeri, a unui premier care sa nu fie membru al vreunui partid.
"Sunt dintre politicienii care sustin ca guvernarea, mai ales in momente de dificultate economica, trebuie asumata de politicieni, pentru ca de asta se zbat sa ajunga la guvernare", a adaugat Basescu.
Declaratia sefului statului a venit dupa ce in interiorul partidelor a fost vehiculata ipoteza unui guvern de coalitie nationala care sa fie condus de un finantist capabil sa protejeze Romania de criza financiara globala. Basescu a explicat ca responsabilitatea trecerii prin "perioada de afectare" a Romaniei si a romanilor de criza globala trebuie sa apartina politicienilor si "nu poate fi pusa in spatele unui tehnocrat".
"Voi respecta Constitutia, voi consulta partidele si nu voi ezita sa-mi afirm optiunea", a adaugat seful statului.
El a mai spus ca nu ii va da viitorului premier o lista cu ministri.
Basescu a mai spus ca, in opinia sa, in viitorul guvern vor fi minim doua partide. Unul dintre moderatori a apreciat, in acest context, ca unul dintre cele doua partide va trebui, in acea situatie, sa renunte la functia de premier, in conditiile in care, in prezent, cele mai importante trei partide si-au desemnat candidati pentru acest post. Presedintele a raspuns: "Da, avem aceasta intelepciune".
Seful statului a declarat, de asemenea, ca nu el se va ocupa de alcatuirea unei majoritati dupa alegeri, ci acela desemnat premier.
"Mi-as dori un guvern de 60-65-70 la suta", a mai spus Basescu, sustinand totodata ca "orice este sub 50 la suta nu este legitim pentru democratie" si ca nu exclude "o mare coalitie".
Presedintele a mai apreciat ca, in perioade de criza economica, se aplica mai degraba masuri de dreapta decat de stanga, fiind necesare reduceri ale cheltuielilor bugetare. Basescu a spus ca nu crede in premieri de stanga in perioade de criza economica.
Intrebat ce parere are de seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in calitate de posibili premieri, Basescu a raspuns: "Ii consider foarte apti pentru ceea ce fac acum".
El a adaugat ca va imparti responsabilitatea referitoare la viitorul premier cu Parlamentul, seful statului avand, potrivit Constitutiei, rolul de a desemna seful guvernului, iar Parlamentul de investire a Cabinetului.
El a mai spus ca nu a citit niciunul dintre programele de guvernare ale partidelor si ca nu a urmarit campania electorala, explicand ca are foarte mult de citit zilnic in calitate de presedinte.
Seful statului a spus ca tine sa ii contrazica pe cei care sustin ca Romania nu are directii de viitor, amintind ca exista un Plan National de Dezvoltare (PND) pe perioada 2007-2013, agreat cu Uniunea Europeana si in baza caruia tara noastra urmeaza sa primeasca bani europeni. "Daca acest program poate fi dus mai bine cu masuri de dreapta, eu sunt convins", a spus Basescu.
Intrebat daca la inceputul anului viitor vor avea loc alegeri anticipate, Basescu a raspuns: "Va rog sa ma credeti ca spun din tot sufletul: Doamne fereste! Iar tot ce va tine de mine voi face ca acest lucru sa nu se intample. Dimpotriva, obiectivul meu este ca pe 24 decembrie sa avem guvern", a spus Basescu. El a adaugat ca are si alte obiective importante, "apropo de discutia privind noul premier", printre care introducerea monedei euro in 2014 si "ridicarea clauzei pe justitie". Basescu a spus ca, in desemnarea premierului, va respecta prevederile constitutionale si, in primul rand, vointa exprimata de electorat.
Presedintele Traian Basescu a mai spus, luni, ca estimarea facuta de agentia de evaluare Moody's, privind recesiunea economica pe care o va resimti Romania in 2009, este "cea mai corecta previziune a unei agentii de rating", precizand ca aceasta "a atentionat, dar nu a scazut rating-ul de tara". El a precizat ca recesiune inseamna "sa avem un PIB in 2009 mai mic decat cel din 2008, si anume o dezvoltare negativa".
Potrivit unor analisti citati de Mediafax, cresterea economica va incetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai putin de jumatate fata de ritmul din 2008, estimat la peste 8%, iar primele semne se vor resimti inca din ultimul trimestru al acestui an, cand avansul PIB va cobori spre 6%.
Presedintele Traian Basescu a mai spus ca ramane un adept al economiei de piata si nu crede in teoriile pe care le lanseaza "propovaduitorii economiei de stat".
"Personal, raman un adept fara rezerve al economiei de piata. Nu cred in teoriile pe care le lanseaza propovaduitorii economiei de stat si cred ca economia de piata este singura solutie pentru o dezvoltare rapida si consistenta. Povestile de genul 'sa ne intoarcem la centralism si dirijism' nu mai sunt de actualitate, nu doar in Romania, ci in toata lumea", a spus Basescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO