Politică

Basescu se opune concedierii a 11.000 de sefi din administratia locala

Basescu se opune concedierii a 11.000 de sefi din administratia locala

Traian Basescu (stg.) si Emil Boc se afla pentru prima data pe pozitii diferite. Marul discordiei - administratia locala

26.04.2009, 18:32 26

Ordonanta Guvernului privind politizarea numirilor in functiile de conducere din serviciile deconcentrate - care presupune concedierea a peste 11.000 de sefi din institutiile descentralizate - ar putea fi modificata dupa ce presedintele Traian Basescu s-a propuntat impotriva ei, aceasta fiind prima "ciocnire" dintre seful statului si premierul Emil Boc.

Guvernul ar trebui sa mai "reflecteze" la ordonanta referitoare la conducerile institutiilor deconcentrate, potrivit presedintelui.
Premierul a replicat timid afirmand ca noua ordonanta va primeni sistemul, dar ministrul transporturilor Radu Berceanu (PD-L) a admis ca actul normativ ar putea fi modificat.
"Poate ca cele doua partide aflate la guvernare (PD-L si PSD - n.n.) vor mai reflecta putin asupra proaspetei ordonante cu privire la unitatile descentralizate", a spus Basescu la finele saptamanii trecute.
 
De la expunere totala la imunitate totala
Aproximativ 11. 000 de persoane ar urma sa fie inlocuite din functie in urma acestei ordonante de urgenta (toti cei din conducerea institutiilor descentralizate urmeaza sa-si incheie mandatul intr-o luna, iar pe pozitiile lor vor veni oameni numiti in baza unui contract de managenet), insa numirile pe criterii politice au fost o practica a fiecarei administratii in ultimii 20 de ani.
Sorin Ionita, presedintele Societatii Academice Romane, spune ca legea privind politizarea administratiei publice este un pas inapoi, in sensul ca legalizeaza ceea ce ar trebui condamnat, adica o practica ce, in esenta, nu s-a schimbat niciodata. "In 1999 s-a mers la extrema cu legea functionarului public inspirata din legislatia franceza (legea prevede inamovibilitatea acestora - n.n), iar in 2006 au venit si cu depolitizarea institutiei prefectului", a spus Ionita, care sustine ca, potrivit acestor reglementari, nu ai cum sa castigi un proces in justitie impotriva unui functionar public, chiar daca ai avea motive sa-i reprosezi faptul ca e incompetent.
"In lume exista doua sisteme extreme, cel american, care permite schimbarea tuturor functionarilor publici odata cu instalarea unei noi administratii si in care ai avantajul mobilitatii, dar dezavantajul ca poti schimba oameni buni cu oameni mai putin competenti, si sistemul francez, care protejeaza pe viata pe functionarii publici, impotriva carora nu ai cum sa actionezi chiar daca sunt incompetenti", afirma Ionita.
Potrivit ordonantei adoptate saptamana trecuta de Guvern, sefii institutiilor deconcentrate vor fi instalati in functii doar in baza unui proiect de management pe patru ani de zile. Ionita spune ca va fi dificil de stabilit criteriile pentru evaluarea proiectelor de management, iar oamenii partidelor nu sunt atat de valorosi incat sa poata propune asemenea proiecte: "Partidele ar trebui sa promoveze competentele, pentru ca acum politicienii nu au pe cine sa puna in functii, oameni care sa fie in stare sa faca un adevarat proiect de managament". Pe termen lung, ordonanta ar putea avea ca efect si reducerea numarului de functionari publici din sectorul public, in prezent, unul din 10 bugetari fiind functionari publici.
"Exista si ipoteza ca sectorul public creste in dimensiune odata cu inlocuirea sefilor de servicii deconcentrate odata cu schimbarea administratiei, si asta pentru ca putini din sefii numiti pe criterii politice pleaca din sistem odata cu inlocuirea lor cu alti clienti politici numiti in functii de conducere. Astfel, numarul de angajati din sectorul public se ingroasa", mai spune Ionita.
 
Cum s-a umflat sistemul
De fapt aceasta a fost schema ingrosarii aparatului functionaresc in ultimii ani: oamenii partidelor aflati la putere au ocupat functiile de conducere in administratie, dar cei inlocuiti nu au putut fi eliminati si astfel sistemul s-a umflat.
In sistemul bugetar din Romania sunt angajati aproape 1,5 milioane de persoane, iar din acestia, aproximativ 150.000 sunt functionari publici.
A doua zi dupa publicarea ordo-nantei, directorii mai multor servicii deconcentrate si adjunctii lor au primit instiintari privind inlocuirea lor din functie. Ei vor putea ramane ca functionari publici in institutiile pe care le conduc.
Basescu nu a dat explicatii despre ceea ce anume ar trebui sa fie revizuit in ordonanta privind serviciile deconcentrate, iar premierul Emil Boc i-a replicat ca exista suficienti "manageri performanti care pot face fata ordonantei privind deconcentratele".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO