Politică

Basescu si Voronin au discutat despre Transnistria

26.09.2005, 19:26 12

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, crede ca relatiile cu Romania s-au imbunatatit, dupa ce Traian Basescu a fost ales presedinte la sfarsitul anului trecut. Cei doi sefi de stat s-au intalnit, ieri, la Iasi si dupa cateva ore de discutii, au luat pranzul impreuna, cu sotiile.

Si in spiritul acestei "deschideri" intalnirea celor doi sefi de stat are loc cu o zi inainte de reuniunea multilaterala de la Odessa unde se va discuta problema Transnistriei. "Pe ordinea de zi a intalnirii figureaza acceptarea UE si a SUA ca membri cu drepturi depline in procesul de negociere privind statutul Transnistriei. Daca nu vor fi acceptate cu drepturi depline, nu ca observatori, Moldova nu va mai participa la tratative si atunci totul se termina", a declarat Voronin. El sustine continuarea negocierilor privind statutul Transnistriei cu participarea Ucrainei, Rusiei, Republicii Moldova, plus Statele Unite si Uniunea Europeana. Potrivit lui Basescu, Romania nu se va implica direct in negociere, ci va participa la discutii prin intermediul UE. El a mai spus ca regreta eroarea pe care a facut-o Romania in 1992, cand s-a retras de la masa tratativelor. "Atunci diplomatia noastra a gandit prost, iar in prezent nu avem de ce sa fim suparati ca nu participam la negocieri. Nu avem frontiera cu Transnistria si nici trupe acolo, cum au altii. Vom sustine Moldova in acest proces de negociere", a afirmat Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO