Politică

Basescu simte nevoia unei comunitati de informatii

15.06.2005, 20:01 13

Presedintele Traian Basescu refuza sa faca vreo sugestie cu privire la subordonarea comunitatii de informatii, cu o zi inainte ca la comisia comuna a parlamentului privind controlul asupra Serviciului de Informatii Externe sa fie organizata o dezbatere cu societatea civila pe aceasta tema.

Seful statului a declarat, ieri, in timpul unei intalniri cu studentii, ca in timpul crizei ostaticilor s-a simtit o nevoie extraordinara pentru comunitatea de informatii, dar nu a comentat subordonarea acesteia fata de Guvern sau fata de Presedintie.

Reprezentantii PNL si PD in comisiile de control ale SRI si SIE au pledat in ultima perioada pentru crearea comunitatii de informatii, dar au gasit solutii diferite in ceea ce priveste subordonarea ei. Liberalul Radu Stroe, presedinte la comisia SRI, sustine ca comunitatea de informatii ar trebui subordonata Guvernului, argumentand ca "75% din informatii merg la Guvern", dar democratul Romeo Raicu, presedinte la comisia SIE crede ca aceasta structura ar trebui subordonata Presedintiei, invocand faptul ca serviciile secrete se subordoneaza constitutional Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, adica presedintelui.

Traian Basescu a negat, ieri, ca are vreo neintelegere cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe aceasta tema. "Nu este o disputa intre mine si premier. Comunitatea de informatii va fi acolo unde este mai mare nevoie de ea si unde va fi neutra politic", a spus, ieri, presedintele.

Un conflict pe acest subiect s-a nascut in 2001, cand Presedintia si Guvernul si-au disputat subordonarea Comunitatii de Informatii, mergand pe principiul "cine controleaza serviciile controleaza puterea". Consilierul prezidential Ioan Talpes a pledat pentru crearea comunitatii de informatii, care sa inglobeze SRI, SIE, DIA si serviciul de informatii al Internelor, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie din SUA. Presedintele si premierul de la acea vreme nu au ajuns insa la un compromis. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO